Το ΑΚΕΛ θα είχε την ίδια στάση απέναντι στην ΕΟΚΑ αν αυτή δρούσε για να φέρει τον κομμουνισμό στην Κύπρο;

FILE PHOTO. Ομιλία του γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης των δολοφονηθέντων από την ΤΜΤ Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη. Φωτογραφία, ΚΥΠΕ, Δ. Νικολάου

Toυ Χρίστου Ρότσα*

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ διατυπώνει τελευταίως και δημοσίως τις απόψεις του ότι, πρώτον, η Κύπρος δεν είναι ελληνική και δεύτερον, ο αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν λανθασμένος. Μάλιστα το κάνει και με έναν αέρα υπεροχής, κάτι που χαρακτηρίζει όσους θυσιάζονται ή διακινδυνεύουν για το αληθινό, για κάτι δηλαδή ανώτερο.

Οι θέσεις του γ.γ. του ΑΚΕΛ όμως μόνο ανώτερες δεν είναι, αντίθετα πηγάζουν από ένα αντιελληνικό, αντεθνικό απόθεμα που πολλοί στη σημερινή ηγεσία του ΑΚΕΛ ακόμα έχουν. Και ερωτώ αμέσως, θα είχαν την ίδια στάση απέναντι στην ΕΟΚΑ αν αυτή δρούσε για να φέρει τον κομμουνισμό στην Κύπρο; Ειλικρινά να απαντήσουν.

Όταν ο γ.γ. του ΑΚΕΛ λέγει ακόμα ότι η Κύπρος δεν είναι ελληνική, έχει επίγνωση του λόγου του; Καταλαβαίνει πόσο επικίνδυνα είναι τα λεγόμενά του για την επιβίωσή μας; Γιατί να ενδιαφερθεί, λ.χ., η Ελλάδα περισσότερο για την Κύπρο απ’ ό,τι μια άλλη ξένη χώρα;  Γιατί να πολεμήσει; Τι κάνει η ΕΛΔΥΚ εδώ; Ξένες χώρες φυλάει; Οι Θερμοπύλες στο σπίτι μας βρίσκονται, εξού και Θερμοπύλες. Νομίζει με το να πει το ανιστόρητο ότι δεν είναι ελληνική η Κύπρος θα επηρεάσει την Τουρκία να δείξει διαλλακτικότητα; Νομίζει ότι είναι ο Ελληνισμός μας το πρόβλημα; Έχουμε Έλληνες στο Ιράκ, στη Συρία, στο Κουρδιστάν; Οι Τούρκοι δεν είπαν αν δεν είχε Έλληνες η Κύπρος, δεν θα είχαμε πρόβλημα. Αλλά αν δεν είχε έστω και έναν Τούρκο, θα είχαν θέμα, αυτό ήταν το πρόβλημά τους, όχι η ελληνικότητά μας. Οι Τούρκοι χαίρονται φυσικά όταν υποστηρίζει ο γ.γ. του ΑΚΕΛ κάτι τέτοιο και μαλακώνουν και αλλάζουν και συμπεριφορά, όπως ακριβώς ο Λύκος με την Κοκκινοσκουφίτσα.

Ο γ.γ. δεν κατανοεί ότι ο μεγαλύτερος κρίκος ασφάλειας του νησιού μας είναι η Ελλάδα; Δεν καταλαβαίνει ότι αν αποφασίσει η Τουρκία να επιχειρήσει κάτι, μόνο η Ελλάδα μπορεί να επέμβει, ενώ όλοι οι άλλοι θα έλθουν μετά το γεγονός; Η Τουρκία το γνωρίζει αυτό και είναι το μοναδικό που λαμβάνει εμπράκτως υπόψη στους σχεδιασμούς της και ανησυχεί. Θέλουμε να την ευκολύνουμε, αφαιρώντας αυτό τον παράγοντα από τις ανησυχίες της;;!!

Πόσο επικίνδυνα κινείται ο γ.γ. το καταλαβαίνει;

Είναι δυνατόν οι κομματικές καταβολές, τα απωθημένα, να αφήνονται να βλάπτουν τον τόπο συμμαχώντας ακουσίως με τον εχθρό;

Το άλλο επίσης τραγικό που απορρέει λογικά από την ανόητη και επικίνδυνη θέση ότι η Κύπρος δεν είναι ελληνική είναι ότι αν η Κύπρος δεν είναι ελληνική, τότε ούτε εμείς είμαστε Έλληνες!!. Άρα τι είμαστε; Δεν είμαστε αυτοί που είμαστε, για να είμαστε αυτό που θέλει το ΑΚΕΛ να είμαστε; Τι έχουμε δηλ. που μας ξεχωρίζει από τους Έλληνες; Τι έχουν οι αδελφοί μας στην Ελλάδα και δεν έχουμε εμείς εδώ, έτσι ώστε να μην είμαστε Έλληνες; Το Όμαιμον, το Ομόγλωσσον, το Ομόθρησκον, το Ομότροπον; Ακόμα και στο διχονοϊκό ένα είμαστε!

Και το 1950 όταν μαζί με το ΑΚΕΛ η Εθναρχία έκανε το Ενωτικό Δημοψήφισμα για την Ένωση, η Κύπρος ήταν τότε ελληνική και τώρα ο γ.γ. του ΑΚΕΛ λέει πως δεν είναι; Έτσι ανάλογα με σκοπιμότητες δίνουμε ταυτότητες; Αποδυναμώνετε την Κύπρο χωρίς να λογικεύετε την Τουρκία. Η Κύπρος ριγμένη 70χιλ. από την Τουρκία, πόσο καιρό νομίζετε ότι θα αντέξει μόνη της; Η Τουρκία την προτιμά μόνην της; Η Αγγλία;

Γι’ αυτό ο φίλος γ.γ. πρέπει να κάνει δεύτερες και τρίτες σκέψεις και να αποσύρει τις θανάσιμα επικίνδυνες θέσεις του και να παύσει να πιστεύει ότι είναι και παλληκαριά αυτό που κάνει, διότι δεν διαφέρει από εκείνον που βρήκε το θάρρος να πέσει από την πολυκατοικία. Καιρός είναι να πει στον Κυπριακό Ελληνισμό το δικό του μεγάλο συγγνώμη.

Υστερόγραφο: Από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστο Ορφανίδη μαθαίνουμε ότι το 13ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ, Απρίλιο 1974, χαιρέτισε την εκλογή του μετέπειτα Πρωθυπουργού της εισβολής.

«Η νίκη του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (του κόμματος του Ετζεβίτ) είναι βασική νίκη των προοδευτικών δυνάμεων… Ο λαός ψήφισε αλλαγή…

Οι επιτυχίες του Λ.Δ.Κ. με ηγέτη τον Ετζεβίτ οφείλονται στην υποστήριξη των αριστερών δυνάμεων της Τουρκίας…

Οι εκλογικές επιτυχίες του Λ.Δ.Κ. στην Τουρκία, που είναι και το πιο δημοκρατικό από όσα πήραν μέρος στις εκλογές, θα ασκήσουν την ενεργητική επίδρασή τους ανάμεσα στην Τουρκοκυπριακή Κοινότητα».

Αυτές είναι οι βαθιές αναλύσεις του ΑΚΕΛ, όπως και η Κύπρος στους Αδέσμευτους. Επειδή έχουν το 25% του εκλογικού σώματος, νομίζουν έχουν την ανάλογη συλλογική σοφία.

  • Πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.