Το αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής, των διαπραγματεύσεων είναι αυτό: Ο κ. Αναστασιάδης ρίχνει αυγά στον τοίχο…

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθισε σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον κατοχικό ηγέτη κ. Mustafa Akinci. Διακρίνονται επίσης ο κ. Άιντα, η κ. Σπέχαρ, ο κ. Μαυρογιάννης και ο κ. Ναμί. Λευκωσία 22 Δεκεμβρίου 2016. Φωτογραφία ΧΡ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ρίχνει αυγά στον τοίχο. Κάθε μέρα, κάθε ώρα και στιγμή της διαπραγμάτευσης, αυτό ακριβώς κάνει. Τα αυγά σπάνε, αλλά ομελέτα δεν μπορεί να γίνει διότι το αποτέλεσμα είναι ένα συνοθύλευμα, που δεν τρώγεται. Όπως και το αποτέλεσμα των συνομιλιών του με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Από την μέχρι στιγμής ανάλυση, η διαπραγμάτευση έχει οδηγήσει τον κ. Νίκο Αναστασιάδη στη γωνία -και ας φωνάζει, και ας μην το παραδέχεται.

Και το ερώτημα παραμένει και είναι βασανιστικό: Δεν γνωρίζει ο κ. Αναστασιάδης ότι δεν υπάρχει περίπτωση να «σωθεί» ούτε ένα αυγό όταν τα ρίχνεις στο τοίχο. Το ξέρει και το καλοξέρει…

Τότε γιατί επιμένει να ακολουθεί την ίδια λανθασμένη τακτική στις συνομιλίες; Δεν αντιλαμβάνεται, ένας τόσο έξυπνος άνθρωπος, ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις γίνονται συνήθεια και στο τέλος μετατρέπονται σε εθισμό; Όπως και το ρίξιμο των αυγών στον τοίχο. Υπάρχει περίπτωση να μην σπάσουν; Όχι. Όταν σε μία διαπράγματευση, ο ένας υποχωρεί μονίμως, γιατί ο απέναντι δεν κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός για να συναντηθούν. Θα το πράξει όταν τα πάρει όλα, αλλά μόνο στα λόγια, την ώρα της υπογραφής, όταν θα ισχυριστεί πως και οι δύο πλευρές έκαναν θυσίες.

Το μέγα πρόβλημα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι οι υποχωρήσεις γίνονται αφού προηγηθούν οι «ηρωϊκές» δηλώσεις του. Και ειλικρινώς πιστεύω ότι μπορεί να μας κάνει και πλάκα. Υπό την έννοια ότι αφού θα δεχθεί ότι ζητά ο κατοχικός ηγέτης, τι κάθεται και σπαταλά φαιά ουσία να κάνει ευφάνταστες δηλώσεις, που θα διαψευστούν στην πράξη.

Και για να μην παρεξηγηθώ -επειδή την παρεξήγηση την έχουν στο τσεπάκι τους στο Προεδρικό, όπως π.χ. ο καλός φίλος Βίκτωρας, αλλά και ο αστυνομικός που με στολίζει στο Facebook- ο κ. Αναστασιάδης αποδέχεται τα αιτήματα του κ. Ακιντζί, επειδή νομίζει πως με τον τρόπο αυτό τον βοηθά και τον στηρίζει έναντι όσων υποτίθεται τον πολεμούν στην Άγκυρα και τα κατεχόμενα.

Μα ποιος τον πολεμά Πρόεδρε τον κατοχικό ηγέτη; Δεν χρειάζεται να καταναλώσεις φαιά ουσία για να το καταλάβεις ότι εκλεκτός της Άγκυρας είναι. Εάν ήταν εναντίον της πολιτικής του, ο ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν θα τον είχε στα ώπα-ώπα; Έχει «φάει» με συνοπτικές διαδικασίες τους ανθρώπους που τον ανάδειξαν στην εξουσία, όσους συμπαραστάθηκαν στην οικογένειά του όταν βρέθηκε στη φυλακή, θα οδηγήσει στην κρεμάλα τον Ιμάμη Γκιουλέν, ο οποίος είναι ο δημιουργός του, και θα φοβηθεί τον Μουσταφά Ακιντζί, αγαπητέ Πρόεδρε της Δημοκρατίας; Μα έχουμε όλοι παραφρονήσει.

Ο κατοχικός ηγέτης εκτελεί πιστά όλες τις εντολές του Ταγίπ Ερντογάν και δεν τολμά να ξεφύγει ούτε πόντο από την «γραμμή» που λαμβάνει από την Άγκυρα. Άλλωστε το έχουμε ξαναπεί: Ο εθνικιστής Πρόεδρος της Τουρκίας έχει αποφασίσει να εξαφανίσει όσους είχαν κάνει έστω και χειραψία με τον Γκιουλέν. Πόσο μάλλον όσους υπήρξαν συνομιλητές του. Οπότε; Γιατί δεν καρατομεί τον κ. Ακιντζί; Ας δώσει την απάντηση ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχειρεί να «διευθετήσει» το Κυπριακό σε μία περίεργη εποχή για την Τουρκία και τον κ. Ερντογάν. Είναι άνευ προηγουμένου οι πιέσεις που δέχεται ο τελευταίος -και βεβαίως δεν αναφέρομαι σε πιέσεις που αφορούν την Κύπρο. Τέτοιες δεν υπάρχουν. Ούτε από τους Ευρωπαίους, που έχουν και μία υποχρέωση βρε αδελφέ, ούτε από τους Αμερικανούς (του Τραμπ), ο οποίος ασχολείται με άλλα πιο σοβαρά θέματα. Οι πιέσεις που δέχεται είναι εσωτερικές και αφορούν την κατάσταση της οικονομίας που καταρρέει, αλλά και εξωτερικές. Στο Ιράκ και τη Συρία χάνει και στο τουρκικό Κουρδιστάν αναμένει μία αιματηρή Άνοιξη, αφού λόγω του χειμώνα, όπως συμβαίνει πάντα, επικρατεί μία άτυπη «εκεχειρία», η οποία συχνά-πυκνά διακόπτεται από τις επιθέσεις των ανταρτών. Οι απώλειες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, το 2016, ήταν υπερδιπλάσιες από τον αριθμό που ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση.

Όλα αυτά τον οδήγησαν σε λάθος κινήσεις, που αφορούν την Ελλάδα. Μία χώρα που δεν τον απειλεί, και δεν θα αποτελέσει ποτέ κίνδυνο, διότι ούτε διεκδικεί οτιδήποτε από τα τουρκικά εδάφη. Στον 21ο αιώνα, οι χώρες της ενωμένης Ευρώπης δεν λύνουν τις διαφορές τους με τους πολέμους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, και η υπόλοιπη τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, πιστεύουν ότι το μισό Αιγαίο τους ανήκει. Διεκδικούν εκατοντάδες νησιά, κατοικημένα και ακατοίκητα. Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι πραγματικός, και όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή των Ιμίων δεν έχουν σχέση με την εσωτερική πολιτική σκηνή. Είναι λάθος η ανάλυση, που γίνεται και στην Κύπρο, ότι η επιθετική πολιτική εναντίον της Ελλάδας γίνεται μόνο για εσωτερικούς λόγους. Αποτελεί πάγια τουρκική θέση ότι το Αιγαίο δεν είναι ελληνική θάλασσα.

Εκτός των καθημερινών προκλήσεων, θα προχωρήσει και σε πραγματικό πόλεμο; Το ερώτημα δεν μπορεί να είναι υποθετικό πια. Ποιος μπορεί να γνωρίζει; Με βεβαιότητα υποστηρίζουμε ότι είναι ο πιο απρόβλεπτος άνθρωπος του κόσμου. Είναι εθνικιστής και φανατικός ισλαμιστής, που αποτελούν ένα μείγμα εκρηκτικό. Είναι και ακόμα ένας παράγοντας, που πρέπει να μας προβληματίσει και να μας θορυβήσει. Ότι ο Ερντογάν και η εθνικιστική κλίκα που κυβερνά την Τουρκία πιστεύουν ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν μπορούν να αντισταθούν στην ισχύ της.

Και με τη λογική αυτή, για να επιστρέψω στον κ. Αναστασιάδη, δεν πρόκειται να πετύχει καμία, μα καμία, διαπραγμάτευση, όσες υποχωρήσεις και αν γίνουν. Και δέχομαι πως στο πλαίσιο των συζητήσεων, λέει και καμιά κρυφή του επιθυμία ο κατοχικός ηγέτης, την οποία βεβαίως δεν τολμά να μοιραστεί παρουσία αυτής της σουπιάς του Ναμί, που παίζει τον ρόλο του «μπάστακα» της Τουρκίας στα κατεχόμενα και στις διαπραγματεύσεις. Άλλωστε θα μείνει στην ιστορία η ατάκα του κ. Ακιντζί, όταν στη διάρκεια των συνομιλιών στην Ελβετία απαιτήθηκε η «συνδρομή» της Άγκυρας. Ο κατοχικός ηγέτης δεν σηκώθηκε από τη θέση του και απόρησε ένας εκ των συνομιλητών του. «Άλλος έχει το κινητό», του είπε ο κ. Ακιντζί και έδειξε την σουπιά τον Ναμί.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, από μόνος του, δεν μπορεί να λύσει το Κυπριακό. Τις αποφάσεις λαμβάνει η Άγκυρα. Και ο κ. Αναστασιάδης πόνταρε στο «άρρωστο λόγο», τον κατοχικό ηγέτη…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Αγαπητέ κύριε υπουργέ, αγαπητέ Σωκράτη, δεν συμφωνώ καθόλου, μα καθόλου, με τις δηλώσεις σου στην εφημερίδα «Πολίτης». Μπορεί να μην το κατάλαβες, αλλά τα λεγόμενά σου έβγαζαν απίστευτο εκβιασμό, που ΔΕΝ είναι του χαρακτήρα σου. Τι σημαίνει ότι αν δεν έχουμε λύση θα πληρώσουν οι Λεμεσιανοί, οι Παφίτες και οι Σκαλιώτες; Πρώτα απ’ όλα, όσοι δεν είναι πρόσφυγες, και χρησιμοποιούν τις περιουσίες των Τουρκοκυπρίων, έπρεπε ήδη να φορολογούνται αγαπητέ Σωκράτη. Και δεύτερον, είναι δυνατόν την κατοχή να την πληρώσουν οι Ελληνοκύπριοι και όχι οι Τούρκοι;

Michail Ignatiou
USA Correspondent
MEGA ONE Cyprus – MEGA TV Greece
Phileleftheros Cyprus
www.mignatiou.com
Cell.: 202 361-7843

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *