Το θέμα της UNFICYP και Ο.Η.Ε. στην Κύπρο: Υπάρχει και η οικονομική διάσταση

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκεται στην Κύπρο από το 1964 UN Photo/Yutaka Nagata

Του Δρος Χρίστου Αχιλλέως Θεοδούλου* Τελευταία αναφέρεται στη χώρα μας το θέμα της UNFICYP και της παραμονής της, στην Κύπρο, επίσης σε συνδυασμό με το ίδιο το κυπριακό πρόβλημα. Αυτό το θέμα είναι πολύ σοβαρό και βεβαίως η παραμονή της UNFICYP στην Κύπρο είναι επιβαλλόμενη, έχοντας υπόψη την ύπαρξη 40,000 τούρκων στρατιωτών στη χώρα μας.

Η Τουρκία βέβαια και η τουρκική πλευρά γενικά είναι λογικό να μην θέλει ή τουλάχιστο να μην ενδιαφέρονται για την παραμονή της UNFICYP στη Κύπρο. Για μας όμως είναι κάτι που επιβάλλεται λόγω της κατοχής και των τουρκικών στρατευμάτων που κατέχουν το 38% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ας δούμε όμως τα πράγματα πως είναι για να μην πιστεύουμε, όπως πάντα, ότι όλα οφείλονται σε μας. Ο ίδιος ο Ο.Η.Ε. βρίσκεται σε κακή οικονομική κατάσταση, όπως δήλωσε ο Γενικός του Γραμματέας στις 26 Ιουλίου 2018 και ετοιμάζεται να κάνει οικονομίες. Οι οικονομικές δυσκολίες του Ο.Η.Ε. οφείλονται κυρίως στο ότι πολλά Κράτη-Μέλη δεν πληρώνουν τις οφειλές τους εγκαίρως και ο κύριος Guterres ζήτησε από αυτά τα κράτη να επισπεύσουν τα οφειλόμενα προς τον οργανισμό.

Από τα 193 κράτη μέλη, τον Ιούλιο, 112 είχαν τακτοποιήσει τις συνδρομές τους. Τα υπόλοιπα όχι. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Η.Π.Α. που είναι ο μεγαλύτερος εισφορέας στον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών (22%) δεν πλήρωσε την συνεισφορά του και ο κύριος Trump ήταν κριτικός σε αυτό το θέμα καθώς και στα έξοδα των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του Ο.Η.Ε.

Πολλά Κράτη-Μέλη παραπονούνται για το κόστος των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του Ο.Η.Ε. Όπως αναφέρεται, ο Ο.Η.Ε. έχει δύο προϋπολογισμούς: ένα για τη λειτουργία του, ο οποίος ανέρχεται σε 5,4 δις δολάρια για δύο χρόνια και ένα για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, όπως η UNFICYP, που ενεκρίθη τον Ιούνιο, που ανέρχεται στα 6,7 δις δολάρια για ένα χρόνο. Έτσι η παραμονή ή όχι της UNFICYP στην Κύπρο εξαρτάται επίσης και από την οικονομική παράμετρο.

*Δικηγόρος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών (WFUNA). Πρώην μέλος της Γραμματείας του  Ο.Η.Ε

c.a.theodoulou@cytanet.com.cy

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *