Το κομματικό σύστημα που λυμαίνεται το κράτος συνεχίζει έχοντας καταπιεί και την άμυνα

FILE PHOTO. Στιγμιότυπο από τους εορτασμούς για την επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του Γεώργιου Κολοκασίδη
Πριν κάποια χρόνια, δεν θυμάμαι ακριβώς πόσα, είχε γίνει το εξής στην Πράσινη Γραμμή. Τούρκος στρατιώτης είχε βρεθεί ταμπουρωμένος και οπλισμένος σε παραμεθόριο ελληνοκυπριακό σπίτι. Κατά την εξέλιξη του τραγικού επεισοδίου είχε τραυματίσει εθνοφρουρός μας, ο οποίος έκειτο πεσμένος στη γραμμή πυρός του δράστη. Για πολλή ώρα δεν μπορούσε να προσφερθεί καμία βοήθεια στον τραυματία λόγω των πυρών. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής έπρεπε να περιμένουν την έλευση της ΜΜΑΔ από τη Λευκωσία προκειμένου να γίνει γιουρούσι στο σπίτι και να εξουδετερωθεί ο Τούρκος. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά ο εθνοφρουρός είχε ξεψυχήσει. Από αιμορραγία. Αβοήθητος. Στον σκονισμένο δρόμο, μπροστά στα μάτια των συναδέλφων του που δεν είχαν εκπαιδευτεί να αντιμετωπίσουν κάτι τέτοιο.
Από ό,τι θυμάμαι, κανείς δεν πλήρωσε για αυτό που έγινε. Παρά το γεγονός ότι παιδιά αμούστακα (πιο στερεότυπο δεν γίνεται) έθεταν τη ζωή τους σε κίνδυνο χωρίς να έχουν τη στοιχειώδη εκπαίδευση να αντεπεξέλθουν σε συνθήκες πιθανής στρατιωτικής εμπλοκής.

Μήπως έχει βελτιωθεί σήμερα η επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΦ; Η κυπριακή Κυβέρνηση προ ολίγου διαστήματος προχώρησε σε μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες. Παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζαμε, ιδιαίτερα όσοι από μας πέρασαν από την εφεδρεία, ότι η άμυνά μας μαστίζεται από λειψανδρία. Να προσθέσουμε σε αυτό και το φαινόμενο της φυγοστρατίας όπου στρατεύονται οι λίγοι για να εκπληρώσουν τις πολιτειακές υποχρεώσεις και των υπολοίπων (δεν έχει μειωθεί η φυγοστρατία όπως διατείνονται οι αρμόδιοι και ούτε έχει καλυφθεί το κενό από την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών). Δεν είναι όμως μόνο το έμψυχο υλικό. Πριν από μερικούς μήνες είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με πρώην στρατιωτικό, βαθύ γνώστη των στρατιωτικών θεμάτων. Λίγο έλειψε να κλάψει ο άνθρωπος. Σκουριασμένο και μη χρησιμοποιήσιμο υλικό, ελλιπέστατη εκπαίδευση, αφύλακτη γραμμή αντιπαράθεσης, ανεπάνδρωτα φυλάκια, αναξιοποιήσιμη εφεδρεία, η οποία αν, Θεός φυλάξοι, επιστρατευθεί είτε θα καταφθάνει σε ήδη κατειλημμένες από τον εχθρό θέσεις είτε θα πέφτουμε οι έφεδροι ο ένας πάνω στον άλλο όπως φιγούρες σε Μίκυ Μάους. 

Ας τα αθροίσουμε, όμως, όλα αυτά, για να φθάσουμε και σε κάποιο συμπέρασμα. Σήμερα, μερικά ευσυνείδητα παιδιά παρουσιάζονται για να υπηρετήσουν τη θητεία τους και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ως πολίτες. Ναι, το πράγμα κατήντησε ζήτημα ισχυρών πεποιθήσεων και όχι αδιαπραγμάτευτης υποχρέωσης. Λοιπόν, αυτοί οι λίγοι ευσυνείδητοι πολίτες κατατάσσονται για να ανακαλύψουν στη συνέχεια ότι: πρέπει να βγάλουν διπλάσιες σκοπιές. Πρέπει να χειρίζονται υλικό το οποίο δεν λειτουργεί διότι δεν συντηρείται. Πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να πολεμήσουν με οικτρή συνδρομή από την πολιτεία, η οποία έχει οικειοποιηθεί το ταμείο της άμυνας για να καλύψει τις κομματικές γενναιοδωρίες ή για να αυξήσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Λοιπόν αυτά τα παιδιά πρέπει να είναι έτοιμα να δώσουν ή, καλύτερα, να χαρίσουν το αίμα τους. Διότι οχυρωματικά έργα δεν υπάρχουν. Διότι τα φυλάκια έχουν εγκαταλειφθεί.

Διότι οχυρωμένη γραμμή αμύνης δεν υπάρχει. Διότι οι στρατιωτικοί, αυτοί τουλάχιστον που έπρεπε να σταθούν ανάχωμα στις αυθαιρεσίες των πολιτικών, έχουν και αυτοί βουτήξει στο μέλι της κομματικής διαφθοράς. Εν ολίγοις: Η Πολιτεία χρησιμοποιεί αυτά τα παιδιά ως χρήσιμους ηλίθιους, ως βιτρίνα, χωρίς να μπορεί να τους προσφέρει τις ελάχιστες δυνατότητες επιβίωσης σε μια πιθανή σύγκρουση. Και όλοι μαζί κρατούμε την ανάσα μας και προσευχόμαστε να μη χρειαστεί να το βιώσουμε και αυτό.

Ξέρετε όμως πίσω από ποιον μανδύα κυνισμού κρύβεται αυτή η σαπίλα; Πίσω από την εξής μη ευθέως διατυπούμενη άποψη: Μα αφού έτσι και αλλιώς οι Τούρκοι φθάνουν στη Λεμεσό πριν προλάβουμε να βγάλουμε κιχ. Εγώ δεν συζητώ αν αυτή η άποψη ισχύει ή όχι. Η ορθότητά της πολύ λίγη σχέση έχει με το παρόν κείμενο. Αν όμως, κύριοι της Πολιτείας, έχετε φθάσει σε αυτό το ανομολόγητο συμπέρασμα, τότε γιατί αφήνετε τα παιδιά να πηγαίνουν στη σφαγή; Ευχαριστήστε τα για την προθυμία τους αλλά πέστε τους εντίμως ότι δεν υπάρχει άμυνα που μπορεί να στηρίξει τη φιλοτιμία τους. Πέστε τους ότι το παιγνίδι είναι από χέρι χαμένο και ας πάνε σπίτια τους.

Προ ολίγων ημερών παρακολουθούσα μια συζήτηση για τα μαθήματα από το Μαρί. Κάποιοι υπεραισιόδοξοι είχαν πει ότι μετά το Μαρί υπήρξε θετική αλλαγή. Ένα έχω να πω: κουραφέξαλα! Το κομματικό σύστημα που λυμαίνεται το κράτος συνεχίζει έχοντας καταπιεί και την άμυνα. Μικρές ή μεγάλες ωρολογιακές βόμβες συνεχίζουν να κτυπούν σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας λειτουργίας. Με μεγαλύτερη όμως ωρολογιακή βόμβα την εικονική μας άμυνα. Που, αν πει να εκραγεί, θα πάρει μαζί του και τα στρατευμένα παιδιά και όλους μας. Οι δημοκρατίες δεν εξαλείφουν εντελώς τον κίνδυνο των Μαρί. Αυτές όμως που πραγματικά λειτουργούν ελαχιστοποιούν την πιθανότητα. Έχουν επίσης θεσμούς που εντοπίζουν τις περιπτώσεις Μαρί προτού εκραγούν. Είπαμε όμως. Οι λειτουργούσες δημοκρατίες…

Είναι γνωστή η ιστορία του ύπατου αρμοστή Σμύρνης κατά την Μικρασιατική Καταστροφή Αριστείδη Στεργιάδη. Αρνήθηκε επιμόνως τον στρατιωτικό εξοπλισμό των Σμυρνιών από μια νοσηρή εμμονή σε αυτό που θεωρούσε γραφειοκρατικό του καθήκον. Όταν πια το μέτωπο είχε καταρρεύσει και οι Σμυρνιοί σφαγιάστηκαν αλύπητα, αυτός είχε φύγει με το τελευταίο ξένο πλοίο πριν μπουν οι Τσέτες στην πόλη. Πήγε κατευθείαν στη Γαλλία όπου πέθανε. Δεν τόλμησε ποτέ να ξαναδείξει τα μούτρα του στην Ελλάδα. Από τον εύλογο φόβο της λαϊκής οργής…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *