Το μακρύ χέρι του Ερντογάν απειλεί το Φανάρι και φιμώνει την Ομογένεια της Αμερικής

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο. Φωτογραφία Δημήτριος Πανάγος.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Άνθρωποι κοντά στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, διέρρευσαν σε σημαντικά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και την Αμερική, ότι είχε αποφασίσει, με τον ένα τον άλλο τρόπο, να αντικαταστήσει αυτές τις μέρες τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.

Η αντικατάσταση υποτίθεται ότι θα γινόταν χθες, και όπως έγραψε η έγκυρη «Καθημερινή», «ο Οικουμενικός Πατριάρχης φέρεται να άλλαξε γνώμη και να μην βάζει τελικά την υπόθεση αποπομπής του Δημήτριου Αμερικής σε ψηφοφορία στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου που συνέρχεται από σήμερα (χθες) έως τις 29 Νοεμβρίου στο Φανάρι».

  • Παρά το γεγονός ότι η διαρροή έγινε από το περιβάλλον του, την ευθύνη έχει ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος. Το τελευταίο διάστημα κάνει σοβαρά λάθη, που ξεκινούν από την υπόθεση της Ουκρανίας, από την παρέμβαση του στα ελληνικά πολιτικά πράγματα και από το χάος στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, που δημιούργησε ο ίδιος και οι άνθρωποί του.

Λυπάμαι που το καταγράφω, αλλά η υπόθεση της δήθεν αποπομπής του κ. Δημητρίου, ήταν φαιδρή και δείχνει και το ποιόν των ανθρώπων που επιλέγει να τον αντιπροσωπεύουν. Αλλά το ερώτημα είναι το εξής:

Είναι δυνατόν να μην έγινε με την έγκριση του η διαρροή εναντίον του κ. Δημητρίου και μάλιστα εν μέσω νηστειών και της εορτής των Χριστουγέννων, όπου οι Ιεράρχες μας -υποτίθεται πάντα- είναι πιο προσεκτικοί και αγαπημένοι μεταξύ τους; Είναι δυνατόν.

  • Πρόκειται για τεράστια ατοπήματα. Όχι μόνο η υπόθεση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής αλλά και η ανάμειξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε πολιτικές υποθέσεις της «Μητέρας Ελλάδας», της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Το Φανάρι βρίσκεται στο μέσο του τουρκικού κυκλώνα, και όλοι γνωρίζουμε ότι βρίσκεται υπό μόνιμο εκβιασμό και συνεχείς απειλές. Γι’ αυτόν το λόγο θα έπρεπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης να είναι πιο προσεκτικός και πιο ενωτικός, διότι χρειάζεται τη βοήθεια όλων: Ξένων χωρών και όπου γης πιστών. Πάνω απ’ όλα, αυτοί που θα βοηθήσουν τον κ. Βαρθολομαίο και τους υπόλοιπους Ιεράρχες είναι οι όπου γης Έλληνες και ιδιαίτερα οι Ελληνοαμερικανοί. Και τι κάνει ο ίδιος και οι άνθρωποι του; Είναι οι «δημιουργοί της διχόνοιας». Απαράδεκτα πράγματα…

Έχουν συμβεί πολλά και διάφορα όλα αυτά τα χρόνια, για τα οποία σιωπήσαμε για χάρη της ενότητας και επειδή γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις απειλές και τους εκβιασμούς της Τουρκίας. Το μακρύ χέρι του Ταγίπ Ερντογάν και του τουρκικού εθνικισμού φτάνει μέχρι την Ομογένεια, η οποία αυτολογοκρίνεται και αυτό-φιμώνεται για να μην την πληρώσει το Πατριαρχείο. Οι λεγόμενοι «Άρχοντες» του Φαναρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μην ακούσουν για την Κύπρο και τα άλλα εθνικά θέματα. Βγάζουν σπυριά. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο και είναι καιρός, Εκκλησία και Ομογένεια να βαδίζουν μεν μαζί αλλά με διαφορετικό βηματισμό.

  • Δεν επιτρέπεται να πέφτει «γραμμή» να μην βοηθηθεί, ας πούμε, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο μεγαλύτερος φιλέλληνας στην Αμερική, επειδή θα θυμώσει η Τουρκία. Και όταν κινδυνεύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο να τρέχει ο γερουσιαστής για να σώσει την παρτίδα. Όχι πιά.

Δεν ξέρω πότε θα αποφασίσει ο κ. Βαρθολομαίος να στείλει το νέο Αρχιεπίσκοπο. Αλλά είναι ευκαιρία να ξεκαθαρίσει μία πολύ ερμαφρόδιτη κατάσταση. Η Ομογένεια πνίγεται από τον «εναγκαλισμό» του Φαναρίου, το οποίο σέβεται, αγαπά και βοηθά. Και δεν προσφέρει όσα μπορεί. Σε κάθε βήμα των ηγετών της, η σκέψη είναι να μην κάνουν κάτι που θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

  • Οι ομογενείς είναι δυσαρεστημένοι και έχουν εγκαταλείψει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Λόγω της συμπεριφοράς του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν ρώτησε ποτέ ο κ. Βαρθολομαίος τη γνώμη σημαντικών ανθρώπων της Ομογένειας. Αποφασίζει και διατάζει. Είναι λάθος. Οι άνθρωποι στην Αμερική σκέφτονται και δρουν διαφορετικά. Και δεν τους αρέσει να τους επιβάλλονται ως να ζούμε σε δικτατορία.
  • Εάν δεν διαβουλευθεί με την ευρύτερη Ομογένεια, και αν συνεχίσει να συνομιλεί με την μικρή ομάδα των πλουσίων, θα κάψει το νέο Αρχιεπίσκοπο και θα τρέχει σε ένα χρόνο να τον αλλάξει. Αλλά στο μεταξύ θα έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στην Εκκλησία της Αμερικής και στην Ομογένεια.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ-ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ σε συναδέλφους δημοσιογράφους: Μην πιστεύετε τις πηγές του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η κάθε μία παίζει το δικό της παιγνίδι. Δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον ούτε για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ούτε για την Ομογένεια. Το μόνο που ενδιαφέρει αυτές τις «πηγές» είναι η διατήρηση μίας αρρωστημένης κατάστασης για να ζουν και να βασιλεύουν. Η πρόσφατη εξαπάτηση των συναδέλφων δημοσιογράφων ξεπέρασε κάθε όριο. Ελπίζω οι συνάδελφοι να βρουν το κουράγιο και να καταγγείλουν τις πηγές, που τους εξαπάτησαν. Διότι γνώριζαν πως ο κ. Βαρθολομαίος και ο κ. Δημήτριος συμφώνησαν στη Γενεύη να μην γίνει καμία, μα καμία αλλαγή. Σημειώνω ότι την Κυριακή, μία από αυτές τις πηγές του Φαναρίου, μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι ο Πατριάρχης δεν θα εκδιώξει τον Δημήτριο, όπως έγραψα στο σχετικό μου κείμενο … Άλλοι το λένε «Βυζάντιο», εγώ το χαρακτηρίζω «υποκρισία και ύβρη»…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *