Τον Αύγουστο… Ίσως να προσπαθούμε να ξεχάσουμε, ίσως να προσπαθούμε να βλέπουμε και να ακούμε λιγότερα απ’ όσα συμβαίνουν

FILE PHOTO. Ο Πρόεδρος της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν με τους στρατιωτικούς αποφασίζουν για τις επόμενες κινήσεις τους/ EPA/KCNA

Του Στέφανου Κωνσταντινίδη

Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, έγραψε κάποτε ο Ουμπέρτο Έκο… Δεν ξέρω αν σκεφτόταν τη ραστώνη των μεσογειακών λαών όταν το έγραψε, ή αν ήταν ένα μάθημα δημοσιογραφίας, όπως είπαν άλλοι. Ό,τι και να σκεφτόταν ο Ιταλός συγγραφέας, φαίνεται πως τα γεγονότα μάλλον δεν τον επιβεβαιώνουν.

Ειδήσεις υπάρχουν και αυτό τον Αύγουστο! Από τον λεκτικό πόλεμο του Τραμπ με τον Κιμ που δημιούργησε ανησυχίες για πυρηνικό ολοκαύτωμα ώς τις πυρκαγιές που καίνε κάθε Αύγουστο την Ελλάδα, ώς τις απειλές ξανά του Τσαβούσογλου για τα νησιά του Αιγαίου κι ώς τα δεκαπενταυγουστιάτικα κυπριακά γιορτάσια που τα διαπερνούν φέτος κι οι προεκλογικές υποσχέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη σε ρυθμούς που δεν τον προλαβαίνουν οι υπόλοιποι! 

Ασφαλώς υπάρχουν κι άλλες ειδήσεις όπως το ρατσιστικό μήνυμα που εκπέμπουν τα τελευταία γεγονότα στις ΗΠΑ, στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνιας, με τον Πρόεδρο Τραμπ να τηρεί προστατευτική «ουδετερότητα» για τους ρατσιστές, τη στιγμή που οι εν ζωή πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα τις ρατσιστικές προκλήσεις. Επιπλέον μέλη της κυβέρνησής του σκέφτονται να παραιτηθούν, ενώ και ανώτεροι στρατιωτικοί και επιχειρηματίες εκφράζουν τη δυσφόριά τους για το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν καταδίκασε τους νεοναζιστές, τη δράση και τα κηρύγματά τους. Κι άλλες ειδήσεις από την Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, από τα διάφορα μέτωπα πολέμου, ειδήσεις απ΄όλο τον κόσμο που περνούν σε δεύτερη μοίρα, αν όχι στα ψιλά των εφημερίδων. Υπάρχουν ειδήσεις, πολλές ειδήσεις, τον Αύγουστο!

Και στην Κύπρο, μέρες της δεύτερης εισβολής, να ακούεις στα ραδιόφωνα και να διαβάζεις στις εφημερίδες τις διηγήσεις όσων πήραν τότε μέρος στην αντίσταση ενάντια στην προδοσία και τις τουρκικές φρικαλεότητες, αυτούς που είδαν να δολοφονούν μπροστά στα μάτια τους, παιδιά τότε, τη μάνα και τον πατέρα τους, αυτές που έζησαν τον βιασμό του σώματος και της ψυχής τους. Και με τα μνημόσυνα και τις κηδείες αυτών που θεωρήθηκαν αγνοούμενοι και με το DNA ταυτοποιήθηκαν τα υπολείμματα των οστών τους. Κάτι που διέψευσε τις τελευταίες ελπίδες αυτών που τους περίμεναν για δεκαετίες να γυρίσουν!

Τον Αύγουστο υπάρχουν ειδήσεις! Πολλές ειδήσεις! Ίσως να προσπαθούμε να ξεχάσουμε, ίσως να προσπαθούμε να βλέπουμε και να ακούμε λιγότερα απ’ όσα συμβαίνουν, καλοκαίρι για μας τους μεσογειακούς, το φως, ο ήλιος, η θάλασσα, η ζωή που διεκδικεί και αυτή τα δικαιώματά της. Μια μικρή ανάπαυλα, τουλάχιστον για όσους καταφέρνουν να απομακρυνθούν λίγο από την καυτή επικαιρότητα.

Υστερόγραφο 1: Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα είναι συνηθισμένο φαινόμενο! Τις ζούμε κάθε καλοκαίρι. Όπως συνηθισμένο φαινόμενο είναι και η μικροπολιτική εκμετάλλευσή τους. Αυτοί που είναι στην αντιπολίτευση φορτώνουν τις ευθύνες στην κυβέρνηση και το ίδιο θα κάνουν την επόμενη φορά και αυτοί που είναι σήμερα στην κυβέρνηση και θα περάσουν στην αντιπολίτευση. Αυτό το γαϊτανάκι συνεχίζεται για χρόνια τώρα. Πολιτική υποκρισία βέβαια αφού όλοι ξέρουν πως, πέρα από την όποια πολιτική ευθύνη, όλα οφείλονται σε μόνιμες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και την αδιαφορία της ίδιας της κοινωνίας με τις πολλές στρεβλώσεις της.

Υστερόγραφο 2: Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν το βασικό θέμα που τέθηκε στο Κραν Μοντάνα για λύση με τουρκική προστασία και παραμονή τουρκικών στρατευμάτων. Τα κόμματα πρέπει να πάρουν μια ξεκάθαρη θέση στο θέμα αυτό. Τα μισόλογα από κάποια κόμματα και οργανωμένους φορείς δεν έχουν θέση πια. Κάποιοι βέβαια από τους οπαδούς της όποιας λύσης δέχονται και την τουρκική προστασία και την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων. Έχει όμως σημασία να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους χωρίς μισόλογα τα κόμματα και οι υποψήφιοι, να ξέρουν και οι πολίτες τι θα ψηφίσουν. Τα κόμματα που δεν θα το κάνουν με ξεκάθαρο τρόπο θα πρέπει να θεωρηθούν ότι είναι πρόθυμα να δεχτούν λύση τουρκικών προδιαγραφών.

*Πανεπιστημιακός, διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Ερευνών Καναδά-ΚΕΕΚ και μέχρι πρόσφατα επιστημονικός συνεργάτης του ΕΔΙΑΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

stephanos.constantinides@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *