Το κομματικό «γονίδιο» της επιτυχίας

Το κτίριο του υπουργείου Παιδειας της Κύπρου. Φωτογραφία philenews

Της ΤΩΝΙΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥ

Από τα (μακρινά) μαθητικά μας χρόνια θυμόμαστε όλοι από έναν τουλάχιστον καθηγητή που έτρωγε όλες τις χάρτινες σαΐτες στην πλάτη. Το μάθημά του ήταν πάντα εγγύηση για 45λεπτη λούφα και πλάκες, με τους πιο επιτήδειους της τάξης να τον βασανίζουν ανελέητα μόνο και μόνο για να τον δουν να ξεσπά και να καταρρέει κωμικά μπροστά τους. Θυμόμαστε επίσης τον καθηγητή που τρομοκρατούσε την τάξη χτυπώντας τη ρίγα στην έδρα με βία, άφηνε εκδικητικά μαθητές ανεξεταστέους και ένιωθε την εξουσία του στην τάξη ως ευκαιρία για να βγάλει όλα τα αυταρχικά του σύνδρομα και απωθημένα.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε. Οι καθηγητές-καρικατούρες όπως και οι καθηγητές με τα σύνδρομα ψυχοπαθή στρατιωτικού υπάρχουν ακόμη στα σχολεία. Και η πάγια τακτική της τιμωρητικής μετάθεσης εξακολουθεί να παραμένει η ποινή όταν κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις φτάνουν στο υπουργείο Παιδείας. Τα παιδιά του Πύργου της Τηλλυρίας εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται από το εκπαιδευτικό σύστημα ως… ανθεκτικότερα στους προβληματικούς καθηγητές από αυτά της Αγλαντζιάς.

  • Η μετάθεση ως τιμωρία για ακατάλληλη συμπεριφορά δεν εφαρμόζεται μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για τον προβληματικό αστυνομικό, τους εγκληματικά ακατάλληλους λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας, αλλά ακόμη και για τους επικίνδυνους γιατρούς, όπως είδαμε πρόσφατα με τη γυναικολόγο που καταγγέλθηκε τρεις φορές, για να μετατεθεί σε τρία διαφορετικά δημόσια νοσοκομεία, πριν αποφασίσει κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά με την περίπτωσή της.

Τα σάπια μήλα του συστήματος βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο σε μια Δημόσια Υπηρεσία που εξακολουθεί εδώ και δεκαετίες να πληρώνει τις κενές της θέσεις με ρουσφετολογικά κριτήρια, να βαθμολογεί ως «εξαίρετους» σχεδόν στην ολότητα τους δημοσίους υπαλλήλους, να στηρίζεται σε κομματικά κριτήρια όταν καλείται να επιβραβεύει με προαγωγές και να ακριβοπληρώνει την ακαταλληλότητα και την μετριότητα εξίσου με τη ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό.

  • «Το σύστημα σκοτώνει τους καλύτερους», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας Γιώργος Παπαγεωργίου, περιγράφοντας με μεγάλη ακρίβεια αυτό που γνωρίζουν ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι υπουργοί του, από τη μια, και οι βουλευτές των κομμάτων, από την άλλη. Η Κυβέρνηση ρίχνει την μπάλα στη Βουλή που δεν ψήφισε ακόμα τα νομοσχέδια για μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, ωστόσο, όπως επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της ΕΔΥ, «τα νομοσχέδια δεν θα λύσουν τα προβλήματα που είναι βαθιά ριζωμένα στην κοινωνία και στην πολιτική».

Η κουλτούρα της συναλλαγής ανάμεσα στον πιστό ψηφοφόρο και τον κομματικό «μπαμπάκα» παραμένει αήττητη στο πέρασμα του χρόνου γιατί έχει πάντα ισχυρούς προστάτες. Όλους αυτούς που διαχρονικά επωφελούνται από το δυσλειτουργικό κληροδότημα του ’60 σε βάρος της οικονομίας αλλά και των αξιόλογων ανθρώπων του τόπου που τους λείπει το κομματικό «γονίδιο» της επιτυχίας.

tonia.stavrinou@phileleftheros.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *