To επικείμενο συνέδριο των Αποδήμων, οι νέες προκλήσεις και η σημαντική ευκαιρία

FILE PHOTO. Στιγμιότυπο από το περσινό συνέδριο των απόδημων που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στη Λευκωσία

Του Πανίκου Παναγιώτου

Στα συνέδρια των Αποδήμων στη Λευκωσία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο το ίδιο σκηνικό με τις ομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, των πολιτικών αρχηγών, του Αρχιεπισκόπου και των επικεφαλής των ομογενειακών φορέων. Αυτό αναμένεται να συμβεί και στο φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ) που θα γίνει στις 21-24 Αυγούστου.

Αν θα γίνει κάτι διαφορετικό, θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη. Αρκετοί σύνεδροι αναμένεται να εκφράσουν έντονες επιφυλάξεις για τη διαχείριση του Κυπριακού με τις συνεχείς υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αυτό όμως δεν θα σημαίνει τίποτα και στο τέλος της ημέρας, όπως πάντα, θα δοθεί η εντύπωση ότι όλα είναι για το θεαθήναι, δημιουργώντας αρνητική εικόνα στις σχέσεις της κυπριακής ηγεσίας με τους φορείς που εκπροσωπούν τους Κύπριους ομογενείς σε όλο τον κόσμο. 

Γι’ αυτό, το επικείμενο συνέδριο θα μπορούσε να επιφέρει ρήξη με νοοτροπίες του παρελθόντος, αποτελώντας σημαντική ευκαιρία και πρόκληση ώστε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο δράσης με ξεκαθάρισμα στόχων στο Κυπριακό και συνάμα ένα πλαίσιο δέσμευσης μέσα από το οποίο θα τεθούν συγκεκριμένες επιδιώξεις, αποκρυσταλλωμένες πολιτικές, συντονισμένες ενέργειες και ολοκληρωμένη στρατηγική.

Δεν είναι λίγες οι φορές, για παράδειγμα, που Αμερικανοί αξιωματούχοι και μέλη του Κογκρέσου άκουσαν διαφορετικές θέσεις και απόψεις από στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας σε σχέση με το τι τους είπαν πολιτικοί και διπλωμάτες από τη Λευκωσία και την Αθήνα. Οι ομογενείς σύνεδροι δεν πρέπει πλέον να αρκεστούν σε υποσχέσεις και επαίνους. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι δικές τους θέσεις είναι «απολύτως σωστές», αλλά θα πρέπει να τεθεί πάνω σε πιο υγιείς βάσεις η συνεργασία.

Κατά αυτόν τον τρόπο ούτε ο κάθε λομπίστας ή ομογενής παράγοντας «θα κάνει του κεφαλιού του» στο Κυπριακό, αλλά ούτε και η εκάστοτε κυβέρνηση της Κύπρου θα πράττει εντελώς διαφορετικά σε σχέση με αυτά που ζητά από τους ομογενείς να προωθήσουν ως «βασικές θέσεις» της ελληνοκυπριακής πλευράς. Εάν επαναληφθούν τα ίδια –δηλαδή, άλλα να λέγονται και άλλα να γίνονται–, τότε ποια είναι η αναγκαιότητα πραγματοποίησης αυτών των συνεδρίων;

panicospan@hotmail.com

One thought on “To επικείμενο συνέδριο των Αποδήμων, οι νέες προκλήσεις και η σημαντική ευκαιρία

 1. Οι απόδημοι μας εχουν τεράστιες δυνατότητες να βοηθήσουν στην προώθηση των δικαίων αιτημάτων του Κυπριακού Ελληνισμού. Δυστυχως οι τελευταίες 2 Κυβερνήσεις τους εχουν σαν σκουριασμένα όπλα ριγμένα σε αποθήκες. Οταν προκύψει κάποιο σοβαρό προβλημα η αδιέξοδο, όπως τωρα, τους θυμούνται για λίγες μερες, για να δείξουν οτι χρειάζονται, και σε λίγες μερες, business as usual. Οι απόδημοι πρεπει να ειναι συνεχώς ενεργοί και ενημερωμένοι, να υπάρχει συντονισμός και αξιολόγηση επαφών και προ πάντων προγραμματισμός. Να μην αναφέρω και περιπτώσεις που η Κυβέρνηση τους απαγόρευσε να εχουν επαφές γιατι οι “Σοφοί”στη Κυπρο τα ξέρουν ολα.
  Πόση καταστροφή να δει αυτός ο τόπος.
  Σε μια πρόσφατη εκδήλωση για την πρωην Λαϊκή Τράπεζα στο Σιτνει, ηταν παρόν και ενας Αυστραλός βουλευτής, και κάποιοι δικοί μας των ρωτούσαν αν μπορεί βοηθήσει. Ας σημειώσουμε οτι αυτός ο βουλευτής ειναι πολυ καλός γνωστής του Κυπριακού και είχε πολυ καλές σχέσεις με την παροικία.
  Η απάντηση του ηταν. ” τα τελευταία 10 Χρονια έχετε καταφέρει να αποενοχοποίησετε την Τουρκία με τους λυση Κυπριακής ιδιοκτησίας, που όποτε προσπαθήσουμε να παρέμβουμε μας λένε, αφήστε τους 2 ηγέτες που εχουν όραμα και επιθυμία για λυση να τα βρουν. Η Τουρκία μένει στο απυρόβλητο.
  Ο Πρόεδρος λέει οτι δεν υα φέρει λυση ενώπιον του λαού που δεν υα την εγκρίνει ο ίδιος. Διερωτουμαστε τι εμεινε για να φέρει στο λαό, αφου εχουμε δώσει τα παντα. Τόσο καιρο μας έλεγαν οτι εχουν διασφαλίσει τις 4 βασικες ελευθεριες, Ευρωπαϊκή λυση, τίποτα δεν ισχύει αφου ακομα ξαι στο αναφερετο δικαιωμα της περιουσίας δεκτήκαμε ο 0Χρηστης”,δηλαδη ο σφετεριστης, ο κλέφτης, ο εποικος απο την Αταλια , άκουσον , ακιυσον, να εχει πρωτο λογο και δικαιωμα στις περιουσιες μας. Υπάρχει Ελληνοκύπριος που δάνεια δεχτεί τέτοιο πράγμα. ΕΛΕΟΣ, ποσο ψέμα σε αυτο το ταλεπωρημενο λαό, κ Αβερωφ, κ, Αντρο αυτός δεν οδυνηρός συμβιβασμός, αυτα ειναι εγκλήματα με τις δικες σας ευλογίες.
  Η Παναγία να βάλει το χέρι της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *