Το είπε ξεκάθαρα ο Τσαβούσογλου, αλλά δεν θέλουν να  ακούσουν οι αιθεροβάμονες

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Εκ προοιμίου αποδοχή των τουρκικών απαιτήσεων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη διαπραγμάτευσης και ακολούθως να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό αξιώνει η κατοχική δύναμη. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ( στον Άγγελο Αθανασόπουλο), έθεσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο η κατοχική δύναμη θέλει να κινηθεί ως προς τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Πρόκειται για τη γνωστή τουρκική συνταγή, του «τα θέλω όλα ή δεν θα γίνει τίποτε». Κι αυτό το λένε και το ξαναλένε οι Τούρκοι, αλλά υπάρχουν κάποιοι σε Ελλάδα και Κύπρο, που δεν τον αντιλαμβάνονται.

  • Μάλιστα επανεμφανίζονται και εκείνοι- με καλές συστάσεις από κυβερνήσεις της δεκαετίας του ΄60 και εντεύθεν- που κουνούν το δάκτυλο προς τους Ελληνοκύπριους να μην είναι «μαξιμαλιστές». Δεν είναι μαξιμαλιστής ο κατακτητής αλλά το θύμα… Καλή η «λογική» τους!

Ο Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας λοιπόν το γνωστό αφήγημα ζήτησε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • «Οι δύο πλευρές συμφωνήσουν εκ των προτέρων σε όλες τις παραμέτρους της πολιτικής ισότητας όπως η εκ περιτροπής Προεδρία η αποτελεσματική συμμετοχή σε όλα τα κρατικά όργανα η μία θετική ψήφος κ.λπ Αυτή η προτέρα συμφωνία θα εγγυηθεί την επιτυχία κάθε συνεταιρικής διαπραγμάτευσης είτε αφορά συνομοσπονδία, ομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία ή αποκέντρωση» ( σ.σ. εννοεί την αποκεντρωμένη ομοσπονδία που εσχάτως ανακάλυψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης).

Στο θέμα της μορφής της λύσης, οι Τούρκοι είναι ανοικτοί καθώς υποστηρίζουν πως για να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να γίνουν εκ των προτέρων αποδεκτοί οι όροι τους.

Ο Τσαβούσογλου σπεύδει περαιτέρω να θέσει τα γνωστά ψευδοδιλήμματα:

  • «Αν οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να δεχθούν την πολιτική ισότητα τότε δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε επί συνεταιρικής λύσης. Πρέπει να είναι έντιμοι με τους εαυτούς τους και έτοιμοι να συζητήσουν μια λύση δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων. Διαφορετικά δεν θα ξαναεισέλθουμε στον ίδιο φαύλο κύκλο που μοιραία θα αποτύχει ξανά».

Είναι σαφές πως κάθε φορά που μιλά ο Τσαβούσογλου και για την Κύπρο και για το Αιγαίο, τόσο πιο πολύ ξεκαθαρίζει το τοπίο. Η κατοχική Τουρκία έχει ράψει το δικό της κοστούμι ως προς το διεθνές δίκαιο και το εφαρμόζει στην πράξη. Προκύπτει ευθέως από τη συνέντευξη στο «Βήμα». Υπάρχουν, βεβαίως, που σκοπίμως επιλέγουν την οδό των ψευδαισθήσεων. Για να… επιβεβαιωθούν πολιτικά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *