Το μήνυμα πήγε στην Άγκυρα από Ουάσινγκτον για Κύπρο: Ε, και μετά;

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παράνομη παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου, Γιαβούζ, στη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας ίσως να είναι η καλύτερη σε περιεχόμενο που εκδόθηκε μέχρι σήμερα από αμερικανικής πλευράς για την Κύπρο.

Έχει χαρακτηριστεί ως προχωρημένη, ξεκάθαρη σε κάποια σημεία της και με σαφέστατα μηνύματα προς την κατοχική Τουρκία.  Η επιλογή της χρονικής συγκυρίας από τους Αμερικανούς να γίνει αυτή η δήλωση πρέπει να διερευνηθεί. Ενδεχομένως, να μην υπάρξει εξήγηση και η δήλωση να έγινε τώρα που υποβλήθηκε και η σχετική ερώτηση.  Αλλά πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι καθώς μεγάλες χώρες, υπερδυνάμεις συνήθως δεν αφήνουν στην τύχη τις κινήσεις τους.

Τι σημαίνει αυτή η τοποθέτηση των Αμερικάνων και ποιο το ζητούμενο για εμας;

  • Οι Τούρκοι να εισπράξουν το μήνυμα. Και μετά; Εδώ η Άγκυρα δεν έκανε δεύτερες σκέψεις για τους S-400 και αγνόησε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις, που παραμένουν μέχρι σήμερα φραστικές και μόνο, θα αλλάξει στάση τώρα για την Κύπρο;

Τι είχε αναφερθεί πολλές φορές; Ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε κυρώσεις εάν η Τουρκία δεν ακύρωνε  την παραγγελία για τους ρωσικούς πυραύλους. Όχι μόνο δεν ακύρωσε την παραγγελία το καθεστώς Ερντογάν αλλά οι πύραυλοι άρχισαν να παραδίδονται στην Τουρκία. Και μέχρι στιγμής κόστος δεν έχει η Τουρκία για την ενέργεια της αυτή.

  • Αυτό σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζει ή ακυρώνει τη σημασία της αμερικανικής δήλωσης. Ωστόσο δεν πρέπει να λειτουργούμε μέσα σε ψευδαισθήσεις. Η Ουάσινγκτον σαφώς και δεν θέλει να χάσει την Τουρκία, την θέλει στο δυτικό μαντρί και δεν πρόκειται να την αφήσει να φύγει οριστικά προς άλλες κατευθύνσεις.

Οι εξελίξεις στην περιοχή αλλά και ευρύτερα επιβεβαιώνουν το προφανές: Ότι δηλαδή, δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε κανένα άλλο, πλην στα δικά μας πόδια και δυνάμεις. Μπορούμε να αξιοποιούμε συγκυρίες και εξελίξεις, πλην όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως το παράθυρο ευκαιριών όπως ανοίγει κάποια στιγμή, κλείνει.

Στον ουσιώδη χρόνο, του ανοικτού παράθυρου, θα πρέπει να γίνουν κινήσεις προς όφελός μας. Διαφορετικά το τρένο θα φύγει. Δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες να αντιληφθεί κανείς πως η Τουρκία έχει περισσότερο βάρος και σημασία για τους δυτικούς συμμάχους. Και ενόψει του γεγονότος ότι το παίζει σε διάφορα ταμπλό, θα πάρει και δώρα.

Είναι προφανές πως στη μεγάλης έκτασης ανακατανομή ισχύος που συντελείται στον κόσμο, στην περιοχή μας, η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε δεδομένα, τα οποία θα καθορίσουν… μεγαλεπήβολα σχέδιά της.

  • Δεν θέλει να χάσει το τρένο της ανάδειξης της σε περιφερειακή δύναμη.
  • Δεν θέλει να χάσει το τρένο των ενεργειακών σχεδιασμών.

Για να παραμείνει στο παιχνίδι πρέπει να παίξει με τους όρους των άλλων. Αυτό δεν είναι ίδιον της Τουρκίας γιατί τα θέλει όλα δικά της. Την ίδια ώρα, άλλοι τρίτοι που διαδραματίζουν ρόλο και έχουν λόγο στην περιοχή δεν έχουν να χάσουν οτιδήποτε εάν εντάξουν στους σχεδιασμούς την Τουρκία, στέλνοντας τον λογαριασμό για τα σπασμένα στην Κύπρο.

Κρατάμε τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και χωρίς να εφησυχάζουμε θα αναμένουμε το περιεχόμενο της να μετουσιωθεί και σε πολιτική πράξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *