Το μάθημα Κοτζιά στον Άιντα για την κατοχή και οι τουρκικές εμμονές στο Μοντ Πελεράν

File Photo: O Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς (Δ) συναντήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Espen Barth Eide (Α) , Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας

Ρεπορτάζ MIGNATIOU

Σε βήμα «σημειωτόν» καθηλώνει την διαδικασία για το Κυπριακό η Άγκυρα, καθώς στο κρίσιμο ζήτημα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας για το οποίο συναντήθηκαν από την Τετάρτη οι τεχνοκράτες των Εγγυητριών δυνάμεων και των δυο κοινοτήτων, στο Μοντ Πελεράν, αρνήθηκε να καταθέσει γραπτώς τις θέσεις και τις προτάσεις της.

Αντίθετα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, η τουρκική πλευρά, κατόπιν οδηγιών που είχε μεταφέρει και ο τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Τουγκρουλ Τουρκές παρουσίασε τις γνωστές θέσεις για διατήρηση των επεμβατικών δικαιωμάτων, διατήρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο νησι (έστω και με παραλλαγές των παλιών Συνθήκων), αλλά αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν η εμμονή στο θέμα της εξασφάλισης των τεσσάρων ελευθεριών και για τους Τούρκους πολίτες και μετα την Λύση του Κυπριακού. Η πρόβλεψη είναι να απολαμβάνουν των τεσσάρων ελευθεριών οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, όπως είναι και το ορθό.

Η επιμονή της τούρκικης πλευράς να θέτει το ζήτημα αυτό σε συνάρτηση με τα ζητήματα Ασφάλειας εκτιμάται ότι αποσκοπεί στην διατήρηση μοχλών επιρροής και κυρίως στην επίτευξη των στόχων της Τουρκίας στο νησι ως soft power, καθώς με την ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων και προσώπων, το καθεστώς Ερντογάν με τους απεριόριστους οικονομικούς πόρους που διαθέτει για την άσκηση εξωτερικής πολίτικης, θα προσπαθήσει να κυριαρχήσει οικονομικά και στο ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος.

Διπλωματική πηγή μας είπε ότι “αυτή είναι η έγνοια τους και όχι οι Τουρκοκύπριοι. Είναι φανερό ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τους Τουρκοκυπρίους όχι προς όφελός τους, αλλά προς όφελος της Τουρκίας”.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Άϊντα θα κάνει δικό του κείμενο και ερωτηματολόγιο την άλλη εβδομάδα το οποίο θα πρέπει να αξιολογηθεί και να απαντηθεί από τα μέρη, αλλά στο πλαίσιο της «εποικοδομητικής ασάφειας» δεν εχει διευκρινισθεί εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα αναβαθμισθεί η διαδικασία ώστε να κληθούν να απαντήσουν στα συγκεκριμένα ερωτήματα οι εγγυήτριες δυνάμεις είτε σε επίπεδο ΥΠΕΞ είτε σε ανώτερο επίπεδο.

Στη Διάσκεψη της περασμένης Τέταρτης, στη Γενεύη, υπήρξε ένα ακόμη επεισόδιο στην δύσκολη σχέση του κ. Άιντε με τον Νίκο Κοτζιά. Ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό υποστήριξε ότι πουθενά δεν υπάρχει αναφορά του ΟΗΕ σε κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο, θέλοντας έτσι να χειραγωγήσει τις συνομιλιες σε οτι αφορά την αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο.

Τότε ο ‘Ελληνας υπουργός, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες εξέθεσε τον κ. Άϊντα καθώς παρουσίασε τις αποφάσεις της Γ.Σ. του ΟΗΕ το 1983 που ζητούσαν με σαφήνεια την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο. Ήταν μία δύσκολη στιγμή για τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, που ενώπιον του προϊσταμένου του έδειξε να αγνοεί τις βασικές αρχές του Κυπριακού, που αποτελούν η εισβολή και η κατοχή.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε στον κ. Άιντα ότι είσαι υπάλληλος του ΟΗΕ, δεν είσαι μεσολαβητής, και πρέπει να τηρείς με ευλάβεια τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού. Πρέπει να καταλάβεις ότι πρέπει να φύγει ο κατοχικός στρατός.

Και όταν είπε πως δεν υπάρχουν τέτοιες αποφάσεις, ενώπιον του κ. Γκουτιέρες, του είπε: Πάρε μία απόφαση να την έχεις…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *