To αυγό του φιδιού: Όταν εκκολαφθεί θα είναι αργά

Στιγμιότυπο από συνάντηση του πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου με τον  Αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Γ. Μιχαλολιάκο. ΦΩΤΟ. Elamcy.com

Του ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ*

Τρία περιστατικά έκδηλου ρατσισμού που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες θα πρέπει να ηχήσουν ως σαφής προειδοποίηση προς το κράτος και την κυπριακή κοινωνία. Το ένα περιστατικό που δημοσιοποίησε ο «Φιλελεύθερος» αφορά εγκληματική, απεχθή και αποκρουστική βία σε βάρος μετανάστη στη Λάρνακα, ο οποίος μάλιστα από τον φόβο προηγούμενης αρνητικής αντιμετώπισής του από τις αρχές απέφυγε να το καταγγείλει.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά δραστηριότητα του ακροδεξιού ΕΛΑΜ με ρατσιστικό διαχωρισμό μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Γεροσκήπου σε διανομή δώρων με την ευκαιρία των Χριστουγέννων. Αντιγραφή πρακτικών της ομογάλακτης του ΕΛΑΜ, εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής.

Το τρίτο περιστατικό αφορά αυθαίρετη, βίαιη και απάνθρωπη εκδίωξη οικογενειών μεταναστών από διαμερίσματα στη Λευκωσία.

Το «αυγό του φιδιού» εκκολάπτεται απειλητικά στην Κύπρο!

Το ότι σήμερα η μετανάστευση είναι μείζον ζήτημα στην Ε.Ε. είναι γεγονός. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συζητούνται και εισάγονται μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν την ενσωμάτωση και θα καταπολεμούν  την παράνομη εργασία και την εμπορία ανθρώπων. Ταυτόχρονα υιοθετούνται πολιτικές που στοχεύουν να δημιουργήσουν μια καλύτερη ζωή για τους ανθρώπους των φτωχότερων χωρών εκτός Ευρώπης, εμποδίζοντας παράλληλα τη διαρροή επιστημονικού δυναμικού από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι ανησυχίες των πολιτών για τα μεταναστευτικά ρεύματα πρέπει να είναι κατανοητές.

Ωστόσο, η απάντηση στις ανησυχίες αυτές δεν είναι ούτε τα γκέτο, ούτε η ξενοφοβία. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να είναι φαινόμενα ρατσιστικής βίας που προσβάλλουν βάναυσα τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας.

  • Τα τελευταία κρούσματα φυλετικού μίσους στην Κύπρο πρέπει να σημάνουν γενική κινητοποίηση κράτους και κοινωνίας για συντριβή εν τη γενέσει του, του απεχθούς φαινομένου της ρατσιστικής βίας.

Η πολιτικά αιμομικτική σχέση μεταξύ δεξιών και ακροδεξιών – φιλοναζιστών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ηχεί ήδη ως καμπανάκι κινδύνου για τη δημοκρατική και πολιτισμική συνοχή της Ε.Ε. Είναι αυτή η σχέση που ανέβασε πριν από μερικά χρόνια τον ρατσιστή Αυστριακό ηγέτη Χάιντερ στη θέση ουσιαστικού Πρωθυπουργού. Ο οποίος εξυμνούσε «την πολιτική της πλήρους απασχόλησης του Τρίτου Ράιχ» και κλαυθμήριζε ότι «στην Αυστρία υπάρχουν 300.000 άνεργοι και 300.000 δηλωμένοι αλλοδαποί».

  • Είναι αυτή η σχέση που οδήγησε στη δημιουργία του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν στη Γαλλία, του A.F.D. στη Γερμανία, της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα του ΕΛΑΜ στην Κύπρο και άλλων Ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, που προσδοκούν μάλιστα σε ισχυρή παρουσία στις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Ορθά ο διακεκριμένος Ευρωπαίος δημοσιολόγος Χόφμαν Οστένχοφ  διαπιστώνει ότι «η συγκρότηση της Ε.Ε. ήταν η στρατηγική απάντηση στην πολιτική και πολιτισμική καταστροφή του φασισμού». Για να δικαιωθεί όμως αυτός ο χαρακτηρισμός θα πρέπει η Ε.Ε. να προχωρήσει τολμηρά σε πολιτικές που θα ελέγξουν τη μετανάστευση και ταυτόχρονα θα ενσωματώνουν τους νόμιμους μετανάστες. Μαζί με πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής.

Σε αντίθετη περίπτωση ο νεορατσισμός, η ξενοφοβία, η κοινωνική αποστροφή προς τους φυλετικά διαφορετικούς και η αποθέωση της εθνικής καθαρότητας θα παρουσιαστούν απαιτητικά και απειλητικά, όχι απλώς ως κοινωνικά και πολιτικά κινήματα αλλά και στα ευρωπαϊκά κυβερνητικά κέντρα εξουσίας.

Στο μεταξύ αμείλικτη θα πρέπει να είναι η απάντηση κράτους και κοινωνίας απέναντι στα κρούσματα ρατσιστικής βίας. Αν τώρα, έγκαιρα, δεν δοθεί το μήνυμα άμυνας της δημοκρατίας απέναντι στην τερατογένεση που συνιστά η δημιουργία φασιστικών – φιλοναζιστικών και ρατσιστικών κινημάτων, οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν δεν θα είναι δυνατό πλέον να ελεγχθούν.

Όταν εκκολαφθεί το αυγό του φιδιού θα είναι αργά.

 * Τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *