Το χρώμα της διαφθοράς

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Κ. ΠΕΡΣΙΑΝΗ

Όσοι παρακολούθησαν με προσοχή τις πολιτικές δηλώσεις, τις πολιτικές συζητήσεις και τις πολιτικές διαφημίσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών κατέληξαν, πιστεύω, σε τρία βασικά συμπεράσματα, πρώτα, ότι το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου έλειπε σχεδόν παντελώς από την πολιτική διαμάχη, δεύτερο, ότι η συζήτηση αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά στο παρελθόν παρά στο μέλλον της χώρας και, τρίτο, ότι το βασικό ερώτημα που έθεσαν οι πολιτικοί ήταν ποιο είναι το χρώμα της διαφθοράς, και συγκεκριμένα αν αυτό είναι η ηλικία (παλιά ή νέα γενιά) ή η πολιτική θέση (Δεξιά, Αριστερά, Κέντρο, Νέες Δυνάμεις).

Η παράλειψη συζήτησης του κυπριακού προβλήματος εξηγείται βεβαίως σε μεγάλο βαθμό από το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε το θέμα λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Υπάρχει όμως και ένας άλλος σοβαρός λόγος, νομίζω, γι αυτή τη σιωπή, το γεγονός ότι στην πολιτική κονίστρα εισήλθαν πρόσφατα πολλοί νέοι οι οποίοι δεν είναι ακόμα τόσο ενήμεροι όσο οι παλιοί για το Κυπριακό και επομένως είναι  διστακτικοί να μπουν σε βαθιά συζήτηση πάνω σε ένα περίπλοκο και ακανθώδες θέμα που έχει ιστορία ενός αιώνα. Χαρακτηριστική επί του προκειμένου ήταν η περίπτωση της απάντησης ενός νέου αρχηγού μικρού κόμματος ο οποίος ανέφερε μεν τις προϋποθέσεις που θέτει το κόμμα του για λύση του Κυπριακού, όταν όμως ρωτήθηκε από τον συντονιστή πώς θα λέγεται αυτή η λύση, απάντησε «ό,τι θέλει ας λέγεται».

Πολύ ενδεικτική της νέας φάσης της πολιτικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται  σήμερα η ελληνική κοινότητα της Κύπρου είναι επίσης η απουσία έγνοιας για το αύριο ή μάλλον η κυριαρχία στην πολιτική τρεχουσών προτεραιοτήτων, όπως η απομάκρυνση της παρούσας κυβέρνησης, παρά το γενικό συμφέρον. Έτσι περάσαμε πέντε και πλέον μήνες πολιτικής ζωής χωρίς να ακούσουμε ποια είναι τα οράματα και τα σχέδια των υποψηφίων νομοθετών της Κύπρου για το μέλλον αυτού του νησιού, ποιες πιστεύουν ότι πρέπει να είναι οι εμφάσεις και τι νομίζουν ότι πρέπει να αλλάξει, πέραν της καταπολέμησης της διαφθοράς, για να επιτευχθεί βελτίωση στο επίπεδο της ζωής του απλού πολίτη.

Το τρίτο συμπέρασμα αφορά στο θέμα που κυριάρχησε όλους αυτούς τους μήνες στις πολιτικές δηλώσεις, συζητήσεις και διαφημίσεις των πολιτικών κομμάτων. Αυτό ήταν χωρίς καμιά αμφιβολία το χρώμα της διαφθοράς στην Κύπρο, και συγκεκριμένα αν αυτό είναι η ηλικία (παλιά ή νέα γενιά) ή η ιδεολογική και πολιτική τοποθέτηση των εμπλεκομένων (Δεξιά, Κέντρο, Αριστερά, Νέες Δυνάμεις).

Η ίδρυση κόμματος με το όνομα Αλλαγή Γενιάς αφήνει καθαρά να φανεί δυσπιστία προς την παλιά γενιά και ανυπομονησία για αντικατάστασή της για να έλθουν στην εξουσία νέοι, οι οποίοι, πέρα από τη νιότη, το σφρίγος και τα σύγχρονα προσόντα τους, είναι οπωσδήποτε και τίμιοι και πολέμιοι κάθε διαφθοράς. Αυτή είναι η μια πρόταση για το χρώμα της διαφθοράς. Επομένως το μήνυμα είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να έλθει στα πράγματα η νέα γενιά. Η δεύτερη πρόταση είναι ότι αυτό που σε κάνει διεφθαρμένο ή τίμιο είναι η πολιτική θέση και οι πολιτικές πεποιθήσεις.

Αυτοί οι πρωτόγονοι και αφελείς τρόποι σκέψης της απολυτότητας, της μονολιθικότητας και της ακρισίας κυριάρχησαν δυστυχώς στην πολιτική διαμάχη των βουλευτικών  εκλογών του 2021 σε μια χώρα που καυχιόμαστε ότι καλλιεργούμε την κριτική και τη δημοκρατική σκέψη και θέλουμε να έχουμε σκεπτόμενους και συνειδητούς πολίτες.

Τα συμπεράσματα αυτά είναι πολύ απογοητευτικά, ιδίως αν τα συγκρίνει κανείς με τη μεγάλη ευχαρίστηση που νιώθει όταν διαπιστώνει τη μεγάλη πρόοδο πολιτικού πολιτισμού που σημειώθηκε στον τόπο μας στις ρυθμίσεις, στον τρόπο διεξαγωγής και το κλίμα των εκλογών, στην απόλυτη τάξη, ηρεμία και ευπρέπεια που επικρατεί στα εκλογικά κέντρα και στην εγκατάλειψη όλων εκείνων των απρεπειών του παρελθόντος με τα εκλογικά τραπεζάκια, τα έγχρωμα μαντήλια, τα σήματα στο πέτο και τους εκλογικούς μπράβους. Η ελπίδα είναι πως οι πολίτες θα δείξουν τελικά το δρόμο και στους πολιτικούς ηγέτες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *