Το φοβερό απόδειπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί και η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Της Ελένης Θεοχάρους

Είναι πρόδηλο ότι ο Πρόεδρος και το κράτος του οποίου ηγείται, η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκονται σε δεινή θέση. Το δείπνο που δεν ήταν απλή κοινωνική συνάντηση «για να σπάσει δήθεν ο πάγος και να ξαναπιάσουν το νήμα οι δύο ηγέτες οι πάλαι ποτέ μεριζόμενοι το ίδιο όραμα» αθώωσε την Τουρκία, τόσο για την στάση της στο Κρανς Μοντάνα όσο και για τις βαρβαρότητες μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

Αυτή την πατσαβούρα μάς έριξε στα μούτρα την περασμένη Δευτέρα 23η  Απριλίου, η εκπρόσωπος της Επιτροπής σε συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την παράνομη δράση της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η συζήτηση εξελισσόταν σε –παραδόξως- ομαλό κλίμα, δεδομένης της αντιπαλότητας μου με τον πρόεδρο της AFET David Mc Alistair, που συνήθως με αφήνει να ομιλήσω τελευταία και περικόπτει τον χρόνο ομιλίας σε λιγότερο από ένα λεπτό. Όλοι οι ομιλητές τόνιζαν ότι η Άγκυρα παρανομεί και προκαλεί και αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά και ο Mc Alistair.

Αίφνης θυμήθηκα το άνοιγμα των οδοφραγμάτων 15 χρόνια πριν, την 23η Απριλίου του 2003 και την πλήρη ηθική έκπτωση που προκάλεσε σε τμήμα του λαού μας η πανούργα κίνηση του Ντενκτάς. Γεγονός που ανέτρεψε την στιγμιαία ευφορία που είχα ενόψει μιας θετικής έκβασης της συζήτησης. Την ίδια στιγμή η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιχείρησε να δώσει σανίδα σωτηρίας στην Τουρκία – μέσα στην λιμνούλα από βελούδινο γάλα στην οποία την έριξε η ΕΕ-.

Η εν λόγω κυρία μάς προκάλεσε άγαρμπα μιλώντας για το δείπνο και την επανέναρξη των συνομιλιών που θα δώσουν λύση και επανένωση, θα «νομιμοποιήσουν» τις εχθρικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, θα την αθωώσουν οριστικά για την κατοχή.

Διότι η Τουρκία είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, όπως δήλωσε η εν λόγω αλλά και η Μογκερίνι πολλές φορές.  Οι συνομιλίες δηλαδή θα καλύψουν για πολλοστή φορά τις τουρκικές ευθύνες κάτω από το χαλί το δείπνων. Στην συνέχεια η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στο «ανακοινωθέν των δυο Προέδρων».

Ακόμη και όταν η γράφουσα της υπέδειξε ότι υπάρχει μόνο ένας νόμιμος Πρόεδρος στην Κύπρο, αυτή κρύφτηκε πίσω από τις «τυπικότητες» για να αναφερθεί σε ανακοίνωση των δυο ηγετών. Και ο Πρόεδρος έμεινε ως θεσμός μετέωρος!

Η ευθύνη δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ΕΕ έχει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία. Αλλά είναι η στάση της Ελληνοκυπριακής πλευράς που οδήγησε σ αυτό το βάραθρο.

Είναι οι εκπρόσωποι μας στα θεσμικά όργανα, η ανοχή του Προέδρου , οι συνεχείς κινήσεις εξευμενισμού και εκμαυλισμού της Τουρκίας, η υιοθέτηση και οι συνεχείς επαναλήψεις του όρου «οι δύο ηγέτες», η ανοχή των επισκέψεων στα προεδρικά των κατεχομένων του κάθε άσχετου ή προκατειλημμένου «επισήμου» της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων.

Και δεν είναι τυχαίο που η έκθεση αξιολόγησής της της Τουρκίας,  αθωώνει την Άγκυρα για το Κρανς Μοντανά, τονίζοντας ότι «συνέβαλε στις προσπάθειες λύσης». Συνυπεύθυνες είναι και τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, που  επιμένουν στην αποτυχημένη πολιτική της υποταγής δίνοντας την εικόνα διεθνώς ότι δεν θα πρέπει να ενοχλούμε την Τουρκία, διότι θα  συνεχίσουμε από εκεί όπου μείναμε. Δηλαδή από την αποτυχία!

Στην συζήτηση στην  AFET, ο μόνιμος αντιπρόσωπος Νίκος Αιμιλίου διευκρίνισε ότι η Κυβέρνηση μας  είναι δυσαρεστημένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στάση που λαμβάνει στην έκθεσή της για το Κρανς Μοντανά.

Εάν η δυσαρέσκεια αυτή εκφράστηκε και πριν από την έκδοση της έκθεσης τότε είναι εμφανής η ευθύνη Κυβέρνησης, αλλά και των ηγεσιών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, διότι αν όντως ήθελαν να καταλογισθούν ευθύνες στην Τουρκία γιατί καίγονται για δείπνα και επανέναρξη των συνομιλιών και συνέχιση της ίδιας διαδικασίας από το σημείο που διεκόπησαν;

Όταν αυτή είναι η πρακτική μας, γιατί να μπει η ΕΕ σε blame game; Όταν η ηγεσία του ΑΚΕΛ ισχυρίζεται ότι δεν είναι μόνο η Τουρκία που ευθύνεται για την «αστοχιά» στο Κρανς Μοντανά,  όταν ο Πρόεδρος, ο οποίος ευθύνεται αφού αυτός έδωσε επί μακρόν διεθνώς την εικόνα των δυο συμπροέδρων με τη ψευδαίσθηση ότι η λύση ήταν θέμα χρόνου, γιατί να τηρήσουν μια οψίμως διεκδικούμενη δίκαιη στάση οι Ευρωπαίοι;

Βεβαίως η  ΕΕ που   έχοντας ισχυρά συμφέροντα στην Τουρκία, εφαρμόζει πολιτικές κατευνασμού της Άγκυρας πιστεύοντας ότι έτσι απαλλάσσεται από τις έκνομες συμπεριφορές της. Ωστόσο αισθάνομαι την ανάγκη να επαναλάβω αυτό που είπα και ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών: Η ΕΕ δημιουργεί στην  Τουρκία ένα νέο  Καντάφι, ένα νέο Σαντάμ Χουσεΐν, αν όχι χειρότερο από αυτούς. Απόδειξη τούτου-δήλωσα ενώπιον της Επιτροπής- αλλά και της επικινδυνότητας του Ερντογάν, είναι το γεγονός ότι η Τουρκία έχει ενισχύσει το οπλοστάσιο της με πυροβόλα που μπορούν να κονιορτοποιήσουν την Κύπρο σε μηδενικό χρόνο, λίγο πριν από τις συνομιλίες του Γκραν Μοντάνα. Τόσο πολύ καίγεται για «δίκαιη λύση».

Αυτός είναι ο Ερντογάν, ο οποίος μας θεωρεί ήδη επαρχία της Νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που θα επανιδρυθεί στις 24 Ιουνίου με τον οριστικό θάνατο του Κεμαλισμού. Μόλις παραδοθούμε και υπογράψουμε θα μας κηρύξει σε βιλαέτι.

*Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *