Το παιγνίδι με τον κατοχικό ηγέτη και η επανέναρξη των συνομιλιών με οπισθοχώρηση της Λευκωσίας

Ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Κύπρο Nikolai von Schoepff στα γραφεία του ΔΗΣΥ, στη Λευκωσία. Φωτογραφία ΚΥΠΕ - Η. ΜΙΤΣΙΔΟΥ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Τι γύρευε, λοιπόν, η αλεπού στο παζάρι; Και στην περίπτωση μας η αλεπού είναι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και το παζάρι είναι η «αυλή» του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Νεοφύτου έχει μία τάση να απλοποιεί και τα πιο περίπλοκα πράγματα και την ίδια στιγμή είναι και σουπιά και χέλι. Όμως, το εθνικό θέμα της Κύπρου χρειάζεται καθαρότητα στους χειρισμούς και δεν πρέπει ούτε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ούτε οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός, να το αντιμετωπίζουν όπως, ας πούμε, περιπαίζουν τους οπαδούς τους.

Πήγε, λοιπόν, να συναντήσει τον κατοχικό ηγέτη και δημιούργησε μία κατάσταση όπου έπρεπε οι λεγάμενοι του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του αντίστοιχου τουρκοκυπριακού, να κινητοποιηθούν για να είναι η «κάλυψη» του κ. Νεοφύτου. Με λίγα λόγια, μασκαραλίκια δηλαδή. Διότι όλα έγιναν «επί τούτου», όπως συχνά-πυκνά λέει ο ίδιος. Συνεννοήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα μίλησε με τους δεξιο-αριστερούς συμμάχους του (στο Κυπριακό), τα συμφώνησε και με τον Νορβηγό Άιντα, και όλα έγιναν για να μεταφέρει στον κ. Ακιντζί μία πρόταση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες κατέρρευσαν με εντολή του Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΕΝ λέω να μην επαναρχίσουν. Δεν υποστηρίζω να σταματήσει ο διάλογος με τον αρχηγό της μειοψηφίας στο νησί. Αλλά, δεν είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτοί οι τουρκικοί παραλογισμοί, να αγνοείται η αθλιότητα του κατοχικού ηγέτη εναντίον του κ. Αναστασιάδη και να τα ξεχνάμε όλα στη διάρκεια ενός «ανάρμοστου» δείπνου. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει πολύ καλά γιατί ήταν ανάρμοστο το δείπνο του περασμένου χρόνου, και το οποίο οδήγησε στην αποτυχία της Γενεύης.

Λοιπόν, και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια… Η πρόταση που μετέφερε ο κ. Νεοφύτου στον κατοχικό ηγέτη είναι απαράδεκτη –θα έλεγα και ελεεινή– και ταπεινώνει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι τεράστιο λάθος η απολογία του κ. Αναστασιάδη προς τον κ. Ακιντζί, διότι ούτε ευθύνη για τις βλακείες των εθνικιστών του ΕΛΑΜ έχει, ούτε πρέπει να αλλάξει η αναφορά στο Ενωτικό Δημοψήφισμα. Ήταν (και είναι) μία ιστορική στιγμή για την Κύπρο και τον λαό της. Στο Ενωτικό Δημοψήφισμα ψήφισαν θετικά και Τουρκοκύπριοι.

Αυτή είναι η μία πτυχή τούτης της ιστορίας. Η άλλη, που δυστυχώς δεν προβλημάτισε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, είναι η αποκάλυψη του πραγματικού Μουσταφά Ακιντζί. Ο κατοχικός ηγέτης τίναξε στον αέρα όλες τις γέφυρες με τον κ. Αναστασιάδη, επέδειξε άθλια συμπεριφορά σε έναν άνθρωπο που τον αγκάλιασε και πίστεψε ότι μαζί θα επέβαλλαν τη μόνιμη ειρήνη στο νησί. Και το χειρότερο τάχθηκε με τον χειρότερο εχθρό της Κύπρου, και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, τον ισλαμο-εθνικιστή Ταγίπ Ερντογάν. Έχει διαπράξει και κάτι άλλο: Μίλησε με πολύ άσχημο τρόπο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε όλους τους ξένους διπλωμάτες που συνάντησε. Ό,τι και να ‘ναι ο κ. Αναστασιάδης… εθνικιστής ΔΕΝ είναι, και τη λύση την επιθυμεί περισσότερο από κάθε Ακιντζί και Ερντογάν…

Οι συνομιλίες, βεβαίως, πρέπει να ξαναρχίσουν, αλλά όχι ως αποτέλεσμα απολογίας του κ. Αναστασιάδη στον Μουσταφά Ακιντζί. Το ανάποδο πρέπει να γίνει, ο κατοχικός ηγέτης να απολογηθεί στον Πρόεδρο της Κύπρου πρέπει, τον οποίο πολλές φορές, με λόγια και πράξεις, επιχείρησε να μειώσει. Και σε αρκετές περιπτώσεις το κατάφερε διότι ο κ. Αναστασιάδης, αντί να σηκώσει το γάντι, το άφηνε να πέφτει και, με τη χαρακτηριστική κίνηση του χεριού του, έδειχνε να πιστεύει ότι άλλα του λέει στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και άλλα κάνει για επικοινωνιακούς λόγους. Είναι και αυτή, όπως και άλλες πολλές, μία λάθος εκτίμηση του Προέδρου και των συνεργατών του.

Ο κ. Ακιντζί δεν είναι ο εταίρος, ούτε ο φυσικός σύμμαχος –όπως πιστεύουν οι οπαδοί της «όποιας λύσης»– με τον οποίο θα διευθετηθεί το κυπριακό πρόβλημα. Εκτός των άλλων είναι και αναξιόπιστος και, σύμφωνα με λογικούς παρατηρητές των κυπριακών πραγμάτων, πήρε περισσότερα στο τραπέζι από οποιονδήποτε άλλο Τουρκοκύπριο πολιτικό.

Ακόμα και στον κ. Αναστασιάδη, που προσπαθεί ακόμα να επουλώσει τα «τραύματά» του –και ίσως του κοστίσουν την Προεδρία– άφησε πολύ πικρή γεύση η συμπεριφορά του, παρά το γεγονός ότι στην αρχή αναζήτησε «θύματα» για να δικαιολογήσει τον συμφεροντολόγο Ακιντζί. Όλους τους άλλους, εκτός των συγγενών, τους επιλέγουμε εμείς. Εσείς επιλέξατε να τον κάνετε συμπρόεδρο, εσείς επιλέξατε και τους συνεργάτες σας. Ουδείς ευθύνεται για το μέγα φιάσκο πέραν του Ακιντζί και εσάς, βεβαίως, που καλόπιστα τον πιστέψατε.

Ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο, όπως νομίζει ο κ. Νεοφύτου και ο αριστερός εταίρος του, και θα πρέπει να του μιλήσετε ειλικρινά για τούτη την υπόθεση. Να του πείτε την αλήθεια. Αν και η αλήθεια θα δυσκολέψει την κατάσταση του Προέδρου οδεύοντας προς τις προεδρικές εκλογές.

Ας ξαναπάμε, όμως, στον κ. Νεοφύτου, ο οποίος με την κίνησή του έφερε σε δύσκολη την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Θα πει την αλήθεια στους εθνικόφρονες οπαδούς του, ότι είναι αυτός που διαπραγματεύθηκε την απολογία του Προέδρου για το Ενωτικό Δημοψήφισμα; Αντέχει το πολιτικό κόστος που θα είναι βαρύ; Ή νομίζει πως με το ένδυμα της σουπιάς και του χελιού θα τουμπάρει τους ανθρώπους που τον ψηφίζουν; Σκέφτομαι μερικές φορές πως δένουν μερικά ανάρμοστα πράγματα. Πάει με σύσσωμο τον ΔΗΣΥ στο μνημόσυνο του αμφιλεγόμενου Γρίβα, κάνει το ίδιο και στις τελετές για τον επίσης αμφιλεγόμενο Μακάριο –και ας μη φωνάζουν οι οπαδοί του– τρέχει, στη συνέχεια, στην αυλή του Ακιντζί, προετοιμάζει απολογία και σχεδιάζει το κείμενο για να αποσυρθεί η τροπολογία για το «Ενωτικό Δημοψήφισμα». Η ανάλυση είναι εύκολη: Θεωρεί δεδομένους του οπαδούς του, οι οποίοι προφανώς αποδέχονται και τον προσδιορισμό που τους δίνουν οι αντίπαλοί τους, ότι απλά είναι «αρνιά», όπως και οι… «ομόλογοί» τους άλλων κομμάτων, που υποστηρίζουν την «όποια λύση».
Ο κ. Αναστασιάδης ΔΕΝ πρέπει να απολογηθεί στον κατοχικό ηγέτη… Ούτε η απόφαση για το «Ενωτικό Δημοψήφισμα» πρέπει να αποσυρθεί (και υπενθυμίζω ότι διαφώνησα από την αρχή, ως ένα θέμα που ήταν εκτός τόπου και χρόνου)…

Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ
Η διάσπαση του μεσαίου χώρου στις προεδρικές εκλογές, και μιλώντας με πολιτικούς όρους, είναι μία απαράδεκτη «εγκληματική πράξη». Παρακολουθούμε με αγωνία τα τεκταινόμενα. Ο χώρος πρέπει να εκφραστεί ΜΟΝΟ με μία υποψηφιότητα. Η διάσπαση ωφελεί και βοηθά μόνο τους οπαδούς της «όποιας λύσης», τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Επαναλαμβάνω την έκκληση να τύχει προσοχής η οικονομία του τόπου. Είναι η μεγαλύτερη δύναμη που διαθέτει μία χώρα. Έγιναν άπειρες θυσίες για να εξέλθει η Κύπρος από την οικονομική κρίση, για την οποία ευθύνονται οι πολιτικοί μας, οι τραπεζίτες μας και η διαφθορά που άλωσε την πλειοψηφία των κομμάτων. Δεν πρέπει, για κομματικούς και μόνο λόγους, να ξεκινήσει νέος γύρος εσωστρέφειας. Πληροφορούμαι ότι οι (πρώην) δανειστές θα κτυπήσουν… καμπάνες. Και κάποιοι είναι σίγουροι πως ο έλεγχος θα δείξει προβλήματα. Η κυπριακή πολιτική ηγεσία είναι υπό εκβιασμό έτσι και αλλιώς. Εάν η οικονομία είναι τραυματισμένη, οι ξένοι μεσολαβητές θα επιβάλουν και τις απαράδεκτες θέσεις τους για το Κυπριακό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.