To Ψήφισμα της Βουλής για τον Συνεργατισμό και η προσπάθεια συγκάλυψης

Το κτίριο της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας. Φώτο: Φιλελεύθερος

Tου ΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ*

Στις 11 Απριλίου 2019 η Βουλή με πρωτοστάτες τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ και με τη νομιμοποίηση της ΕΔΕΚ έδωσε τη δική της εκδοχή για την καταστροφή του Συνεργατικού Κινήματος.

• Μια εκδοχή που ούτε με το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής συμβαδίζει, διότι ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις κυρίως του ΑΚΕΛ αλλά και του ΔΗΚΟ τα οποία την περίοδο προ του 2013 φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την κατρακύλα του Συνεργατισμού.

Γιατί αυτά τα δυο κόμματα και κατά δεύτερο λόγο ο ΔΗΣΥ είχαν τότε τον πλήρη και απόλυτο πολιτικό έλεγχο της τεράστιας πλειοψηφίας των Σ.Π.Ι. Διότι κατ΄ επανάληψη αντιστάθηκαν σε κάθε προσπάθεια εκδημοκρατισμού και πλουραλισμού του κινήματος.

Διότι μέσα από τη νομοθεσία του 1985 που πρότεινε το ΑΚΕΛ και στη συνέχεια και η Κυβέρνηση αφαίρεσαν μεν τις εξουσίες και υπερεξουσίες από τον Διοικητή, τις μετέφεραν όμως ενισχυμένες στις επιτροπείες των Σ.Π.Ι. καθιστώντας τες ανεξέλεγκτες.

• Διότι επανειλημμένα το ΑΚΕΛ προσπάθησε να καταργήσει διά νόμου τον έλεγχο των μεγάλων Σ.Π.Ι. όπως π.χ. το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, και να δώσει σ΄ αυτά το δικαίωμα διορισμού ελεγκτικού οίκου της δικής τους επιλογής.

Επέβαλαν δηλ. ένα καθεστώς απόλυτης εξουσίας από τις επιτροπείες, χωρίς πολιτικό έλεγχο (ήταν μονοκομματικές) και χωρίς πραγματικό λογιστικό έλεγχο. Τα αποτελέσματα γνωστά. Σκάνδαλα επί σκανδάλων, αυθαιρεσίες, ρεμούλα, κλοπή χρημάτων, λεηλασία.

Αυτά δεν μπορεί να μην ήσαν εν γνώσει των ανωτέρω κομμάτων αφού τα μέλη των επιτροπειών ήταν δικά τους.

Και είναι γνωστό, αναφέρεται και στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής ότι όχι μόνο δεν αποκάλυψαν, ούτε δίωξαν τους καταχραστές, αλλά απεναντίας τους συγκάλυψαν.

• Έχουν λοιπόν τεράστιες ηθικές και πολιτικές ευθύνες τα κόμματα που γνώριζαν και κάλυπταν τους υπαίτιους, οι δε υπαίτιοι εξίσου μεγάλες ποινικές και αστικές ευθύνες.

Αυτά δεν υπάρχουν στην απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής την οποία ανεξήγητα και ακατανόητα σφράγισε με την ψήφο της και η ΕΔΕΚ.

Το κύριο χαρακτηριστικό της απόφασης της Βουλής που έρχεται σε πλήρη αντίθεση και σύγκρουση με το πόρισμα της ερευνητικής είναι ότι ενώ η ερευνητική χωρίζει την περίοδο έρευνάς της σε προ του 2013 και σε μετά το 2013 και καταλογίζει ευθύνες και για τις δυο περιόδους, το ψήφισμα της Βουλής και αποσιωπά επιμελώς τα προ του 2013, αλλά και αποφαίνεται αυθαίρετα ότι «η τελική κατάρρευση του Συνεργατισμού το 2018 δεν μπορεί να αναζητείται στα όσα συνέβησαν πριν το 2013».

Για τους μεγάλους ενόχους, κλέφτες, σφετεριστές άρπαγες και ασυνείδητους διαχειριστές των τεράστιων ποσών του Συνεργατισμού, μετά την έναρξη της αποκάλυψης των απίστευτων σκανδάλων στόχος ήταν και είναι: πρώτον η άρον-άρον συγκάλυψη για να μην αποκαλυφθούν η σωρεία ίσως των υπόλοιπων και η εξεύρεση «αποδιοπομπαίου τράγου».

Το πρώτο το πέτυχαν με την αγόγγυστη αποδοχή της ενοποίησης των Σ.Π.Ι., και την κρατικοποίηση της Σ.Κ.Τ. Έτσι όλα σκεπάστηκαν. Από εκείνη τη στιγμή ο έλεγχος είναι από εξαιρετικά δύσκολος μέχρι αδύνατος.

Το δεύτερο το βρήκαν έτοιμο στο πόρισμα. Αποδιοπομπαίος ο Υπουργός Οικονομικών. Έτσι το πρόβλημα λύνεται μια χαρά κι όλα ξεχνιούνται. Όμως δεν τρώμε όλοι κουτόχορτο. Ο Υπ. Οικονομικών ασφαλώς και έχει ευθύνες που του καταλογίζονται στο πόρισμα, και σ΄ αυτόν και στον κ. Χατζηγιάννη.

• Όμως τον κ. Χατζηγιάννη δεν είναι ο κ. Μουσκάλης ως Πρόεδρος της Συνεργατικής Συνομοσπονδίας που τον επέβαλε; Πού πάνε λοιπόν οι ευθύνες αυτωνών: Διαγράφονται;

Και γιατί το ΑΚΕΛ όταν του κρατικοποιούσαν τις τράπεζές του δεν έκανε διαδηλώσεις; Το βόλευε μήπως; Και τι έγινε τελικά με τα κόκκινα δάνεια που προτάθηκαν για διαγραφή στον Υπ. Οικονομικών. Γιατί δεν μας τα έδωσαν;

Και γιατί δεν μας δόθηκε ο κατάλογος των υπηρεσιακών που τους ανατέθηκε να καταρτίσουν τους καταλόγους κόκκινων δανείων προς διαγραφή;

H όλη υπόθεση της καταστροφής του Συνεργατισμού όζει. Και η μπόχα δεν μπορεί να διαλυθεί με αποσμητικά τύπου απόφαση της Βουλής στις 11 Απριλίου 2019.

Εν κατακλείδι αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί η ΕΔΕΚ δέχτηκε να νομιμοποιήσει και επενδύσει ηθικά αυτό το απαράδεκτο και διαστρεβλωτικό της πραγματικότητας ψήφισμα.

Αν δεν ζούσα εξ υπαρχής όλη την ιστορία θα μπορούσα να σκεφτώ ότι έχει και η ΕΔΕΚ τα δικά της. Όμως γνωρίζω πολύ καλά: H ΕΔΕΚ είναι ολοκάθαρη. Γιατί δέχτηκε να τους συγκαλύψει; Είναι ένα λάθος από τα μεγαλύτερα που έχουμε διαπράξει. Και ελπίζω να μην το πληρώσουμε ακριβά.

*π. Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης