Το αποτέλεσμα στο τουρκικό δημοψήφισμα θα αμφισβητηθεί λόγω παραβίασης στοιχειωδών κανόνων δημοκρατίας

FILE PHOTO. Κορυφώνεται η αγωνία στην Τουρκία ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Τα επιτελεία του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέκλυσαν τη χώρα με αφίσες για την προώθηση του «ΝΑΙ». ΚΥΠΕ/Sedat Suna

Του Κώστα Μαυρίδη
Ενόψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, η Επιτροπή (της Βενετίας) του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέτασε ενδελεχώς το περιβάλλον και τις συνταγματικές αλλαγές που επιζητεί ο Ερντογάν. Η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές αποτελούν επέμβαση στο ήδη ανεπαρκές σύστημα εξουσιών και ιδιαίτερα της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας. Επιπλέον, η Επιτροπή έκρινε ότι η στην Τουρκία λαμβάνει χώρα μία δραματική οπισθοδρόμηση της δημοκρατικής τάξης που οδεύει προς ένα μονοπρόσωπο αυταρχικό καθεστώς.

Εξού, η Επιτροπή ζήτησε να αναβληθεί το δημοψήφισμα μέχρι την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Ωστόσο, το καθεστώς Ερντογάν ξεσπά υστερικά εναντίον κάθε επικριτή, λασπολογώντας τον ως ναζί (π.χ. σε Γερμανία και Ολλανδία) και προδότη/τρομοκράτη εντός Τουρκίας και προχωρεί στο δημοψήφισμα υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, κυβερνώντας τη χώρα με προεδρικά διατάγματα και παραβιάζοντας στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δηκτικά, το δημοψήφισμα διεξάγεται καθώς το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το φιλοκουρδικό «Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών», είναι αποκεφαλισμένο από τους 50 περίπου βουλευτές και άλλους δημάρχους και κορυφαία στελέχη του, που είναι φυλακισμένοι. Το άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης που εκπροσωπεί τον κεμαλισμό, είναι στριμωγμένο και οι οπαδοί του τρομοκρατημένοι. Με ερώτημα προς την ΕΕ, ζητώ να εξηγήσει αν το όποιο αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, θα θεωρείται έγκυρο.

H Τουρκία εξελίσσεται σε απολυταρχικό καθεστώς νεοσουλτανικού τύπου. Αφότου ο  Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία, μεθόδευσε την παραμονή του και στη συνέχεια δηλητηρίασε με τοξικές «ιδεολογίες» του ισλαμοφασισμού τις μάζες. Ο σουλτάνος αποφασίζει και φυλακίζει. Αυτός αφαιρεί το δικαίωμα άποψης και το δικαίωμα διαμαρτυρίας. Για αυτό και οι  φυλακισμένοι στρέφονται στην απεργία πείνας και επιχειρούν απελπισμένα να ακουστεί η φωνή τους έξω. Έτσι, αντιστέκονται και αναζωογονούν τη συνείδηση της ανθρωπότητας καθώς μέσα από τις φυλακές επιχειρούν να ακουστεί η ύπαρξη τους, αλλά οι Πόντιοι Πιλάτοι σιωπούν.

Σε αυτή λοιπόν την Τουρκία, με δεκάδες χιλιάδες  φυλακισμένους λόγω πολιτικών ιδεών, μερικοί φυλακισμένοι είναι εκλελεγμένοι ηγέτες και στελέχη κόμματος οι οποίοι μέσα από τα κελιά τους κραυγάζουν απελπισμένα με απεργίες πείνας. Από το σύνολο των 100 που απεργούν, οι 34 οι γυναίκες και διαμαρτύρονται για απάνθρωπη μεταχείριση και βασανιστήρια. Μόνο που η φωνή διαμαρτυρίας των φυλακισμένων πνίγηκε και δεν περιέχεται σε ανταποκρίσεις από την Τουρκία.

Η περίπτωση του Νοτιοαφρικανού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα, υπήρξε παροιμιώδης. Ο νεαρός μαύρος χαρισματικός ηγέτης Μαντέλα, καταδικάστηκε για 30 χρόνια φυλάκιση από το λευκό καθεστώς της Νοτίου Αφρικής. Όμως, υπέμενε με εγκαρτέρηση πιστός στις ιδέες της ελευθερίας, δημοκρατίας και αδελφοσύνης. Εκεί στο μπουντρούμι της φυλακής, δεν προσέτρεξε κανένας από όλους τους μετέπειτα θαυμαστές. Όταν δεκαετίες αργότερα, ο Ν. Μαντέλα έγινε ο ηγέτης της ελεύθερης και δημοκρατικής Νοτίου Αφρικής, εκείνοι που πριν τον χλεύαζαν, τον… θυμήθηκαν. Ακόμη και στην Κύπρο επιδίωξαν να πάρουν λίγο από την αίγλη του.

Εκείνοι που θα τον εξύβριζαν ως ψευδο-επαναστάτη επειδή δεν υποτασσόταν στο λευκό καθεστώς, εκείνοι προσέβλεπαν λίγη από την καταξίωσή του Ν. Μαντέλα, όταν τα δύσκολα είχαν κριθεί. Στην Κύπρο, διάφοροι συνωστίζονταν δίπλα στον δικηγόρο του Ν. Μαντέλα για μια φωτογραφία.

Τηρουμένων των αναλογιών, Χίτλερ και Ερντογάν έχουν βίους παράλληλους και παρόμοιες μεθόδους για αναρρίχηση. Στην Κύπρο, κυβερνητικοί πολιτικοί προσδοκούν πως αν επικρατήσει ο Ερντογάν δυνατόν να… συμβιβαστεί στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, στις φυλακές της Τουρκίας, άνθρωποι με συνείδηση και αξιοπρέπεια βρίσκονται ήδη στην 56η μέρα απεργίας πείνας, με αποτέλεσμα να μην επικοινωνούν με το περιβάλλον και ήδη προκύπτουν βλάβες στην υγεία τους. Αλλά, επικρατεί σιωπή.

Πάντως, το όποιο αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα θα αμφισβητηθεί λόγω παραβίασης στοιχειωδών κανόνων δημοκρατίας.

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) costas.mavrides@europarl.europa.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *