Τουρκία: Περί της Πυρρείου νίκης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η επιρροή του στα κατεχόμενα

FILE PHOTO: Καζάνι που βράζει είναι η Τουρκία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Την Τρίτη 18 Απριλίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη. EPA/DENIZ TOPRAK

Του Γιώργου Κέντα
Λέγεται ότι η νίκη Ερντογάν στο δημοψήφισμα είναι πύρρειος, που θα πει μια νίκη με μεγάλες απώλειες για τον νικητή. Διαφωνώ με αυτήν την προσέγγιση. Όλοι οι ψύχραιμοι αναλυτές προέβλεψαν ότι το αποτέλεσμα θα ήταν ούτως ή άλλως οριακό υπέρ του «ναι», καθώς ο Ερντογάν θα χρησιμοποιούσε οποιοδήποτε μέσο (και αυτό της καλπονοθείας) για να επέβαλλε τις συνταγματικές αλλαγές, έστω και με μία ψήφο διαφορά. Αντιδράσεις υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν για το αποτέλεσμα αυτό, τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας. Όπως επίσης θα υπάρξει και μία γοργή διαδικασία προσαρμογής στην νέα κατάσταση πραγμάτων. Ιδιαίτερα στο εξωτερικό, αυτή η προσαρμογή είναι θέμα εβδομάδων, αν όχι ημερών ή ωρών.

Στην ανθρώπινη ιστορία η επιβολή ενός καθεστώς Μοναρχίας δεν βρήκε ποτέ ικανοποιημένη την πλειοψηφία μιας κοινωνίας, ενός λαού. Ούτε και εντός αυτού του ίδιου του AKP θα μπορούσε να υπάρξει ποτέ ταύτιση με την απολυταρχία Ερντογάν. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν τι θέλουν να πουν αυτοί που μιλούν για πύρρειο νίκη. Υπήρξε ποτέ απόλυτη νίκη σε μια διαδικασία επιβολής δικτατορίας;

Ο Ερντογάν έχει συγκεντρώσει την εξουσία επί όλων των θεσμών του τουρκικού κράτους, έχει επιβάλει την τρομοκρατία στους πολιτικούς του αντιπάλους, έχει καταστείλει την οποιανδήποτε κοινωνική διεργασία πέραν από αυτό που ο ίδιος επιτρέπει, έχει προκαλέσει την οδύνη, τη βία και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και τον θάνατο σε μερικές χιλιάδες τούρκων πολιτών. Θα συνεχίσει από εκεί που έμεινε, καθώς επίσης θα κερδίσει στην πορεία και νέους κόλακες. Η ιστορία διδάσκει ότι γύρω από έναν δικτάτορα συγκεντρώνονται πολλοί που αρέσκονται στο εύκολο βόλεμα.

Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, ουδόλως αυτή θα επηρεαστεί από την οποιανδήποτε πολιτική αμφισβήτηση θα έχει στο εσωτερικό. Οι φωνές διαφωνίας στο εξωτερικό μάλλον θα την ενδυναμώνουν. Όσοι πιστεύουν ότι η εξωτερική πολιτική ενός απολυταρχικού καθεστώτος επηρεάζεται από τις οποιεσδήποτε εσωτερικές διεργασίες ή εξωτερικές πιέσεις σφάλλουν. Η συγκυριακή συνεργασία με τους Γκρίζους Λύκους είναι απλώς ένα χρήσιμο εργαλείο για τον Ερντογάν, το οποίο θα μεταχειριστεί κατά το δοκούν.

Αναφορικά με την Ελλάδα και την Κύπρο, δεν μπορεί κάποιος να αναμένει κάτι άλλο από την αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας. Η Τουρκία θεωρεί εδώ και μερικές δεκαετίες ότι η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να προσαρμόζονται στα στρατηγικά της συμφέροντα. Ο Ερντογάν συνεχίζει την πολιτική αυτή με τα ίδια μέσα και ρητορική επιβολής, με ακόμη πιο αποφασιστικό τρόπο. Το καινούργιο στοιχείο της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός του Ερντογάν.

Τέλος, στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας η κατάσταση όχι μόνο δε θα αλλάξει, αλλά θα ενταθεί ακόμη περισσότερο η επιρροή Ερντογάν. Η εξάρτηση είναι πλήρης σχεδόν σε όλα τα επίπεδα, με καθοριστικότερο αυτό της απολύτου οικονομικής εξάρτησης. Η ψευδοκυβέρνηση στα κατεχόμενα είναι υποταγμένη στο καθεστώς Ερντογάν. Αμέσως μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, ο Ακιντζί ήταν ο πρώτος που επικοινώνησε με τον Ερντογάν για να τον στηρίξει. Έκτοτε ο κ. Ακιντζί έχει προσαρμοστεί πλήρως στις υποδείξεις του καθεστώτος. Αυτό το μαρτυρούν πια και οι τέως θερμότεροί υποστηρικτές του. Αναμφίβολα στα κατεχόμενα υπάρχει μία υπολογίσιμη ομάδα πληθυσμού η οποία δεν συμφωνεί και μέρος αυτής αντιτίθεται έμπρακτα στους σχεδιασμούς Ερντογάν. Όπως επίσης υπάρχει και μία ικανοποιητική για τον Ερντογάν ομάδα πληθυσμού, Τουρκοκυπρίων και εποίκων, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν πιστά τα κελεύσματα του Τούρκου δικτάτορα.

*Αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *