Το γλωσσάρι προάγει τον εθνικισμό: Αφού ζουν σε μια ελεύθερη πατρίδα, χωρίς τουρκική κατοχή, γιατί δεν πάνε μαζί να σβήσουν τη σημαία της ντροπής πάνω στον Πενταδάκτυλο;

Προσφυγικός συνοικισμός στην Κύπρο το 1974, μετά την τουρκική εισβολή Φώτο ΓΤΠ

Του Πανίκου Παναγιώτου Ήταν το πραξικόπημα της ξενοκίνητης χούντας των Αθηνών πριν 44 χρόνια. Ήταν η παράνομη ΕΟΚΑ Β’, αλλά και άλλα πολλά που αφορούσαν λανθασμένες έως και εγκληματικές πολιτικές επιλογές, καθώς και το διχαστικό κλίμα που επικρατούσε στην Κύπρο.

Η προδοσία έχει ονόματα. Αποτέλεσε την αφορμή της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Οι αιτίες όμως ήταν βαθύτερες και αφορούσαν τα πάγια τουρκικά και βρετανικά συμφέροντα στο νησί. Προωθήθηκαν με την τακτική «διαίρει και βασίλευε», βρίσκοντας τότε στήριγμα από τον Κίσινγκερ που αξιοποίησε το «κενό εξουσίας» στην Ουάσινγκτον.

Κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης της τουρκικής εισβολής και κατοχής αποτελεί επιβράβευση όλων εκείνων των δυνάμεων που θέλουν τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους να είναι υποταγμένοι στους κατακτητές και ανελεύθεροι στον τόπο τους.

  • Η σύλληψη Ελληνοκυπρίου και κάθε ατόμου στο κατεχόμενο μέρος είναι απαγωγή, γιατί απλούστατα αυτό το μέρος κατέχεται παράνομα από πειρατές.
  • Κάθε στρατός είναι βάρβαρος όταν διαπράττει βαρβαρότητες.
  • Άλλο είναι ο ελεύθερος διάλογος για αντικειμενική και σφαιρική ανάγνωση των γεγονότων που καθόρισαν τη μοίρα της Κύπρου και του λαού της και άλλο είναι η μεθοδευμένη διαγραφή εννοιών, λέξεων, ιστορικών και υπαρκτών πραγματικοτήτων.

Οι Τουρκοκύπριοι που προσβάλλονται όταν γίνεται λόγος για τον βάρβαρο τουρκικό στρατό και τα εγκλήματά του, για το ψευδοκράτος και τον εγκάθετο της Άγκυρας, δεν θα αλλάξουν με γλωσσάρια που προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας και τη δημοσιογραφική ιδιότητα, αλλά με επιμονή στην προώθηση της συνολικής αλήθειας, βασισμένης σε πλαίσιο αρχών και διεθνούς δικαίου. Ακόμα και καλοπροαίρετη να είναι μια ενέργεια, όταν στοχεύει στο σβήσιμο της συλλογικής μνήμης και στην ενίσχυση της λήθης προς εξυπηρέτηση οιωνδήποτε σκοπών, επιφέρει ακριβώς το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Και στην ουσία, με αυτό το περιβόητο γλωσσάρι αναδεικνύονται οι εθνικιστικές θέσεις της μειοψηφίας και στις δύο κοινότητες, γιατί με το περιεχόμενό του προβάλλονται αντιλήψεις που δεν συμμερίζονται οι λογικά σκεφτόμενοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Επομένως, αντί να καταπολεμά την εχθρότητα την υποθάλπει και συνάμα στηρίζει την ανιστόρητη και αντικυπριακή προπαγάνδα.

Ο Σωκράτης έλεγε ότι «η αλήθεια είναι μία για όλους τους ανθρώπους είτε ζουν στην Ελλάδα είτε στην Ασία». Αν λοιπόν υπάρχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει τουρκική κατοχή στην Κύπρο και κάνουν λόγο για «βόρειο» και «νότιο» μέρος του νησιού, τότε αφού ζουν σε μια ελεύθερη πατρίδα γιατί δεν πάνε μαζί να σβήσουν τη σημαία της ντροπής πάνω στον Πενταδάκτυλο, που συμβολίζει τη διαίρεση και όχι την ενότητα της Κύπρου;

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *