Το κούρεμα και της λύσης: Η Τουρκία δεν δέχθηκε, γιατί η στόχευση της έχει ήδη επιτευχθεί και διεκδικεί κι άλλα

FILE PHOTO. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη , τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί και τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου  στην οικογενειακή φωτογραφία, στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, στο Crans Montana της Ελβετίας. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Της Ελένης Θεοχάρους
Στο Κραν Μοντανά υπέστημεν άλλο ένα κούρεμα και κατέρρευσε παταγωδώς η φοβική μεταπολεμική πολιτική του εξευμενισμού, της υποταγής, της αποδοχής της ήττας και της προδοσίας, της σταδιακής αναγνώρισης των αποτελεσμάτων της τυφλής στρατιωτικής βίας και του εθνικού ξεκαθαρίσματος και της αποσπασματικής ανάγνωσης των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Απέτυχε παταγωδώς η πολιτική της μη χρήσης των νομικών όπλων που μας προσέφερε η ένταξη μας στην ΕΕ.

Πέτυχε η πολιτική των τουρκολάγνων που έπεισαν όλο τον κόσμο ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν θέλουν λύση και είναι οι ξεροκέφαλοι Ελληνοκύπριοι που δεν θέλουν. Ακόμη και τώρα προβάλλονται θέσεις του Ακιντζί ως υπερασπιστού της λύσης ενώ ο Αναστασιάδης εμφανίζεται αρνητικός. Το είδος της λύσης δεν εξετάζεται. Λύση να ναι κι ότι να ναι.

Στο Κραν Μοντανά, αποδείχθηκε ότι η πολιτική της υποταγής και της αποδοχής των τουρκικών αξιώσεων αποθρασύνει την Τουρκία. 

Φορτικά τονίζαμε ότι παραδίδαμε δικαιώματα  και εξουσίες μας στην Άγκυρα πριν καν μας τα ζητήσει για να διατηρούμε το καλό κλίμα στις συνομιλίες. Οι εκάστοτε συνομιλητές επέμεναν με τραγικές εμμονές στους όρους ΔΔΟ χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αυτό που συζητούν επ εσχάτων είναι η επιβολή του 18% στο 82% του πληθυσμού και ο εκτουρκισμός του νησιού μας.

Δυστυχώς, ο Πρόεδρος ποτέ δεν μας άκουσε. Πίστευε στον καλό Ερντογάν και στον καλοσυνάτο Ακιντζί ότι η Τουρκία στο τέλος θα γινόταν διαλλακτική. Πήγε και στην Γενεύη και στο Κραν Μοντανά για να «εκθέσει» την Τουρκία αλλά απέτυχε, διότι η Τουρκία δεν μπλοφάρει. Προκειμένου να εκμαιεύσει την βελτίωση των συνθηκών εγγυήσεως και των επεμβατικών δικαιωμάτων και την αποχώρηση των στρατευμάτων, έδωσε τα πάντα. Από την εκ περιτροπής Προεδρία ως τις 4 ελευθερίες, δικαιώματα στον χρήστη αντί στον νόμιμο ιδιοκτήτη στο περιουσιακό, ενώ στο εδαφικό ξαναγύρισε στο σχέδιο Ανάν. Καθώς επίσης και την συμμετοχή της Τουρκίας σε αστυνομική πολυεθνική δύναμη.

Η Τουρκία δεν δέχθηκε, γιατί η στόχευση της έχει ήδη επιτευχθεί και διεκδικεί κι άλλα. Οι προτάσεις του Προέδρου έχουν κεφαλαιοποιηθεί από την Τουρκία ασχέτως αν ο ίδιος λέγει ότι απέσυρε το έγγραφο από τις συνομιλίες. Η Τουρκία δεν δέχθηκε το γενικό ξεπούλημα και το κούρεμα των δικαιωμάτων μας γουλί, διότι ξέρει ότι αν δεν τα πάρει σήμερα θα τα  πάρει αύριο. Γιατί να μην τα θέλει όλα αφού από το Κυπριακό δεν έχει  κόστος παρά μόνο όφελος; Οι θέσεις της Κυβέρνησης ήταν πάντα η διευκόλυνση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, το μοίρασμα του φυσικού αερίου, η εξυπηρέτηση των στρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας. Μόνο κέρδη για την Άγκυρα χωρίς κόστος.

Τώρα, η Τουρκία μας απειλεί με σχέδιο Β και Γ. Και ο Πρόεδρος μαζί με το ΑΚΕΛ επιμένουν πεισματικά στην τραγικότητα των υποχωρήσεων. Να συνεχίσουμε από εκεί όπου μείναμε! Δεν κατάλαβαν ότι η πολιτική αυτή κατέρρευσε. Απέτυχε και ταυτοχρόνως απέδειξε ότι είναι εντελώς εξωπραγματική, μη ρεαλιστική, ουτοπική.

Δεν μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε τους βαρβάρους. Να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα. Επιβάλλεται εφαρμογή στρατηγικής με στόχο την αποτροπή των τουρκικών σχεδίων Β και Γ, που αφορούν είτε στην δημιουργία νέων τετελεσμένων είτε στις προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους, είτε στην προσάρτηση των κατεχομένων. (Ο Πρόεδρος τους είπε να αποφασίσουν αν θέλουν την Τουρκία ή την Κυπριακή Δημοκρατία).

Βασικός στόχος είναι η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αποτροπή της διχοτόμησης, καθώς και η πρόκληση κόστους στην Τουρκία σε όλα τα διεθνή βήματα. Η Κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει περίγραμμα δημοκρατικής λύσης και να απορρίψει όλα όσα εμφανίζονται ως συγκλίσεις και συμφωνίες και τα οποία δεν ισχύουν πουθενά στο κόσμο. Πρέπει να κατανοήσουν όλοι τι θέλει ο Λαός και όχι τι θέλουν οι εγκάθετοι της όποιας λύσης. Για να κερδίσουμε το διεθνές πλεονέκτημα και σε ηθικό και σε πολιτικό επίπεδο. Για να κατανοήσει η Τουρκία ότι δεν μπορεί να μας κοροϊδεύει. Για να είμαστε εμείς πλέον, μπροστά. Ο υφιστάμενος Πρόεδρος με την Κυβέρνηση του και το ΑΚΕΛ δεν μπορούν. Τρέχουν πίσω από την Άγκυρα. Εμείς θα μπούμε μπροστά. Δεν θα μας παρασύρουν οι ατσίδες και οι μίμοι και οι νάνοι, και δεν θα αφήσουμε κανένα να τοκίζει στα ρεζιλίκια μας γιατί ποτέ μ αυτά δεν χάνει.

*Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *