Το τουρκικό αφήγημα  για νέα τετελεσμένα και όταν η ψευδαίσθηση γίνεται πολιτική

Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μεσόγειο. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας Τουρκίας

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδος η Τουρκία. Ακολουθεί μια τακτική, στην οποία βασίζει τους σχεδιασμούς επιβολής νέων τετελεσμένων. Ο στόχος της κατοχικής δύναμης είναι η φιλανδοποίηση Ελλάδος και Κύπρου και η επικράτηση της στην περιοχή. Αυτό μπορεί να το πετύχει εάν κάνει βήματα, μικρά ή μεγάλα, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται από ελληνικής πλευράς.

Πάγια η τακτική της επιβολής από την Τουρκία, πάγια και η αντίδραση της Αθήνας. Γι αυτό και βιώνουμε το ίδιο σκηνικό.

  • Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επαναλαμβάνοντας εαυτόν ανέφερε πως «τώρα στο Αιγαίο –γνωρίζετε- υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα με την Ελλάδα. Υπάρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος επίσης του εθνικού εναέριου χώρου και των πτήσεων πολιτικής αεροπορίας. Αλλά μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης( συνέντευξή στο τουρκικό κανάλιTV100).

Ισχυρίσθηκε περαιτέρω ότι στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά και νησίδες με ασαφές καθεστώς κυριαρχίας.  Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στη συνέχεια στην κρίση των Ιμίων και στην ύπαρξη νησιών και νησίδων με ασαφές καθεστώς κυριαρχίας. Δηλαδή, επαναλαμβάνει το ίδιο αφήγημα, το οποίο επιχειρεί να το εδραιώσει διεθνώς και να το επιβάλλει στην ελληνική πλευρά.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του στο «Φιλελεύθερο», είχε αναφέρει κάτι που ισχύει και σήμερα και δεν πρόκειται να αλλάξει όσο  η Τουρκία βρίσκει έδαφος για να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδος, όπως και της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κοτζιάς είχε επισημάνει τότε  πως «τους τελευταίους μήνες η τουρκική κυβέρνηση προχωρά σε κλιμακούμενες προκλήσεις, σε συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Επιδιώκει ο διάλογος με τις Ελλάδα και Κύπρο να γίνεται υπό  τη συνεχή χρήση ισχύος και τετελεσμένα στις κυπριακές θάλασσες. Η Ελλάδα γνωρίζει αυτή τη μέθοδο».

Όπως συναφώς είχε αναφέρει ο κ. Κοτζιάς,

  • Η Τουρκία ξεκίνησε με την αμφισβήτηση της ελληνικότητας πολλών περιοχών του Αιγαίου.
  • Στη συνέχεια, με διάφορες απειλές, προσπάθησε να τις «ουδετεροποιήσει» και υστερότερα να τις χαρακτηρίσει ως «γκρίζες ζώνες».
  • Τέλος, μετά την προβοκάτσια στα Ίμια εμφάνισε προκλητικά τις «αμφισβητούμενες» από αυτήν περιοχές, ως δικές της.

Ό,τι είχε πει τότε, αφορά και το σήμερα. Είναι σαφές πως το σκηνικό αυτό μόνο την Άγκυρα βολεύει καθώς εξυπηρετεί τους διαχρονικούς στόχους και επιδιώξεις της κατοχικής Τουρκίας. Δεν χωράνε ψευδαισθήσεις σε σχέση με τις τουρκικές επιδιώξεις. Την ίδια ώρα, δεν είναι δυνατό να διαιωνίζονται αυτές οι ψευδαισθήσεις, να γίνονται πολιτική για να καλυφθούν αδυναμίες χειρισμών από την Αθήνα.

ΣΗΜ: Για την Κύπρο τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Δεν υπάρχουν δυνάμεις αποτροπής, δεν υπάρχουν δυνατότητες. Χωρίς αυτό να είναι άλλοθι για να μην γίνεται οτιδήποτε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *