Το Brexit ήρθε και πάλι στο προσκήνιο

Former British Foreign Secretary Boris Johnson, (R), . EPA, MARTIAL TREZZINI

Του Χρίστου Αχιλλέως Θεοδούλου* Πέρασαν ήδη περισσότερο από δύο χρόνια αφότου ο βρετανικός λαός ψήφισε με οριακή πλειοψηφία να εξέλθει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ.

Με την πάροδο όμως του χρόνου τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται παρά να ελαττώνονται. Ο λόγος είναι ίσως ότι οι Βρετανοί δεν είναι σίγουροι ότι θέλουν να εγκαταλείψουν την ΕΕ και σε πάσα περίπτωση οι απόψεις μοιράζονται.  Η κυβέρνηση της κ. Μέι και η ίδια η κ. Μέι φαίνεται ότι κλονίζονται.
Η κρίση δημιουργήθηκε όταν στις 8 Ιουλίου 2018 με επιστολή του ο υπουργός υπεύθυνος για το Brexit κ. Ντέιβιντ Ντέιβις παραιτήθηκε από την κυβέρνηση γιατί δεν συμφωνούσε με το «μαλακό» Brexit. Σε επιστολή του προς την κ. Μέι, ο κ. Ντέιβις λέει μεταξύ άλλων ότι «το εθνικό συμφέρον απαιτεί έναν υπουργό του Brexit ο οποίος πιστεύει ακράδαντα στην προσέγγισή σας και όχι μόνο έναν επιφυλακτικό κληρωτό».
Ο κ. Ντέιβις είναι ένας παλιός ευρωσκεπτικιστής. Στην επιστολή του λέει επίσης ότι η συμφωνία με την ΕΕ αφήνει πολλά μέρη της βρετανικής οικονομίας στη δικαιοδοσία της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το Brexit ήταν στο πλάι του ξενόφοβου ηγέτη Νάιτζελ Φάρατζ. To 2005 ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος. Κατ’ εκείνη την εποχή είχε αντιπαραταχθεί με την κ. Μέι σχετικά με νομοσχέδιο παρακολούθησης του διαδικτύου.
Μεγαλύτερο όμως πλήγμα για την κ. Μέι ήταν η ακολουθήσασα παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών και παλιού ηγέτη για το Brexit κ. Μπόρις Τζόνσον. O κ. Τζόνσον ήταν από την αρχή ευρωσκεπτικιστής και δήλωσε ότι αν ακολουθείτο η συμφωνία που έκανε η κ. Μέι με τους Ευρωπαίους, το Ηνωμένο Βασίλειο θα γινόταν αποικία της ΕΕ.
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα. Θα παραιτηθεί η κ. Μέι και θα κηρυχτούν εκλογές; Και ποια θα είναι η κατάσταση στο ίδιο το συντηρητικό κόμμα; Αυτά θα τα δούμε σύντομα.

*Δικηγόρος, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας). Πρώην μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *