Το αφήγημα Ερντογάν και η κυπριακή θεώρηση για το… πλεονέκτημα του μικρού και αδύνατου

Δανεισμένο σπο τον Ολιβερ Τουίστ του Καρολου Ντικενς ....το σύνθημα του Φινεγκαν όταν εκπαίδευε τα κλεφτρόνια του... : "Η κλεψιά δεν είναι έγκλημα εκτός και εάν πιαστείς!".... Ται συμπληρώνω και εάν πιαστείς τί; εκβιάζεις με 3-4 εκατομύρια πρόσφυγες και την γλύτωσες.... ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το τουρκικό αφήγημα διαφοροποιείται από άλλα ως προς το εξής: Υλοποιείται ετσιθελικά και επιβάλλεται ως τετελεσμένο στους τρίτους. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιλέγοντας να ανοίξει πολλά μέτωπα, ανέλαβε υψηλό ρίσκο καθώς στην πορεία αντιμετωπίζει δυσκολίες και αντιδράσεις. Την ίδια ώρα, όμως, είναι σαφές πως το πεδίο της ανατολικής Μεσογείου κρίνεται από την κατοχική Τουρκία ως περισσότερο… βατό.

Ο Τούρκος Πρόεδρος περιέγραψε χθες την πορεία που έχει ακολουθήσει η κατοχική δύναμη για την επιβολή νέων τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ:

  • «Δεν είχαμε γεωτρύπανα, ούτε ερευνητικά πλοία. Είχαν βρει ένα ατελές πλοίο και γύριζαν με αυτό. Αυτά είναι όλα ιστορία. Τώρα έχουμε δύο δικά μας και έχουμε και τρία γεωτρύπανα. Ο,τι μπορούμε να κάνουμε στις δικές μας θάλασσες, μπορούμε να κάνουμε και στις άλλες θάλασσες (έρευνες). Αυτή τη στιγμή είναι καθαρό πως αυτό είναι που τους τρέλανε στη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη».

Είναι σαφές πως αυτός ο σχεδιασμός ξεκίνησε και προχώρησε σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, βήμα προς βήμα αν και πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριζαν πως η Άγκυρα μπλόφαρε. Κάθε άλλο. Γι αυτό και θα πρέπει να παρακολουθούμε κάθε τοποθέτηση και εξαγγελία γίνεται από τουρκικής πλευράς.

Αυτά γίνονται και θα κλιμακωθούν από την κατοχική δύναμη. Το αφήγημα της Λευκωσίας ποιό είναι; Κυρίως ως προς τους μηχανισμούς αποτροπής;

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euronews και την Έφη Κουτσοκώστα, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ., έδωσε το δικό του στίγμα. Η ανάλυση του για την τουρκική επιθετικότητα και η δική του εκδοχή για τους τρόπους αποτροπής, προκαλούν ερωτηματικά και σαφώς στέλνει λανθασμένα μηνύματα προς την τουρκική πλευρά:

  • «Καμιά φορά η στρατιωτική αδυναμία είναι η δύναμη που αποτρέπει συγκρούσεις. Φανταστήκατε να ήμασταν σε θέση να αμυνθούμε στρατιωτικά. Αυτό που επεδίωκαν ήταν μια πρόκληση κρίσης. Όταν είσαι αδύνατος αμυντικά, δεν θα αντιδράσεις κατά τον τρόπο που επιλέγει ο… για εμάς δεν θα ήταν αντίπαλος, αλλά δυστυχώς επιδιώκει και παραμένει μια δύναμη, η οποία συνεχώς προκαλεί… Εν πάση περιπτώσει, αισθανόμαστε αρκούτως ασφαλείς, έχουμε ασπίδα μας το Διεθνές Δίκαιο, έχουμε ασπίδα μας τις συμμαχίες που έχουμε συνάψει και συνεπώς δεν θεωρώ ότι θα αποτολμήσουν….»

Περαιτέρω, ανέφερε πως κρίση ενδέχεται να υπάρξει στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος.

  • «Εκεί που υπάρχει ο κίνδυνος είναι μετά την υπογραφή του MOU, του συμφώνου με τη Λιβύη, εάν αποπειραθούν να πράξουν τα ανάλογα με αυτά που πράττουν στη θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ελληνική θαλάσσια ζώνη. Εκεί – και θεωρώ ότι δεν θα το τολμήσουν με την έννοια ότι αντιλαμβάνονται ότι πλέον θα είναι μια πραγματικά κρίσιμη δοκιμασία και για τους ίδιους, αλλά και ευρύτερα για όλους όσοι παρακολουθούν, είτε εξ αποστάσεως, είτε όχι στον βαθμό που θα θέλαμε να είναι ενεργοί στις παρεμβάσεις».

Είναι σαφές πως η κυπριακή ανάλυση επικεντρώνεται πρωτίστως στην αδυναμία και το μέγεθος της χώρας. Ποιο είναι το μήνυμα  το οποίο εισπράττει η κατοχική δύναμη;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *