To Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και η Αμμόχωστος

Η ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, ΚΥΠΕ

Του ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ

Το Άρθρο 8 του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (Rome Statute) καθορίζει λεπτομερώς ως «εγκλήματα πολέμου» τις σοβαρές και γενικά τις παραβιάσεις των διατάξεων των Συμβάσεων της Γενεύης.

Μεταξύ τούτων αναφέρει στο 8(2)(a)(vii) ότι αποτελεί έγκλημα πολέμου «σοβαρή παραβίαση ο εκτοπισμός και η μεταφορά πληθυσμών» σε κατεχόμενο έδαφος και στο ίδιο άρθρο 8(2)(b)(viii) λέγει πως η μεταφορά πληθυσμού της κατοχικής δύναμης, άμεσα ή έμμεσα, στο υπό κατοχή έδαφος αποτελεί επίσης σοβαρή παραβίαση των νόμων και των εθίμων που εφαρμόζονται σε περιπτώσεις ενόπλων συρράξεων. Και στις δύο περιπτώσεις το ΔΠΔ έχει αρμοδιότητα να εκδικάσει τις παραβιάσεις αυτές σύμφωνα με τις δικαιοδοτικές διατάξεις του Χάρτη της Ρώμης και να επιβάλει ποινές.

  • Το Πρωτόκολλο 1 στην 4η Σύμβαση της Γενεύης, Αρθρο 85, ορίζει ότι ο εποικισμός και η μεταφορά πληθυσμού της κατοχικής χώρας σε κατεχόμενα εδάφη είναι έγκλημα πολέμου και σοβαρή παραβίαση των διατάξεων της.

Παρά τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, της Γενικής Συνέλευσης και επιτροπών του OHE που εκφράζουν ανησυχία και αποδοκιμάζουν «την πολιτική και πρακτική εγκατάστασης εποίκων στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου που συνιστούν μορφή «αποικισμού και μεταβολή της δημογραφικής διάρθρωσης της Κύπρου», η μεταφορά Τούρκων υπηκόων στην υπό κατοχή περιοχή της Κύπρου συνεχίζεται μεθοδικά από το 1974 μέχρι σήμερα. Ο Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε πρόσφατα πως ο πληθυσμός των κατεχομένων αριθμεί πεντακόσιες χιλιάδες. Κατά άλλες πηγές ο αριθμός των Τούρκων υπηκόων που εγκαταστάθηκαν μέχρι σήμερα στην κατεχόμενη Κύπρο, ξεπερνά τις 500.000-600.000, συμπεριλαμβανομένων των maximum 100.000 τ/κ. Π.χ. αρχές του 2000 οι γιατροί εκεί παρείχαν υπηρεσίες σε 100 χιλιάδες άτομα, ενώ στα τέλη του 2008 σε 700.000. (Βλ. έγγραφο Μουράτ Κανατλί, γραμματέα του τ/κ κόμματος Νέα Κύπρος). Άλλοι μιλούν για πολύ περισσότερους. Πρόσφατη δήλωση εκ μέρους της υποτελούς διοίκησης της κατοχικής δύναμης (Φ. 10.10.2019 σελ.5) επιβεβαιώνει την ύπαρξη μεγάλου αριθμού εποίκων, ανκαι προσπαθεί να υποβιβάσει τον αριθμό τους. Η τουρκική τηλεφωνική εταιρεία (Τουρκσέλ) ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες πως στην κατεχόμενη περιοχή λειτουργούν ένα εκατομμύριο κινητές συσκευές τηλεφώνων.

Είμαι της γνώμης πως, ανκαι η Τουρκία δεν επικύρωσε το Πρωτόκολλο αυτό,  ο συνδυασμός των διατάξεων του Χάρτη της Ρώμης (το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου) και της 4ης Σύμβασης της Γενεύης δείχνει πως ο εποικισμός όπως περιγράφηκε, ήδη αποτελεί σοβαρή παραβίαση των κανόνων τους και είναι έγκλημα πολέμου.  Επομένως παρέχεται δικαιοδοσία στο ΔΠΔ για εκδίκαση του παράνομου εποικισμού στην κατεχόμενη Κύπρο ως φανερού εγκλήματος πολέμου, έστω και αν η Τουρκία δεν επικύρωσε το Πρωτόκολλο 1 της 4ης Σύμβασης της Γενεύης. Το ΔΠΔ έχει τη σχετική δικαιοδοσία. Πρέπει ασφαλώς να γίνει αναφορά και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 489 για την Αμμόχωστο.

Θα αποτολμήσω μια αναφορά στη σημερινή κατάσταση στην Αμμόχωστο, στα Βαρώσια. Ήταν και είναι υπό στρατιωτική κατοχή όπως και η υπόλοιπη κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Μάλιστα θεωρείτο ότι ήταν υπό τον κατ’ ευθείαν έλεγχο του κατοχικού στρατού που εδώ και 45 χρόνια εμπόδιζε την οποιαδήποτε πρόσβαση στην αιχμάλωτη πόλη. Τώρα εκδηλώνονται χειροπιαστές πράξεις και προσπάθειες, όχι μόνο πρόθεση, για εποικισμό της από την κατοχική Τουρκία και αξιωματούχους της Κυβέρνησής της. καθώς και από όργανα της υποτελούς διοίκησης της κατοχικής δύναμης στο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σίγουρα αυτός ο εποικισμός ή έστω οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τέτοιο εποικισμό εμπίπτουν ratione temporis εντός της δικαιοδοσίας του ΔΠΔ εφόσον γίνεται σε κατεχόμενη περιοχή που δεν είχε εποικισθεί μέχρι σήμερα, άρα είναι εποικισμός που λαμβάνει ή θα εξελίσσεται μετά την έναρξη της ισχύος του Χάρτη της Ρώμης και μάλιστα ένα χρόνο μετά το 2018. Εμπίπτει συνεπώς και ratione materiae στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.

Υπό αυτές τις συνθήκες έχω την άποψη ότι εφόσον ο εποικισμός από την κατοχική Τουρκία με μεταφορά δικού της πληθυσμού στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, αποτελεί «έγκλημα πολέμου» και σοβαρή παραβίαση της 4ης Σύμβασης της Γενεύης και κατά παράβαση του ίδιου του Χάρτη της Ρώμης. Θα μπορούσε η Κύπρος ως κράτος ή μέσον του Σ.Α. να προσφύγει στο ΔΠΔ για καταδίκη των υπευθύνων τέτοιας παράβασης δηλ. των Τούρκων αξιωματούχων στην Άγκυρα  ή και των υποτελών τους οργάνων στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, όσων δηλαδή εμπλεκονται στον εποικισμό της Αμμοχώστου που φαίνεται ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *