Το ΥΠΕΞ δεν απαντά κατά πόσο τηρήθηκαν οι διαδικασίες για πόντιση καλωδίων: Το Ισραήλ απέρριψε αμερικανικό αίτημα

FILE PHOTO: Το πλοίο που χρησιμοποιήθηκε για την πόντιση των καλωδίων

Του Κώστα Βενιζέλου

Τη Στρατηγική Συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας και, ειδικότερα, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θυμήθηκε το υπουργείο Εξωτερικών για να επιχειρηματολογήσει σε σχέση με την κίνηση των Αμερικανών να ποντίσουν καλώδια στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κυριακής, το οποίο σχολιάζει το υπουργείο Εξωτερικών, οι Αμερικανοί σε συνεννόηση με το Λονδίνο έχουν εγκαταστήσει υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τα οποία καταλήγουν στις βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου. Για την τοποθέτηση των καλωδίων, που έγινε την περίοδο Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2017, επιστρατεύθηκε ειδικό πλοίο, το CS Global Sentinel, το οποίο είχε φθάσει στην περιοχή της Κύπρου στις 6 Φεβρουαρίου 2017 από τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Παρέμεινε εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τις 27 Μαρτίου 2017.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών δεν απαντά στα εξής ερωτήματα:

*Πρώτο, τηρήθηκε η νομοθεσία του κράτους; Να συζητηθεί, δηλαδή, στην αρμόδια επιτροπή για τα καλώδια;

*Δεύτερο, οι Αμερικανοί έχουν υποβάλει περιβαλλοντικές κι άλλες εκθέσεις; 

*Τρίτο, η συμφωνία με τις ΗΠΑ περιλαμβάνει και τους Βρετανούς, στους οποίους θα καταλήγουν τα στοιχεία;

*Τέταρτο, εάν είναι τόσο σημαντική επιτυχία της κυπριακής διπλωματίας, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση, γιατί το Ισραήλ απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ να ποντιστούν καλώδια στην ΑΟΖ του;

Το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Η Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για την οποία γίνονται αναφορές στο δημοσίευμα της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” στις 20 Αυγούστου 2017 και η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, έγινε στο πλαίσιο της Στρατηγικής Συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας και, ειδικότερα, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, περιλαμβανομένης και της ενίσχυσης των διεθνών καθεστώτων αφοπλισμού και μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Η Συμφωνία αφορά σε ένα σεισμικό-υδροακουστικό σύστημα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης των δυνατοτήτων του Οργανισμού της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organisation -CTBTO). Η Κυπριακή Δημοκρατία θα λαμβάνει δεδομένα από το σύστημα, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση της σεισμικότητας του ευρύτερου χώρου της Κύπρου για σκοπούς έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμούς και τσουνάμι, για προστασία των Κυπρίων πολιτών, αλλά και της περιοχής ευρύτερα.

Περαιτέρω, δεδομένα που λαμβάνονται από το σύστημα μπορούν να δίνονται στον Οργανισμό της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών. Αυτό θα αποτελεί την έμπρακτη στήριξη και συμβολή προς εκπλήρωση των στόχων της Συνθήκης, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι συμβαλλόμενο μέρος.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες και έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, τόσο για τη διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της όσο και εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, όπως αυτά απορρέουν από τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Εθιμικό Δίκαιο».

Τι προβλέπει η νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Οι περί των Υποθαλάσσιων Καλωδίων Κανονισμοί του 2014, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, δυνάμει του άρθρου 11(2)(στ), (η) και 11 (3) των περί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και Υφαλοκρηπίδας Νόμων του 2004 και 2014, αναφέρουν πως για τους σκοπούς του Κανονισμού ιδρύθηκε Επιτροπή Υποθαλάσσιων Καλωδίων. Η επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους των υπουργείων Άμυνας, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Εξωτερικών, Εργασίας και Συγκοινωνιών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργού Συγκοινωνιών ορίζεται ως πρόεδρος της επιτροπής. Σημειώνεται πως κανείς δεν μπορεί να ποντίσει ή να χρησιμοποιήσει ή να θέσει σε λειτουργία καλώδιο στην ΑΟΖ και/ή στην υφαλοκρηπίδα της Δημοκρατίας χωρίς άδεια από την αρμόδια πηγή. Με την αίτηση κατατίθεται και περιβαλλοντική έκθεση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.