Το τελευταίο σταυροδρόμι των πενήντα χρόνων

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Είπες ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο σταυροδρόμι των πενήντα χρόνων κ. Ακιντζί; Πάλι ενθουσίασες τον πληθυσμό. Του κινήθηκε η περιέργεια.

Τι γίνεται, τι μας συμβαίνει; Ποιο σταυροδρόμι είναι αυτό; Είναι πράγματι το τελευταίο σταυροδρόμι; Δεν υπάρχει μετά από αυτό; Δηλαδή αυτή η αυλαία θα κλείσει εδώ είτε βρεθεί είτε δεν βρεθεί λύση; Είναι δυνατόν να κλείσει; Αν δεν μπορέσεις να συμφωνήσεις με τον Αναστασιάδη μπορείς να του πεις «τράβα εσύ τον δρόμο σου και εμείς τον δικό μας»; Μήπως εμείς έχουμε δρόμο στον οποίο να βαδίσουμε; Δεν μπορεί να μην έχεις αντιληφθεί πως αυτό το καράβι έπιασε πάτο. Κοίτα, όταν αφανίστηκαν τα χρήματα από την τσέπη τους, σώπασαν ακόμα και εκείνοι που έλεγαν συνεχώς «είμαστε στα ίχνη της Τουρκίας».

Κανείς δεν λέει το τροπάρι «σωθήκαμε» εκτός από μερικά άτομα, τα οποία πάντα έχουν στην τσάντα τους τη σφραγίδα της «προδοσίας». Αλλά και αυτοί είναι τόσο σαστισμένοι που επιχειρούν να χρεώσουν σε εμένα ακόμα και αυτή την κρίση. Τι έγινε, λέει;

  • Εγώ διασάλευσα τις σχέσεις μας με την Τουρκία και γι’ αυτό έκοψε τα χρήματα η Άγκυρα! Αν δεν φιμωθούν και δεν τιμωρηθούν όσοι αποκαλούν κατοχική δύναμη την Τουρκία εδώ, θα πάθουμε ακόμα χειρότερα, λέει!

Πρέπει να έχουν θυμώσει για τα καλά μαζί σου. Δεν επέτρεψες να μας σκοτώσουν. Επενέβης στους μπράβους του Ταγίπ Ερντογάν. Άφησες την τελετή ορκωμοσίας εκείνη την ημέρα στη βουλή και βγήκες έξω. Και είδες την εικόνα. Ο άνδρας ανέβαινε πάνω στον ιστό της σημαίας μπροστά στα μάτια της αστυνομίας και έμπαινε μέσα από το παράθυρό μας. Δεν ξέρω αν κρατούσε όπλο στην τσέπη ή μαχαίρι. Σάστισες και εσύ πολύ για το γεγονός ότι η αστυνομία το παρακολουθούσε αυτό, έτσι δεν είναι; Έγκλημα με τη συνοδεία αστυνομίας.

Υπάρχουν δύο ιστοί σημαίας στην ιστορία μας.

  • Ο ένας στη Δερύνεια. Και ο άλλος στη Λευκωσία. Στη Δερύνεια πυροβόλησαν τον Σολωμού. Ενώ αυτόν στη Λευκωσία τον συγχάρηκαν! Εκείνοι που σκότωσαν τον Σολωμού, σιγόνταραν τη δική μας δολοφονία! Έτσι είναι αγαπητέ μου φίλε. Αυτή ήταν η τελευταία εικόνα της 20ής Ιουλίου 1974. Το τελευταίο σημείο που μας έφερε!

Και εσύ, αφότου το είδες αυτό, μιλάς τώρα για «τελευταίο σταυροδρόμι». Τότε πες μου. Η Τουρκία θέλει λύση σε αυτό το νησί; Μάλιστα, αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχθεί όλες τις εισηγήσεις που θέτεις εσύ στο τραπέζι. Η Τουρκία θα δεχτεί; Δεν το νομίζω. Διότι λύση σημαίνει τερματισμό της κυριαρχίας της Τουρκίας στο νησί.

  • Όποια λύση και αν είναι. Είτε ομοσπονδία είτε συνομοσπονδία. Ακόμα και διχοτόμηση. Σε κάθε είδους λύση υπάρχει η αποχώρηση των σαράντα χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών από εδώ. Ακόμα και αν η Τουρκία υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία για λύση, δεν θα εφαρμόσει τους όρους της. Η Τουρκία δεν είναι κράτος το οποίο εφαρμόζει τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν θα τις εφαρμόσει ενόσω δεν δεχτεί οποιεσδήποτε πιέσεις για να το κάνει.

Τότε τι είναι αυτό το τελευταίο σταυροδρόμι; Μήπως η Αμερική και η Αγγλία αποφάσισαν μετά από 44 χρόνια να αλλάξουν το στάτους κβο στο νησί; Τις εξαναγκάζει να το κάνουν αυτό ο πλούτος που βρίσκεται στη θάλασσα; Ή μήπως το ζήτημα είναι οι τεταμένες σχέσεις της Αμερικής με την Τουρκία;

Ο Τραμπ κάνει σχέδια εναντίον της Τουρκίας μέσω της Κύπρου; Σίγουρα είσαι και εσύ περίεργος όπως εγώ για το πώς θα καταλήξουν αυτές οι τεταμένες σχέσεις και αν θα μας επηρεάσουν εμάς εδώ. Δύο αδαείς. Δύο τρελοί βρίσκονται στη σκηνή. Ο Τραμπ και ο Ερντογάν. Αυτούς θα βρούμε απέναντί μας στο τελευταίο σταυροδρόμι; Βεβαίως δεν θα βρούμε τον Γκουτέρες, αλλά αυτούς.

Όσο εσύ είσαι προσηλωμένος στην Τουρκία, τουλάχιστον τόσο προσηλωμένος σε αυτούς είναι ο κ. Γκουτέρες. Έτσι ήταν και ο Μπαν Κι-μουν, έτσι ήταν και ο Ανάν. Υπάρχουν κάποιοι που έκλαψαν μετά τον θάνατο του Ανάν. Δεν ξέρουν τι συμβαίνει στον κόσμο. Είναι μεγάλες οι αμαρτίες του Ανάν. Πολύ μεγάλες. Πριν γίνει γ.γ. του ΟΗΕ ήταν πρόεδρος της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ.

Και είναι ένας από τους κύριους υπεύθυνους για τα εγκλήματα τόσο στη Ρουάντα το 1994 όσο και στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Στη Ρουάντα σφαγιάστηκαν με πάλες οκτακόσιες χιλιάδες άτομα. Στη Σρεμπρένιτσα συντελέστηκε μια από τις μεγαλύτερες ομαδικές δολοφονίες στην ιστορία και δεν κούνησε το δαχτυλάκι του. Εκτελέστηκαν οκτώ χιλιάδες άτομα. Τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να εμπόδιζαν αυτά τα εγκλήματα, αλλά δεν το έκαναν. Μεγάλη είναι η ευθύνη του Ανάν και στο Ιράκ. Παρέμεινε σιωπηλός μπροστά στην παράνομη επέμβαση στης Αμερικής. Στο Ιράκ έχασαν τη ζωή τους ένα εκατομμύριο άτομα.

Αν είναι το τελευταίο σταυροδρόμι, είναι το τελευταίο σταυροδρόμι. Αλλά εγώ δεν πιστεύω ότι είναι το τελευταίο σταυροδρόμι. Δεν νομίζω ότι νιώθουν την ανάγκη να προβούν σε μια νέα ρύθμιση στην Κύπρο για να αποκομίσουν το μέγιστο κέρδος από τον πλούτο στις θάλασσές μας. Όμως μπορεί να το κάνουν αυτό, αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά την Κύπρο για τα άλλα προβλήματα στη Μέση Ανατολή. Θα δεις τότε που ο Τραμπ θα θυμώσει και θα πει στην Τουρκία «Αποχώρησε από το νησί κατοχική δύναμη». Πως μπορεί να το πει μπορεί. Είναι απρόβλεπτος ο Τραμπ. Όμως, αν το πει, να είστε έτοιμοι για νέες προκλήσεις και νέες αιματηρές συγκρούσεις στο νησί!

ΠΗΓΗ: Αφρικα, Πολίτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *