Το κάλεσμα της νεότερης γενιάς

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΦΕΙΔΙΑ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ

Αναμφισβήτητα ο Κυπριακός Ελληνισμός διέρχεται μιας από τις κρισιμότερες στιγμές της ιστορίας του.

Η  μεν πολεμική επιθετικότητα και επεκτατικότητα της Ερντογανικής Τουρκίας λειτουργεί ως άνευ προηγουμένου εθνικός κίνδυνος απειλώντας όσο ποτέ την επιβίωσή μας.

Η δε πολιτικοοικονομική ηγεσία του τόπου αδυνατεί να κατανοήσει την κατάσταση και να την αντιμετωπίσει. Και δυστυχώς με τη διαφθορά της γονιμοποιεί το έδαφος για επιτυχή υλοποίηση των σκοπών της εξωγενούς απειλής. Πέραν της εθνικής κρίσης, η χώρα μας βιώνει παράλληλα την οικονομική και την υγειονομική. Δυστυχώς και για τις τρείς παράλληλες κρίσεις υπήρχαν εισηγήσεις και προειδοποιήσεις που δεν εισακούστηκαν.

Αρχής γενομένης από το μέγεθος της εξωγενούς απειλής, πρέπει να αναφερθεί πως λόγω Στρατηγικού Βάθους του Αχμέτ Νταβούτογλου, γνωρίζαμε ότι η Τουρκία στοχεύει να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη με βάση τον νέο-οθωμανισμό. Παρά το βάρος και τις συνέπειες αυτού, η ηγεσία μας απέτυχε στο σχεδιασμό μίας ρεαλιστικής, υλοποιήσιμης και λεπτομερούς στρατηγικής αντιμετώπισής του. Παρέλειψε επίσης να αναλύσει το «Στρατηγικό Βάθος» στο σωστό πλαίσιο. Αυτό παρέχεται στο βιβλίο του Καθηγητή Νταβούτογλου «Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες-Η Επίδραση της Ισλαμικής και της Δυτικής Κοσμοθεωρίας στην Πολιτική Θεωρία».

  • Μια ενδελεχής μελέτη καταδεικνύει πως η σημερινή Τουρκία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός αντίπαλου δέους στο δυτικό πολιτικό σύστημα και πολιτισμό. Ενδεικτικό για το προαναφερθέν είναι το ακόλουθο απόσπασμα: «το βασικό ζήτημα για το ισλαμικό πολιτικό στερέωμα φαίνεται να είναι η εκ νέου ερμηνεία της πολιτικής του παράδοσης και θεωρίας ως εναλλακτικού παγκόσμιου συστήματος αντί απλώς ως προγράμματος για την ισλαμοποίηση μεμονωμένων εθνών-κρατών». Εφικτό ή μη, η Τουρκία αποσκοπεί στο να καταστήσει το πολιτικό Ισλάμ σε κύριο πόλο του διεθνούς συστήματος και την ιδία ως ηγέτιδα δύναμη του πόλου αυτού.

Η προσέγγισή μας ήταν επιφανειακή και πρόχειρη. Αντί της χρήσης στρατηγικής, αρκεστήκαμε στην τακτική της επιβολής κυρώσεων, για της οποίας την αναποτελεσματικότητα είχα προειδοποιήσει σε άρθρο μου με τίτλο «Κυρώσεις και Ψευδαισθήσεις» (20/07/20). Ο χειρισμός της ηγεσίας μας αποτυγχάνοντας να επιτύχει τους στόχους του εξέθεσε τη χώρα και έπληξε την υπόληψη της Κυπριακής εξωτερικής πολιτικής. Η ζημιά αυτή επέρχεται σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο ο κίνδυνος που διάγουμε είναι στο ζενίθ του. Παράλληλα ένα πλάνο αντιμετώπισής του είναι εκκωφαντικά ανύπαρκτο όπως απέδειξε ο τρόπος χειρισμού των από καιρό εξαγγελθέντων προθέσεων για διάνοιξη των Βαρωσίων.

Στο ίδιο χρονικό σημείο της έξαρσης του εθνικού κινδύνου βιώνουμε και το απόγειο της έντασης της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Η μεν παρούσα υγειονομική κατάσταση του δευτέρου κύματος μπορούσε να αποφευχθεί εάν η χώρα ακολουθούσε αυστηρή συνοριακή πολιτική και συνειδητή πολιτική εσωτερικού τουρισμού όπως είχα εισηγηθεί (15/05/20). Αντί να εκμεταλλευθούμε το στρατηγικό πλεονέκτημα της γεωγραφίας μας επιμέναμε υπέρ του δέοντος σε μια μυωπική πολιτική προσέλκυσης ξένων τουριστών εν μέσω πανδημίας. Αυτή η επιμονή απέτυχε να αποδώσει οικονομικά και άνοιξε ξανά τις πύλες για επαναεισαγωγή του ιού παρέχοντας τις συνθήκες για ένα δεύτερο και ίσως χειρότερο κύμα. Αναμφισβήτητα, αυτή η έξαρση θα επιβαρύνει την ήδη φθίνουσα οικονομική δραστηριότητα.

Η δε οικονομική κρίση δυστυχώς θα διογκωθεί καθώς πέραν των υγειονομικών επιπτώσεων θα επιβαρυνθεί με τις συνθήκες που δημιουργούνται με τον τρόπο τερματισμού του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Κατόπιν των πρώτων δημοσιευμάτων του Αλ Τζαζίρα για τη διαφθορά που χαρακτήριζε το πρόγραμμα, είχα καταθέσει πρόταση για άμεση μεταβολή του προγράμματος για να προλάβουμε τις εξελίξεις. Ήταν φανερό πως θα επέρχονταν εξελίξεις με απότοκο τον τερματισμό του προγράμματος και η πρόταση μεταβολής που είχα καταθέσει στις 29/8/20 μπορούσε να είχε αποτρεπτικό χαρακτήρα. Η φιλοσοφία της πρότασης εδράζετο αφενός στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε νέους τομείς και αφετέρου σε μια ελεγχόμενη απεξάρτηση της αγοράς ακινήτων από το ΚΕΠ. Η μεν  πρόταση δεν εισακούστηκε δυστυχώς. Ο δε άμεσος τρόπος τερματισμού του προγράμματος δύναται να έχει συνέπειες φούσκας που σπάζει στην αγορά ακινήτων και στον κατασκευαστικό τομέα. Αυτό θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, τα δημόσια ταμεία καθώς και την έκβαση της οικονομικής κρίσης.

Συνοπτικά, ο τρόπος χειρισμού των προαναφερθέντων θεμάτων δείχνει μια ηγεσία που δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τις συνθήκες που διέρχεται ο Κυπριακός Ελληνισμός. Μια ηγεσία που όπως αποδεικνύουν τα νέα δημοσιεύματα για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα όχι μόνο ντροπιάζει το τι εστί Κύπρος αλλά απειλεί την ίδια την προοπτική των επόμενων γενιών να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ελευθερία. Η νεότερη γενιά που επηρεάζεται μέγιστα από αυτή την ηγεσία και επωμίζεται το άχθος των επιλογών της, οφείλει να αντιδράσει για την δική της επιβίωση καθώς και της χώρας.

Οι περιστάσεις είναι όντως δυσμενείς και κρίσιμες. Η νεότερη γενιά οφείλει να κατανοήσει πως σε στιγμές αβεβαιότητας του παρόντος, φάρο καθοδήγησης και πλεύσης για το αύριο αποτελεί το ιστορικό παρελθόν του λαού και το βάθος του πολιτισμού μας. Η μεν δύναμη του Κυπριακού Ελληνισμού έγκειται στον πυρήνα του νοήματος που εκφράζει το οικουμενικό του αξιακό σύστημα. Η δε προοπτική σωτηρίας και ευημερίας του εδράζεται στο κατά πόσον η ηγεσία του πορεύεται βάσει αυτού του νοήματος. Οι τρείς παράλληλες κρίσεις συνθέτουν μια σημαντική υπαρξιακή απειλή για εμάς. Εν τούτοις, καλούμαστε να κατανοήσουμε το οικουμενικό αξιακό σύστημα του λαού μας και την προοπτική που της παρέχει. Η νεότερη γενιά καλείται να κατανοήσει το τι εστί πραγματικά η Κύπρος και να πορευθεί βάσει αυτού. Μόνο αυτή η κατανόηση και η πορεία ως στάση ζωής μπορεί να παρέχει αυτά που οι σημερινές τετριμμένες πρακτικές απέτυχαν να δώσουν: Ελπίδα, Αξιοπρέπεια, Ασφάλεια, και Σωτηρία.

*Ο Φειδίας Θεοφάνους είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο London School of Economics and Economics and Political Science.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.