Τώρα αρχίζει η μάχη της Κύπρος

File Photo: Πόντιουμ της Κυπριακής Δημοκρατίας Φωτογραφία ΚΥΠΕ

Του ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Σύντομα η Κύπρος θα βρεθεί στο μέσον του κυκλώνα της Ανατολικής Μεσογείου.Μετά τίς εκλογές στό ψευδοκράτος σύντομα θα έλθουν όλα …. «ευθυγραμμισμένα» για την … «τελική» ευθεία όπως νομίζουν καί υπολογίζουν.Για το τί επιδιώκουν βγαίνει μέσα απο την εμπειρίαν και τις γνώσεις μας απο το παρελθόν.

Τί πρέπει λοιπόν να θυμόμαστε:

Η Τουρκία ποτέ δεν χώνεψε την δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας.Πιθανό ούτε η Αγγλία.Απο την υπογραφή της συνθήκης Ζυρίχης-Λονδίνου στις 19 φεβρουαρίου 1959 και πρίν ακόμη την επίσημη εγκαθίδρυση της Κ.Δ. στις 16 Αυγούστου 1960 άρχισαν οι προσπάθειες διάλυσης της.Η Τουρκία έστειλε 10 χιλιάδες μοντέρνα όπλα για την ΤΜΤ και τους οργανωμένους Τουρκοκύπριους.Αρχισαν οι κολυσιεργίες στην διακυβέρνηση με τα βέτο καί η παράλυση  και φαινόταν ότι δεν θα πηγαίναμε καλά.

Στις 21 Δεκεμβρίου 1963 άρχισαν οι Τ/Κ να επιτίθενται στην Λευκωσία και σταδιακά σε ολόκληρη την Κύπρο.Εμείς κρατηθήκαμε με τα κυνηγετικά όπλα.Τόσο άοπλοι ήμασταν.Με την μεσολάβηση των Άγγλων επήλθε προσωρινή εκεχειρία και θα ελαμβάνοντο μέτρα για ….. «διευθέτηση» του προβλήματος.

Είκοσιπέντε,μόλις,μέρες μετά,δηλ.στις 15 Ιανουαρίου 1964 οι Άγγλοι κάλεσαν πενταμερή στο Λονδίνο για την … «λύση» του προβλήματος.Συμμετείχε η Αγγλία,η Ελλάδα,η Τουρκία η Ε/Κ κοινότητα και η Τ/Κ κοινότητα. Τί πρότειναν:

Να υπάρξει μια πεντεμερής επιτροπή στο Λονδίνο,δίκην κυβέρνησης, αποτελουμένη απο Άγγλο,Έλληνα,Τούρκο.Ε/Κ καί Τ/Κ και να σταλούν 10 χιλιάδες στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Κύπρο που μαζί με την .. «επιτροπή» θα εύρισκαν λύση στο Κυπριακό ζήτημα.Δηλαδή θα διέλυαν την επίσημη Κυβέρνηση της ΚΔ άρα την ίδια την ΚΔ.Αυτό το σχέδιο το δέχθηκαν αμέσως όλοι οι αντιπρόσωποι συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Ελλάδος.Επίσης το ενέκριναν όλες οι χώρες και η Ελλάδα,δυστυχώς.Σε Ανακτοσυμβούλιο που συνεκλήθη στην Αθήνα παρόντος του διαδόχου Κωνσταντίνου,ο Βασιλεύς Παύλος ήτο βαρειά ασθενής, και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Παρασκευόπουλος ο Πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου Γεώργιος Παπανδρέου και ο Αρχηγός της ΕΡΕ Παναγιώτης Κανελλόπουλος, το έκαναν ομόφωνα αποδεκτό.

Αυτό το σχέδιο το απέρριψαν ομόφωνα ΟΛΟΙ οι Κύπριοι που συμετείχαν στήν συνεδρίαση στό Λονδίνο.Τιμή σε όλους τους.Το απέρριψε, προφανώς και ο Μακάριος.

Η Βασίλισσα Φρειδερίκη έπαιρνε τηλέφωνο τον Μακάριο για αποδοχή της πρότασης.Το ίδιο έκανε και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρας και πολλοί άλλοι.

Τί έκανε τότε ο George Ball υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ;

Ήλθε στην Κύπρο και για μέρες προσπαθούσε να το επιβάλει στον Μακάριο.Εγνώρισε,όμως, απο πρώτο χέρι το Ελληνικό ΟΧΙ απο τον Αρχιεπίσκοπο.Πήγαινε κι΄ερχόταν στο Προεδρικό και πίεζε τον Μακάριο.Και φεύγοντας απελπισμένος είπε το περίφημο :

Δεν θα βρεθεί κάποιος να σκοτώσει αυτόν τον… «the son of the bitch».

Ο ίδιος ο George Ball αποκάλύψε σε Άγγλο στρατιωτικό τον Packard  όταν o δεύτερος του είπε μετά που πέταξαν πάνω απο την Κύπρο με ελοκόπτερο « είμαστε κοντά να σταματήσουμε τις διαμάχες στην Κύπρο» ο Ball του απάντησε « My boy you took it all  wrong. We are not here to unite them.We are here to partition them».Το αποκάλυψε ο Packard στο βιβλίο του.

Νά λοιπόν τι ήθελαν.Τη διάλυση της ΚΔ και τον διαμοιρασμό της μεταξύ Αγγλίας,Ελλάδος και Τουρκίας.

Έκτοτε ΟΛΑ τα σχέδια είναι παραλλαγές του σχεδίου Sandys-Ball.

Όλα τα σχέδια Άτζεσον,Οι δείκτες Κουεγιάρ οι ιδέες Γκάλι καί τελικά το έκτρωμα Ανάν όλα εκεί εστόχευαν.

Εμείς πετύχαμε το 186 ψήφισμα του ΣΑ που δίνει στους Έλληνες την διακυβέρνηση της ΚΔ γιατί απεδείχθη πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι Τ/Κ και η Tουρκία συνεργάσθησαν στο να διαλύσουν την ΚΔ.Έτσι όλοι ομόφωνα υποχρεώθησαν να φηφίσουν στις 4 Μαρτίου 1964 το πιό πάνω ψήφισμα.

Για τα σημερινά :

Θα συνεχίσουν στό ίδιο μοτίβο και για τόν ίδιο στόχο οπως τον Ιανουάριο του 1964.

Ο στόχος της Τουρκίας είναι μέσα απο κάτι που θα ονομασθεί «λύση» να καταργηθεί η ΚΔ είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω Τουρκικών παρεμβάσεων είτε μέσω παράλυσης που η ίδια θα επιφέρει.Οι μέχρι τώρα προτεινόμενες λύσεις αφήνουν ορθάνοικτο παράθυρο στην Τουρκία για να μπεί και να αλώσει την Κύπρο.

Θα το παίξει ειρηνοποιός,δήθεν, για να πετύχει του σκοπού της και τότε θα νομιμοποιηθεί μέσω Κύπρου να υλοποιήσει τα όνειρα της για την Ανατολική Μεσόγειο,τις γειτονικές μας χώρες αλλά και για την Ευρώπη. Θα αποκλιμακώσει τήν ένταση πού η ίδια δημιούργησε στήν περιοχή για να μας καλοπιάσει και να μας δείξει ότι θέλει επιτέλους… «ειρήνη».

Με λύση αλα τούρκα η Τουρκία θα νομιμοποιηθεί για ότι σήμερα κάνει στήν Ανατολική Μεσόγειο και στην γύρω περιοχή.Χωρίς να έχουν ανάγκη να είναι και να φαίνονται παράνομοι.

Θα βοηθήσει η Κύπρος την Τουρκία στήν πραγματοποίηση των μεγαλόπνοων στόχων της και θα την νομιμοποιήσει;

Αν το κάνει αυτό θα γίνουμε γιουσουφάκια.

Η ΚΔ είναι κόμβος όπου μπορεί να ανακοπεί η Τουρκική αναθεωριτική και επεκτατική πολιτική της ή μπορεί  να αποβεί το μοιραίο σκαλοπάτι για να προχωρίσει και στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή.Καί νόμιμα πλέον.

Η σημασία της ΚΔ είναι απείρως ποιό μεγάλη απο το μέγεθος της Κύπρου.Αυτό πρέπει να εκμεταλευθούμε.

Η Κύπρος φέρει βαρύτατη ευθύνη για το τί θα κάνει η Τουρκία και κατά πόσο θα πετύχει ή θα αποτύχει.Αυτή η ευθύνη βαραίνει και ένα έκαστον εξ ημών.Τότε θα δείξουν και οι κυβερνώντες αλλά καί όλο το πολιτικό σύστημα την αξία του.Καί εμείς.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα και άν δεν μπορεί να ευρεθεί λύση που να αποκλείει την Τουρκία και να δημιουργεί ένα κανονικό κράτος, τότε καλύτερα να μήν προχωρήσουμε σε τέτοια λύση.Πρέπει να περιμένουμε και οι καιροί έχουν γυρίσματα.Δεν πρέπει να αυτοκτονήσουμε.

Η μή λύση δημιουργεί κόστος,χωρίς αμφιβολία, αλλά μιά κακή λύση επιφέρει όλεθρον και Εθνικές τραγωδίες χωρίς γυρισμό.Θα εξαφανίσει τόν Ελληνισμό της Κύπρου.

Πρέπει όμως εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις να λάβουν υπόψιν όλα τα πιο  πάνω.Καί ο λαός μας πρέπει να είναι έτοιμος.Δεν μπορεί μιά χιλιοπροδωμένη Κύπρος να βοηθήσει τον εκτελεστήν της, την γενοκτόνον Τουρκία.

Αυτή είναι η μεγάλη μάχη που μας αναμένει όλους καί έναν έκαστο ξεχωριστά.

Αυτή θα είναι η Μεγάλη Μάχη τής Κύπρου.

Εδώ θα φανούμεν όλοι.

Όλοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Συν Θεώ πάντοτε.

Είμαι αισιόδοξος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.