Το κύριο μενού των τουρκικών αξιώσεων και τα επιπρόσθετα «δώρα» του Αναστασιάδη

FILE PHOTO. Από τη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. ΚΥΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου

Του Λάζαρου Μαύρου

ΩΦΕΛΙΜΗ, ίσως, εισήγηση της στήλης είναι: Να ξαναδούμε το διαχρονικά κύριο μενού των τουρκικών αξιώσεων, πλην των «Εγγυήσεων» και στρατευμάτων. Και πώς έγινε αποδεκτό από τον κ. Νίκο Αναστασιάδη. Αρχής γενομένης στο γραπτό κείμενο της Κοινής [του] Διακήρυξης – Joint Declaration – ORTAK AÇIKLAMA – με τον εγκάθετο των Τούρκων Κατακτητών κ. Ντερβίς Έρογλου, τότε επικεφαλής του κατοχικού Ψευδοκράτους, την Τρίτη 11η Φεβρουαρίου 2014.

– Και αποτέλεσε τη βάση και το πλαίσιο των μετέπειτα διαπραγματεύσεών του 2015-2017 με τον διάδοχο του Έρογλου κ. Ακιντζί. 

– Μέχρι και τα επιπρόσθετα «δώρα» Αναστασιάδη (και για εκ περιτροπής προεδρία) προς τους Τούρκους, στην Πενταμερή του Grans-Montana από 28 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου 2017.

  1. ΔΙΖΩΝΙΚΗ Δικοινοτική Ομοσπονδία. 11 Φεβρ. 2014, παράγραφος 3: «Η διευθέτηση θα βασίζεται σε Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα [δυο συνιστώντων κρατών]».

– Παράγραφος 4: «Η Δικοινοτική, Διζωνική φύση της Ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλη την επικράτεια». Σημείωση: Προηγείται η ΔΔΟ «φύση» και… έπονται οι «αρχές της ΕΕ». Χωρίς ουδεμία αναφορά στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο»…

2. ΙΣΟΤΙΜΗ Τουρκική Συγκυριαρχία. 11 Φεβρ. 2014 παράγραφος

3: «Η κυριαρχία […] προέρχεται ΕΞΙΣΟΥ από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους». Σημείωση: Κυριαρχικά , πολιτειακά, καθεστωτικά ίσα, το ελληνικό 82% και το τουρκικό 18% του νόμιμου πληθυσμού…

– Παράγραφος 3: «Το Ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τις συνιστώσες πολιτείες. Οι συνιστώσες πολιτείες θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, χωρίς παρεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα παρεμβαίνουν στις νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών και οι νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών δεν θα παρεμβαίνουν στους ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

– Παράγραφος 4: «Το Ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία [ΕΚΟ] θα αποτελείται από δυο συνιστώσες πολιτείες με ΙΣΟΤΙΜΟ καθεστώς».

ΑΥΤΟ  ΥΠΗΡΞΕ το κύριο μενού των τουρκικών απαιτήσεων, για το είδος και το περιεχόμενο της «λύσης» που αποδέχθηκε 11 Φεβρ. 2014 ο κ. Αναστασιάδης. Δηλαδή:

(α) Η αντικατάσταση (εξαφάνιση, διαδοχή και κληρονόμηση) της (προτιθέμενης να καταστεί εκλιπούσα) κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Διζωνική Ε.Κ.Ο. «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία» των «δύο Ισότιμων Συνιστωσών Πολιτειών», κρατών, states αγγλιστί, iki kurucu devletten τουρκιστί (δύο ιδρυτικών κρατών, κατά το τουρκικό κείμενο) της 11ης Φεβρ.2014…

(β) Παράδοση της κρατικής υπόστασης της Κύπρου, ολόκληρης της Κύπρου και της διεθνούς της υπόστασης, στην Ισότιμη, την Εξίσου και την Επί Ίσοις Όροις Συγκυριαρχία των Τούρκων. Σημείωση: Της «τ/κ συνιστώσας πολιτείας», νυν κατοχικού Ψευδοκράτους, ασφυκτικώς ελεγχομένου από την Άγκυρα.

ΣΤΟ  Grans Montana την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017 οι «Ελληνοκυπριακές Προτάσεις» του κ. Αναστασιάδη (παράρτημα 3… «null and void») προσέφεραν στους Τούρκους τις επιπρόσθετες και λεπτομερέστερες αποδοχές του μενού των τουρκικών αξιώσεων περί της Ισότιμης Τουρκικής Συγκυριαρχίας, μέχρι και την εκ Περιτροπής Προεδρία. Για το είδος και το περιεχόμενο της «λύσης».

ΑΠΕΜΕΙΝΕ  προσώρας και δεν δέχθηκε – επί του παρόντος, σε αυτή την λήγουσα προεδρική του θητεία – την επιπρόσθετη απαίτηση των Τούρκων για τις «Εγγυήσεις» και τα στρατεύματα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *