Το δισέλιδο από τις 140 σελίδες στο «Πρόγραμμα Αναστασιάδη»

FILE PHOTO. Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδη έκανε τον απολογισμό του έργου της κυβέρνησής του και εξήγγειλε υποψηφιότητα για τις Προεδρικές εκλογές/ ΚΥΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου

Του Λάζαρου Μαύρου

Δυο μόνο από τις 140 σελίδες του «Προγράμματος Αναστασιάδη» που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο την Πέμπτη 28 εκπνέοντος Δεκεμβρίου, αναφέρονται στο Κυπριακό. Επισημάνθηκαν ήδη, στο «ΕΙΡΗΣΘΩ», προχθές Παρασκευή 29.12.2017, υπό τον τίτλο «Οικτρό και άκρως επικίνδυνο», (α) τα σκόπιμα ψεύδη που περιέχει και (β) οι αλήθειες που δολίως αποσιωπά το εν λόγω δισέλιδο.

Σήμερα  θα σταθούμε στην εξαγγελία της 2ης σελίδας του, ότι: «Ο ΠτΔ [σ.σ. Ν. Αναστασιάδης] έχει ήδη μεταφέρει στον Γ.Γρ. του ΟΗΕ [Αντ. Γκουτέρες] την αποφασιστικότητά του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, προς την επίτευξη λύσης, στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνιών που έχουν μέχρι σήμερα συνομολογηθεί και των παραμέτρων που έχει προτείνει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας»… 

Ποιες είναι οι «παράμετροι» του Γ.Γρ., εκείνες δηλαδή που άλλοι τις εκφωνούν ως «Πλαίσιο» και άλλοι ως «Κεκτημένο» Γκουτέρες; Τις είχε αναδείξει αμέσως μετά το «ναυάγιο» στο Grans-Montana σε σειρά άρθρων η στήλη «ΕΙΡΗΣΘΩ». Στις 18 και 19 παρελθόντος Σεπτεμβρίου, υπό τον τίτλο «Το Πλαίσιο Γκουτέρες», γράφαμε και τα εξής:

Τώρα ομνυούν στο «Πλαίσιο Γκουτέρες». Με ό,τι οι ίδιοι πολύ καλά καταλαβαίνουν πως περιλαμβάνει. «Κεκτημένο» από τη ναυαγήσασα Πενταμερή (των «Τριών Εγγυητριών & των Δύο Κοινοτήτων»), 7η Ιουλίου ε.έ. στο Grans-Montana. Μαζί στο εν λόγω «Πλαίσιο» περιλαμβανόμενες και οι υποτιθέμενες ως «άκυρες και μη υποβληθείσες», «null and void», προτάσεις – «δώρα», με την Τουρκική Εκ Περιτροπής Προεδρία, προς τους Τούρκους, που είχε υποβάλει 5η Ιουλίου, ο κ. Αναστασιάδης.

Απο κομματική… γενεαλογία είν’ οι επίγονοι εκείνων που ενέδωσαν στους Δείκτες Κουεγιάρ το 1985. Και στη Δέσμη Ιδεών Γκάλι το 1992. Οι ίδιοι αυτοπροσώπως που ενέδωσαν στο Σχέδιο Ανάν 2002-2004. Οι υποστηρικτές του Joint Statement Χριστόφια – Ταλάτ 23ης Μαΐου 2008 για «Διζωνικό Συνεταιρισμό Δύο Ίσου Καθεστώτος Συνιστώντων Στέιτς». Και της Joint Declaration Αναστασιάδη – Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014 για Διζωνική Ισότιμη Τουρκική Συγκυριαρχία εφ’ όλης της Κύπρου, προς αντικατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ε.Κ.Ο. – «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία». Ήτοι, το Προεδρικό Αναστασιάδη, οι ηγεσίες ΔηΣυ & ΑΚΕΛ, οι Ε.Δη., πρώην ΑΔΗΣΟΚ και τινες άλλοι… Εξήκοντα παραλήπτες απόρρητης επιστολής με τα «μη απόρρητα» του κ. Αναστασιάδη.

Τώρα , η ηγεσία του ΑΚΕΛ – για τις προεκλογικές ανάγκες επανεκλογής του κ. Αναστασιάδη, διά της γνώριμης και δοκιμασμένης μεθόδου της «θυσίας της Ιφιγένειας (Σταύρου Μαλά) εν Αυλίδι» – αφ’ ενός εξωθεί τον ΠτΔ να προχωρήσει με βάση το «Πλαίσιο Γκουτέρες», αφ’ ετέρου τον επικρίνει καθημερινά ότι «προς εξυπηρέτηση της υποψηφιότητάς του δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν» (Στ. Στεφάνου ΑΚΕΛ – «Χαραυγή» 15.9.17).

Ομοούσια  επί της… ουσίας, με το ΑΚΕΛ, η ηγεσία Αβέρωφ -ΔηΣυ διαβεβαιώνει, απαντώντας, ότι «η ε/κ πλευρά είναι πανέτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών με βάση τις Παραμέτρους του ΟΗΕ και το Πλαίσιο Γκουτέρες». Αλλά αναμένει «να δούμε και εάν η άλλη πλευρά (σ.σ. η τουρκική) θα μείνει εντός των Παραμέτρων του ΟΗΕ και του Πλαισίου Γκουτέρες». (Δηλώσεις Αβέρωφ – «Αλήθεια» 15.9.17).

Στη δική του προεκλογική δημαγωγία προς εξαπάτηση μερίδων των Απορριπτικών, ο έχων προσφέρει στους Τούρκους μέχρι και την εκ περιτροπής προεδρία, κ. Αναστασιάδης,

– Αφ’ενός καυχιέται ότι Απέρριψε το «μενού των τουρκικών αξιώσεων» για τις «Εγγυήσεις» και τα στρατεύματα (που διαδίδει «απορρήτως» ότι το δεχόντουσαν οι Άντρος & Αβέρωφ),

– Αφ’ετέρου αναμένει, λέει, να δει αν θα αποδεχτούν οι Τούρκοι τις (ποιες;) «προϋποθέσεις ενός Κανονικού Κράτους» περί του οποίου ομίλησε ο Γ. Γρ. του ΟΗΕ. Και διαβεβαιώνει «απορρήτως» δια προσωπικών επιστολών του τους Εξήκοντα ότι παραμένει ο έμπιστος από το 2002… ΑΝΑΝ-ιστής τους!!!

Συνεπώς : Ιδίως επειδή οι πολίτες, το εκλογικό σώμα των επικείμενων σε τέσσερεις μήνες προεδρικών εκλογών, δικαιούνται κι έχουν καθήκον να ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ την πραγματική αλήθεια όσων διακυβεύονται, υποχρέωση των γνωριζόντων είναι να εξηγήσουν επακριβώς τι εστί «Πλαίσιο Γκουτέρες». Και σε τι διαφέρει από το Σχέδιο Ανάν […].

Διαμετρικά αντίθετο προς τη βούληση της πλειοψηφίας του λαού, κατά βεβαιότητα εξυπαρχής απορριπτέο σε κάθε απόπειρα παρουσίασής του ως «σχεδίου λύσης», με πολύ μεγαλύτερα μάλιστα και ηχηρότερα από το 76% του 2004 «ΟΧΙ» σε δημοψήφισμα, θα είναι το περιφερόμενο «Πλαίσιο Γκουτέρες»…

Διότι : Πέραν και ξέχωρα από το εάν και πού και πώς θα καταλήξει ο αναζητούμενος από 7η Ιουλίου 2017 «αμοιβαίος συμβιβασμός» των… εκατέρωθεν οψέποτε διαπραγματευτικών υποχωρήσεων, έναντι των απαιτήσεων των Τούρκων Κατακτητών για τις «Εγγυήσεις», για τα στρατεύματα και για την ασφάλεια, το προέχον, το σημαντικότερο, το απειλητικότερο και καταστροφικότερο είναι, αυτό καθεαυτό, το είδος και το περιεχόμενο της «λύσης» Τουρκικής Συγκυριαρχίας.

– Της μόνης που βρίσκεται στο τραπέζι των «διακοινοτικών» συνομιλιών και της οποίας ο σκελετός περιέχεται ως ήδη «κεκτημένο» και της ναυαγισμένης προσώρας Πενταμερούς του Gran-Montana.

Δηλαδή: «Πλαίσιο Γκουτέρες» σημαίνει την παράδοση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην ΕΚΟ: Διζωνική Συνεταιρική Ισότιμη Τουρκική Συγκυριαρχία. Κατά τις σαφείς προδιαγραφές που πέτυχαν υπέρ των απαιτήσεών τους οι Τούρκοι, ιδίως από το 2008 και εντεύθεν, με:

(α) το Κοινό Ανακοινωθέν Χριστόφια – Ταλάτ 23.5.2008,

(β) την Κοινή Διακήρυξη Αναστασιάδη – Έρογλου 11.2.2014,

(γ) τις συνομιλίες Αναστασιάδη – Ακιντζί 2015 – 2017 και

(δ) την Τουρκική Εκ Περιτροπής Προεδρία που τους την προσέφερε τελικά 5.7.2017, στο Grans-Montana, ο κ. Αναστασιάδης […]

*Αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *