Τις… εκπλήξεις Ερντογάν προετοιμάζει με κάθοδο του στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου

Με αεροπορικές επιδείξεις και παρελάσεις γιόρτασαν την επέτειο της εισβολής στα κατεχόμενα Φωτ.: Facebook / Türk Yıldızları

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι συζητήσεις, που θα έχει σήμερα στα κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα έχουν δυο άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι η προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα, που ως γνωστό θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής, στις 20 Ιουλίου. Η προετοιμασία συνδέεται και με τα όσα θα ανακοινώσει- όπως ήδη εξήγγειλε ο Τούρκος Πρόεδρος- και τα οποία, υποστήριξε, θα κάνουν αίσθηση διεθνώς. Ο δεύτερος άξονας αφορά την τακτική που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό υπό το φώς και των όσων φαίνεται να δρομολογούνται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η ομάδα του  θα συναντηθεί με τον ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος χθες ανέφερε πως βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την Άγκυρα, ξεχνώντας προφανώς να αναφέρει πως λαμβάνει εντολές και τις εκτελεί. Είναι πειθήνιο όργανο της Άγκυρας. Γι΄ αυτό άλλωστε και η επίσκεψη Τσαβούσογλου. Ο Τατάρ είπε πως «… η υπόθεση της Κύπρου είναι μια υπόθεση κοινή που διεξάγεται μαζί με την Τουρκία. Επομένως, βεβαίως θα υπάρξει διαβούλευση, βεβαίως θα διεξαχθεί διάλογος στις παραμονές σημαντικών αποφάσεων… Και αυτό μας δίνει δύναμη. Τέτοιου είδους επισκέψεις είναι σημαντικές από την άποψη του να δώσουμε κατεύθυνση στην πολιτική μας».

Τι μπορεί να γίνει στις 20 Ιούλιου; Ποιες οι εκπλήξεις Ερντογάν;

  • Ο Τατάρ είπε ότι θα υπάρξουν πολλά ανοίγματα στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, ημέρα της 47ης επετείου της τουρκικής εισβολής στο νησί, και σημείωσε ότι θα υπάρξουν κινήσεις σε πολλούς τομείς από εγκαίνια δρόμων μέχρι την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και από το άνοιγμα του Βαρωσιού μέχρι τον τουρισμό και την ανώτατη εκπαίδευση( μετάφραση ΓΤΠ).

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά, που θα γίνουν. Κι αυτό γιατί ο Ερντογάν έκανε λόγο για ανακοινώσεις που δεν αφορούν μόνο την Κύπρο. Θα είναι για το φυσικό αέριο; Διότι γίνεται λόγος ότι η κατοχική Τουρκία, κατά τη διάρκεια των παράνομων ερευνών της στο θαλασσοτεμάχιο 6, στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει εντοπίσει κοίτασμα. Μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία. Εάν έχει εντοπιστεί θα ανακοινωθεί καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει τετελεσμένα.

Είναι προφανές πως η Τουρκία, γνωρίζοντας πως οι ενέργειες της δεν έχουν κανένα κόστος θα προχωρήσει στην εφαρμογή του λεγόμενου σχεδίου Β΄. το οποίο πάντα ήταν το σχέδιο Α για την κατοχική δύναμη. Τούτο υλοποιεί σήμερα και θα προχωρήσει μέχρι τέλους. Δεν βρίσκει άλλωστε αντίσταση στα όσα απεργάζεται σε βάρος της Κύπρου.

:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *