Το εθνικό πρόβλημα είναι και δημογραφικό: υπογεννητικότητα και δείκτης γονιμότητας φανερώνουν το πρόβλημα

Μέση ηλικία μητέρας στη γέννηση του πρώτου παιδιού και συνολικό ποσοστό γονιμότητας στην Κύπρο/ Πηγή: Στατιστική Υπηρεσία

Του Νίκου Παπαδόπουλου

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται στην Κύπρο μια σταδιακή αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων και μια παράλληλη μείωση του ποσοστού των παιδιών. Η δημογραφική γήρανση και η υπογεννητικότητα, είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της κοινωνίας μας, πρόκειται για ένα πολυδιάστατο πρόβλημα, με σοβαρές επιπτώσεις στην επιβίωση του ελληνισμού στην Κύπρο. 

Με δείκτη ολικής γονιμότητας 1,28 (ο προβλεπόμενος μέσος αριθμών παιδιών ανά γυναίκα), η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν σήμερα σχεδόν τη χαμηλότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ουσία, ο δείκτης γονιμότητας για τον ελληνοκυπριακό πληθυσμό είναι ακόμη χειρότερος, επειδή οι στατιστικές περιλαμβάνουν και τους πολιτικούς πρόσφυγες που γεννούν για να εισπράττουν εισοδήματα από το κράτος. Επίσης, από το 2012 και μετά η καθαρή μετανάστευση είναι αρνητική για την Κύπρο, με αυτούς που φεύγουν για να βρουν εργασία να είναι περισσότεροι από αυτούς που έρχονται. Το κράτος διαχρονικά απέτυχε να δώσει λύση στο δημογραφικό, παρόλες τις κατά καιρούς βαρύγδουπες διακηρύξεις.

Από την άλλη, η τουρκική κυβέρνηση εφαρμόζει από το 1974 μια πολιτική συστηματικού εποικισμού, προκειμένου να αλλάξει τον δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού. Έποικοι από τη Βουλγαρία έχουν μεταφερθεί στην Κύπρο κατά κύματα, με κρατικές ενισχύσεις. Σκοπός η αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα και η αλλοίωση της πληθυσμιακής ισορροπίας στο νησί μεταξύ των Τούρκων και Ελλήνων της νήσου, ώστε να δικαιολογήσει τις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς σχετικά με την εδαφική και συνταγματική πτυχή του Κυπριακού προβλήματος. Η πληθυσμιακή αύξηση στα κατεχόμενα από το 1974 και μετά, είναι τριπλάσια σε σχέση με αυτή των ελεύθερων περιοχών. Για να συμβεί ισορρόπηση με τα κατεχόμενα, χρειάζεται ένας δείκτης ολικής γονιμότητας μεγαλύτερος των 2,3 παιδιών ανά γυναίκα, στον πληθυσμό των ελεύθερων περιοχών.

Όσο πολύπλοκος και αν μοιάζει ένας ολοκληρωμένος, μακρόπνοος σχεδιασμός αντιμετώπισης του προβλήματος, η Πολιτεία οφείλει να τον καταστρώσει. Πρέπει να συνειδητοποιήσει την καταστροφή που συντελείται από την επιδείνωση του δημογραφικού και να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες και δράσεις που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της γεννητικότητας, τη μεταβολή του δείκτη νέων ηλικιών, την αποκατάσταση του ισοζυγίου ενεργού πληθυσμού. Λύση στο δημογραφικό πρόβλημα μπορεί να δώσει η στήριξη των νέων γονέων να αποκτήσουν παιδιά μεγαλώνοντας την οικογένεια, με φορολογικά και οικονομικά κίνητρα, με προώθηση πιο ευέλικτων μορφών εργασίας για τους νέους γονείς, με την παροχή των αναγκαίων δομών – π.χ. επιχορήγηση του κόστους βρεφονηπιακού σταθμού και με άλλα μέτρα που πρωτίστως ενδυναμώνουν την οικογένεια, που διαχρονικά στην Κυπριακή πραγματικότητα συνιστά τον πιο ισχυρό υποστηρικτικό θεσμό του ατόμου και της κοινωνίας.

Ο ελληνισμός συνολικά, αλλά ιδιαίτερα ο κυπριακός ελληνισμός φαίνεται ότι έχει ημερομηνία λήξης σαν παλιό τρόφιμο! Η νέα κυβέρνηση -όποια και να είναι- πρέπει να αντικαταστήσει τα ωραία λόγια των πολιτικών -που ακούμε διαχρονικά- με πράξεις, για να διαγραφεί η ημερομηνία λήξης του ελληνικού στοιχείου από το νησί των προγόνων του!

* Πρόεδρος Επιτροπής Μελετών του ΔΗΚΟ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *