Το πλαίσιο Γκουτέρες, η  χειρότερη μορφή επιδιαιτησίας: Είναι στο χέρι μας να διώξουμε το πιστόλι από τον κρόταφό μας

FILE PHOTO. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, o  Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί  και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Του Πέτρου Θ. Παντελίδη

Κάθε φορά που αναφέρεται ο όρος «επιδιαιτησία», όλοι αρχίζουν να μιλούν για την καταστροφική επιδιαιτησία του σχεδίου Ανάν και κατηγορούν τον Τάσσο Παπαδόπουλο, που την αποδέχτηκε. Ξεχνούν ότι ο Τάσσος δέχτηκε τις πιέσεις του Γλ. Κληρίδη, του Ν. Αναστασιάδη και του Δ. Χριστόφια να αποδεχτεί την επιδιαιτησία. Δεν τα αναφέρω αυτά για να δικαιολογήσω την απόφαση του Τάσσου. Άλλωστε ο ίδιος πάντοτε αναλάμβανε την ευθύνη των αποφάσεών του, έστω και αν αποφάσιζε ύστερα από πίεση.

Το λέω γιατί πιστεύω, ότι η αποδοχή εκείνης της επιδιαιτησίας έσωσε την Κύπρο. Ο διεθνής παράγοντας τότε θεώρησε ότι το Κυπριακό θα έκλειε και η νέα Κύπρος και όχι η Κ.Δ. θα εντασσόταν στην Ε.Ε. τον Ιούνη.  Την καταστροφική επιδιαιτησία Ανάν την εξουδετερώσαμε και την αχρηστεύσαμε με το δημοψήφισμα και το «Όχι» του 76% του λαού. Πώς θα αντιμετωπίσουμε όμως τη χειρότερη μορφή επιδιαιτησίας, που βρίσκεται ενώπιόν μας και πού είναι το πλαίσιο Γκουτέρες; 

Το πλαίσιο Γκουτέρες δεν είναι μια κλασική επιδιαιτησία. Είναι ένα πλαίσιο εισηγήσεων, που υποβάλλει στις πλευρές τις προτάσεις που πρέπει να υποβάλουν και να αποδεχθούν, για να συναντήσουν τις προτάσεις της άλλης πλευράς και να καταλήξουν σε λύση. Το πλαίσιο αυτό θα ήταν πράγματι επίτευγμα και ασπίδα για την Κ.Δ., όπως το χαρακτήρισε ο κ. Αβέρωφ, αν ο ΓΓ έκαμνε εισηγήσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Σ.Α. Φυσικά η αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων, ο τερματισμός των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων είναι μέσα στα πλαίσια αυτά.

Και ήταν υποχρέωση του Γ.Γ. να τα υποβάλει. Όμως το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν περιέχουν αποφάσεις για εκ περιτροπής προεδρία και ΒΕΤΟ για να υπάρχει πολιτική ισότητα και να ελέγχει η Τουρκία τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Ούτε η ακύρωση της ιδιοκτησίας και η παραχώρησή της στους σφετεριστές είναι αρχή του ΟΗΕ. Ούτε η ελεύθερη διακίνηση Τούρκων υπηκόων σε χώρα της Ε.Ε. Είναι και αυτά επιτεύγματα και ασπίδα κ. Αβέρωφ;

Όμως με τις εισηγήσεις του αυτές ο ΓΓ έκαμε τη χειρότερη μορφή επιδιαιτησίας. Για τον λόγο αυτό το πλαίσιο Γκουτέρες είναι μια επιδιαιτησία πολύ χειρότερη από την άδικη και μεροληπτική επιδιαιτησία του Ανάν. Ο ΓΓ με το πλαίσιό του δεν ζητά να αποδεχτούμε την επιδιαιτησία του. Ζητά από την πλευρά μας να υποβάλει προτάσεις αντίθετες με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Και ο ΠτΔ, φανατικός Ανανιστής, ήδη έδωσε γραπτώς απαράδεκτες και καταστροφικές προτάσεις, χειρότερες από την επιδιαιτησία Ανάν.

Ο ΠτΔ, αποδεχόμενος το πλαίσιο Γκουτέρες, ήδη πρότεινε την εκ περιτροπής προεδρία, δέχτηκε το βέτο των τ/κ, δέχτηκε να έχουν οι σφετεριστές τον πρώτο λόγο στις περιουσίες των προσφύγων, δέχτηκε το δικαίωμα εγκατάστασης των Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο, δέχτηκε τον απαράδεκτο χάρτη που θα δίνει το 28% στους Τούρκους.

Με όλα αυτά τα δώρα οι Τούρκοι δεν θα θέλουν εγγυήσεις. Γιατί η διάλυση της ΚΔ και η τουρκοποίησή της θα είναι θέμα χρόνου. Και το ΔΗΣΑΚΕΛ θα πανηγυρίζει για την απελευθέρωση και την επανένωση. Κινδυνεύουμε κύριοι. Όμως είναι στο χέρι μας να διώξουμε το πιστόλι από τον κρόταφό μας. Δεν έχουμε παρά να σκεφτούμε σωστά και εθνικά, όταν θα πάμε πίσω από την κάλπη. Τα πιστόλια πρέπει να απομακρυνθούν από τον κρόταφό μας.

Ο Ελληνισμός στην Κύπρο και η Κ.Δ. πρέπει να διασωθούν. Δεν θα δεχθεί λύση, που να προετοιμάζει την τουρκοποίηση της Κύπρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.