Το κυπριακό success story  το… ζήλεψαν στην Αθήνα!Όταν προσκλήθηκε ο Κύπριος υπουργός από τη Νέα Δημοκρατία να παρουσιάσει τα επιτεύγματά του

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Κώστα Βενιζέλου Τον περασμένο Δεκέμβριο, σε συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα, προσκλήθηκε για να μιλήσει για το κυπριακό success story ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης. Η πρόθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ήταν να παρουσιαστεί το… success story της Κύπρου ως το μοντέλο που θα εφαρμόσει η ΝΔ, εάν και εφόσον κυβερνήσει τη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε πως στόχος του είναι «να τα καταφέρει η Ελλάδα όπως η Κύπρος»! Μια επιδερμική αντίληψη των δεδομένων για την Κύπρο. Μια προσέγγιση που επιβεβαιώνει πως το αδελφό κόμμα του ΔΗΣΥ στην Ελλάδα είναι, τουλάχιστον, αδιάβαστο για τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο. Ο Χάρης Γεωργιάδης ανέλαβε, λοιπόν, τότε να εξηγήσει στους συνέδρους πως η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά κατάφεραν να οδηγήσουν την χώρα στην… επιτυχία. Το κλειδί για την έξοδο από το μνημόνιο ήταν βασικά το αυτονόητο. Το γεγονός, δηλαδή,  ότι η κυβέρνηση στην Κύπρο προσαρμόστηκε πλήρως στις υποδείξεις των θεσμών. Κοντολογίς, χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια μετατράπηκε σε τροϊκανότερη των τροικανών. Το θέμα είναι, όμως, σοβαρότερο από αυτό καθώς η επιλογή για ταύτιση με τους θεσμούς είναι πολιτική και ιδεολογική. Το κυριότερο, ωστόσο, είναι ότι δεν κατάφερε η κυπριακή κυβέρνηση να διαχειριστεί την κρίση και να την αφήσει πίσω της. Η οικονομική κρίση είναι παρούσα. Αυτές τις ημέρες επανέρχεται ο εφιάλτης του 2013, όταν ισοπεδώθηκε το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και κουρεύτηκαν καταθέσεις ( η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο για μια ακόμη φορά, όπως γίνεται και στο Κυπριακό). Επανέρχεται ο εφιάλτης στο Συνεργατισμό, με την επιβολή ορίου στην ανάληψη χρημάτων από τις καταθέσεις. Προκλήθηκε πανικός στους πολίτες από δηλώσεις… αρμοδίων ότι εάν δεν γίνει αυτό που αποφάσισαν θα χάσουν τα χρήματά τους. Τις τελευταίες ημέρες αφήνεται να αιωρείται πάνω από την Κύπρο ο μπαμπούλας της κατάρρευση της οικονομίας. Και τίθενται εκ νέου εκβιαστικά διλήμματα. Ή εγκρίνεται τη διαχείριση που έγινε είτε «θα πέσει ουρανός και τα άστρα στο κεφάλι σας».  Αυτό είναι το success story της Κύπρου, το οποίο προσπάθησε να το κάνει εξαγωγή και στην Ελλάδα ο κ. Χάρης Γεωργιάδης.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *