Το μήνυμα του εμβολισμού του ελληνικού πλοίου από την τουρκική ακταιωρό

Φωτογραφία που βρίσκεται στον τοίχο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και απεικονίζει το σκάφος του Λιμενικού ανοιχτής θαλάσσης '090- Γαύδος', την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Tου Άγγελου Συρίγου   

Από το 1996 είχε καθιερωθεί στα νερά των Ιμίων να περιπολούν κυρίως πλοία της Ακτοφυλακής των δύο χωρών. Στην πραγματικότητα, οι δύο πλευρές καταγράφουν τη ναυτική παρουσία τους στην περιοχή, επιδιδόμενες σε έναν ανταγωνισμό και σε παρενοχλήσεις, οι οποίες, όμως, ήταν οριοθετημένες, με την έννοια ότι απέφευγαν ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύγκρουση. 

Αυτή τη φορά, η τουρκική πλευρά υπερέβη το πλαίσιο. Με την προσπάθεια εμβολισμού του «Γαύδος» έστειλαν ένα μήνυμα, το οποίο η Αθήνα οφείλει να αξιολογήσει για να προσαρμόσει την τακτική της. Είχε προηγηθεί μία αντίστοιχη εκφοβιστική ενέργεια στις 18 Ιανουαρίου. Μία ένδειξη ότι επρόκειτο για σχεδιασμένο επεισόδιο είναι ότι τη στιγμή του εμβολισμού υπήρχαν στην περιοχή επτά τουρκικά σκάφη. Είναι ενδεικτικό ότι εναντίον του αλουμινένιου «Γαύδος» επιτέθηκε ένα μεγαλύτερο και πολύ βαρύτερο (κατασκευασμένο από χάλυβα) τουρκικό.

Ότι επρόκειτο για σχεδιασμένη ενέργεια συνηγορούν και δηλώσεις τόσο του Ερντογάν όσο και του Γιλντιρίμ, παρότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, στη συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογό του, επιχείρησε να αποφορτίσει την ένταση. Το μήνυμα, άλλωστε, είχε σταλεί και προς την Αθήνα και προς τη Λευκωσία. Ταυτοχρόνως, εξουδετέρωσε πολιτικά την κεμαλική αντιπολίτευση, η οποία υπερακοντίζει σε επεκτατισμό όσον αφορά το Αιγαίο και την Κύπρο, και προσέφερε στην τουρκική κοινή γνώμη την εντύπωση μίας νίκης, όταν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφρίν δεν πηγαίνουν καλά.

Κρίνοντας και από τη γενικότερη στάση του Ερντογάν και από το διπλωματικό μπραντεφέρ με την Ουάσιγκτον, είναι σαφές πως ο εμβολισμός της ελληνικής ακταιωρού θα λειτουργούσε ως απόδειξη αποφασιστικότητας. Προφανώς, από τη στιγμή που η Άγκυρα υπερέβη τα παραδοσιακά όρια, δεν θα διστάσει να υπερβεί και πάλι.

Αυτό σημαίνει ότι το παραδοσιακό πλαίσιο συμπεριφοράς των δύο πλευρών ουσιαστικά παύει να υφίσταται. Ως εκ τούτου, η Αθήνα –και στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας και στο επίπεδο της στρατιωτικής ηγεσίας– είναι υποχρεωμένη να εξάγει τα συμπεράσματά της και κυρίως να προσαρμόσει τα επιτελικά σχέδια και τις καθημερινές κινήσεις στα νέα δεδομένα.

Πηγή: slpress.gr

One thought on “Το μήνυμα του εμβολισμού του ελληνικού πλοίου από την τουρκική ακταιωρό

 1. Ασφαλώς και το πλαίσιο συμπεριφοράς μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας , των ”μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης”
  ( ΜΟΠ) σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στην πολιτική επιστήμη – εφαρμογή διεθνών σχέσεων και διμερείς συμφωνίες έχει διαταραχθεί , επικινδύνως, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στα Ίμια ( Λιμνιά ) όπου <> (sic) χωρίς τον βαρύ μόνιμον οπλισμό… απέφυγε τον εμβολισμό τον επιχειρούμενο από την ακταιωρό της τουρκικής Ακτοφυλακής …..
  Ο προβληματισμός κάθε πολίτη , ο οποίος αισθάνεται την υποχρέωση να έχει άποψη για τα εθνικά θέματα ( οι ενέργειες ανήκουν στους θεσμικά επιφορτισμένους της εκάστοτε κυβέρνησης να ασκούν διαχείριση ) συνίσταται στο γεγονός ότι μιας και δεν υπάρχει Συμβούλιο εθνικής ασφάλειας ( το ΚΥΣΕΑ είναι πρωθυπουργικός θεσμός για να καλύπτει τις
  ” αβελτηρίες τους” , επί θεμάτων εξωτερικών και άμυνας ) το πολιτικό δυναμικό της χώρας : πρωτίστως αναλίσκεται σε σκάνδαλα στημένα ή όχι και εκτός των άλλων , τίθεται θέμα το πώς αποδίδεται η δικαιοσύνη αν και από αρχαιοτάτων χρόνων , υπάρχει ” τιμωρός Φύλακας ” για τον άρχοντα επειδή βιάστηκε να απευθύνει έωλες κατηγορίες … στιχ.322-328 Σοφοκλής στην Αντιγόνη…αφού πρώτα έχει φροντίσει να διαλύσει την μεσαία τάξη….. στιχ235-246 Ευριπίδης στις Ικέτιδες).
  Και όποιος νομίζει ότι οι υπήκοοι τέτοιων αρχόντων δεν θα τιμωρηθούν με τα επίχειρα της συβαριτικής αδιαφορίας τους ”περί της ηθικής της πολιτείας τους ” είναι περισσότερο δυστυχισμένοι όπως ακριβώς εμείς οι ελλαδίτες οι οποίοι
  <> απαθέστατοι -παρά την οικονομική μας εξαθλίωση – στην οικτρή πραγματικότητα τα εθνικά θέματα να έπονται των κομματικών ιδεοληψιών : κοινωνική πολιτική με δημιουργία περισσότερης φτώχειας ,την πολύχρονη και ατελέσφορη ανάνηψη- απελευθέρωση από τα κομμουνιστικά μας σύνδρομα ή τα νεοφιλελεύθερα αποστάγματα γνώσης….
  25-02-2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *