Το αναπόφευκτο σοκ στη μετά λύση εποχή: Πολύ λίγοι νέοι γνωρίζουν με τι θα έρθουν αντιμέτωποι

Αναστασιάδης και Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντάνα το περασμένο καλοκαίρι. ΦΩΤΟ ΚΥΠΕ

Του Γιώργου Χατζησάββα*

Σε περίπτωση λύσης βασισμένης στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, η νεολαία θα κληθεί να προσαρμοστεί σε ένα καινό καθεστώς το οποίο θα φέρει ένα σοκ, ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Αυτό το σοκ δεν μπορεί να αποφευχθεί, όταν εφαρμοστεί είτε η ΔΔΟ είτε οποιοδήποτε άλλο μοντέλο προκύψει. Το ζητούμενο είναι αν οι συνέπειες του αναμενόμενου σοκ επιφέρουν θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα.

Η ΔΔΟ εκ των πραγμάτων βασίζεται στον εθνοτικό διαχωρισμό. Δύο συνιστώντα κρατίδια, ένα τ/κ και ένα ε/κ, με πλειοψηφία γης και πληθυσμού της κάθε κοινότητας αντίστοιχα. Εντούτοις, πολύ λίγοι νέοι γνωρίζουν με τι θα έρθουν αντιμέτωποι στη, Θεού θέλοντος, μετά λύση εποχή. Όπου θα ζουν σε ένα κράτος που θα τους περιορίζει στο δικαίωμα ιδιοκτησίας και εγκατάστασης, κάτι που αφορά και τους Τ/κ και τους Ε/κ. Δηλαδή, στην περίπτωση που ένας Ελληνοκύπριος απόφοιτος πανεπιστημίου στο εξωτερικό εντοπίσει εργασία στην Κερύνεια, δεν θα έχει τη δυνατότητα, αν το θελήσει, να κατοικήσει εκεί μόνιμα διότι θα πρέπει να διατηρηθεί το πλειοψηφικό καθεστώς πληθυσμού και περιουσίας.

Αν όμως καταφέρει να κατοικήσει μόνιμα σε μια περιοχή που να υπάγεται στην τουρκοκυπριακή διοίκηση, τότε δεν θα μπορεί εν καιρώ δημοτικών εκλογών, για παράδειγμα, να ασκήσει στην περιοχή που θα ζει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, έστω και αν επιθυμεί να ψηφίσει ως δήμαρχο ή κοινοτάρχη του κάποιον Τουρκοκύπριο που είναι ικανός και άξιος ή να διεκδικήσει αξίωμα ο ίδιος δεδομένης της επιθυμίας του να προσφέρει στον δήμο ή την κοινότητα.

Με ποια λογική λοιπόν θα αναγκαστούν οι πολίτες να μη συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα της περιοχής που ζουν; Πάντως, είναι αδύνατον να μη γνωρίζουν αυτοί που διαπραγματεύονται πως τέτοιες πρόνοιες, που είναι εγγενείς στην υφιστάμενη μορφή λύσης που συζητείται, παραβλέπουν την Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και τα διεθνώς κατοχυρωμένα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Όλα αυτά σε συνάρτηση με τα βέτο που θα διαθέτει η τουρκοκυπριακή κοινότητα σε όλους σχεδόν τους θεσμούς του νεοσύστατου κράτους, το ξεχωριστό ΓεΣΥ, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον Εταιρικό Φόρο, δεν θα μπορέσουν να αποτελέσουν σταθεροποιητικούς παράγοντες διατήρησης της ειρήνης στο νησί. Πρωτίστως, δεν δημιουργούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για ουσιαστική επαναπροσέγγιση Ε/κ και Τ/κ, που θα κληθούν να υπηρετήσουν ένα κοινό κράτος σε μια καθ’ όλα διαχωρισμένη πατρίδα.

*Μέλος της Συμμαχίας Νέων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *