Το ξύλο που θα πέσει στα δυο συνιστώντα: Από την Αϊσέ που πήγε διακοπές διαρκείας στον «Κλάδο Ελαίας»

FILE PHOTO. Με πέτρες και μπουκάλια εναντίον των γραφείων της Αφρίκα στην κατεχόμενη Λευκωσία δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση των «δυνάμεων ασφαλείας» για να απομακρυνθούν και να αποτραπούν τα χειρότερα. ΚΥΠΕ/ΟΝΤΟΥΛ ΑΣΙΚ

Του Κώστα Βενιζέλου

Το όνομα «Κλάδος Ελαίας» έδωσε το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας στην επιχείρηση κατά των Κούρδων στην Συρία. Ονομασία που χαρακτηρίζει την ειρωνεία και τον ετσιθελισμό του κράτους-τρομοκράτη, της Τουρκίας. Το 1974 η Τουρκία έδωσε στην εισβολή στην Κύπρο την ονομασία «Αττίλας» και κωδικοποιημένο σήμα έναρξης των επιχειρήσεων το «η Αϊσέ πάει διακοπές», που αποδείχθηκαν διαρκείας! 

Η επιχείρηση στη Συρία γίνεται για να «για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια των συνόρων μας και της περιοχής», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό επιτελείο στρατού. Αυτή είναι η λογική της Τουρκίας, η οποία στηρίζεται στις πρακτικές επιβολής των επεκτατικών της σχεδίων.  Στη νέα αυτή τρομοκρατική ενέργεια της Τουρκίας οι αντιδράσεις είναι χλιαρές. Ο λεγόμενος διεθνής παράγοντας δεν έκανε τίποτε καθώς ενδεχομένως να εξυπηρετεί πολιτικά και γεωστρατηγικά κάποιους η σιωπή.

Όλα αυτά που διαδραματίζονται στην περιοχή μας, επηρεάζουν και την Κύπρο. Όχι, μόνο λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας, αλλά και επειδή πρωταγωνιστής είναι η Τουρκία. Όπως το 1974 που εισέβαλε στην Κύπρο η Τουρκία, βαπτίζοντας την «ειρηνευτική επιχείρηση», τώρα  με «Κλάδο Ελαίας», εισβάλει στη Συρία. Ποιος την σταμάτησε τότε, το 1974; Ποιος την πιέζει να φύγει από την Κύπρο, 43 χρόνια μετά την εισβολή; Κανείς. Αντίθετα, οι συζητήσεις που διεξάγονται αναζητούν τη φόρμουλα νομιμοποίησης των αποτελεσμάτων της εισβολής.

Μπορούμε να εμπιστευθούμε την Τουρκία; Μπορούμε να αποδεχθούμε μια συμφωνία μέρος της οποίας να είναι η Τουρκία; Ακόμη και οι συζητήσεις για την παραμονή μικρού τουρκικού στρατιωτικού αποσπάσματος συνιστά αυτοχειρία. Με δική μας υπογραφή θα νομιμοποιηθεί γέφυρα παρουσίας της Τουρκίας στο νησί. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η απόσταση που χωρίζει τις δυο χώρες είναι πολύ κοντινή και πως δεν χρειάζεται να έχουν εδώ στρατό για να εισβάλουν ή προκαλέσουν συγκρούσεις/πόλεμο. Δεν είναι το ίδιο. Η συμφωνημένη παρουσία στρατευμάτων στην Κύπρο, τους προσφέρει το άλλοθι. Κι αυτό το άλλοθι θα δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και συγκεκριμένα από όσους δεν έχουν μάθει από τα παθήματα του παρελθόντος. Αυτή την  παρουσία είναι έτοιμοι να την αποδεχθούν οι οπαδοί της όποιας λύσης και όλοι εκείνοι που υπεραπλουστεύουν τα πάντα, ακόμη και ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια της χώρας. Με βάση τη δική τους λογική συζητούν, βασικά, η Τουρκία να κρίνει «εάν εφαρμόστηκε ή όχι η συμφωνία» και  να παρεμβαίνει με στρατό εάν βλέπει κάτι, κατά την άποψη της, στραβό, που δεν της αρέσει. Ορισμένοι επιχειρούν να δημιουργήσουν  εντυπώσεις καθώς υποστηρίζουν πως «είναι μεγάλη εξέλιξη οι 30.000 τουρκικός στρατός να μειωθεί στους 500 στρατιώτες». «Τι κι εάν παραμείνει ένα μικρό άγημα για δέκα χρόνια;», διερωτώνται αφελώς. Μεγάλη εξέλιξη θα είναι μόνο η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων κατοχής και όχι η εσαεί παρουσία τους στο νησί και μετά τη λύση. Μεγάλη εξέλιξη θα είναι η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και όχι η μετάλλαξη της κατοχής μέσα από  μια συμφωνία. Όσοι, λοιπόν, θέλουν «να χρυσώσουν» την τουρκική παρουσία και μετά τη συμφωνία, ικανοποιούν τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Όσοι παρακολουθούν στοιχειωδώς  τι συμβαίνει στη Συρία, δεν μπορούν παρά να ανησυχήσουν με τις φόρμουλες που συζητούνται στο Κυπριακό.

Σημείωση: Η επίθεση Ερντογάν κατά του Σενέρ Λεβέντ, οι απειλές που εκτοξεύει εναντίον του, το κάλεσμα του να τον λιντσάρουν, είναι ένδειξη τι θα γίνεται στην Κύπρο εάν η Τουρκία θα έχει ρόλο και λόγο μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό.  Και στα δύο «συνιστώντα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *