Του ξέφυγε του Τατάρ ότι η Αίγυπτος βρίσκεται στο στόχαστρο της Τουρκίας μέσω των κατεχομένων

Το παράνομο αεροδρόμιο Λευκόνοικου που μετατρέπεται σε αναβαθμισμένη στρατιωτική βάση

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στην Άγκυρα αποφάσισαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους με το θέμα της κατασκευής δυο στρατιωτικών Βάσεων στα κατεχόμενα. Μια αεροπορική στο Λευκόνοικο, η οποία λειτουργεί και μια δεύτερη, ναυτική, στο Μποιγάζι, που είναι ακόμη στα χαρτιά. Η επιλογή τους, να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί, λίγο-πολύ στα μουλωχτά, ήταν αποτέλεσμα και των αντιδράσεων, που καταγράφηκαν τόσο από τις ΗΠΑ όσο από γειτονικές χώρες, οι οποίες και προφανώς επηρεάζονται από την λειτουργία των Βάσεων. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν εκείνος που ενημέρωσε σχετικά για τις τουρκικές κινήσεις  στο Λευκόνοικο, τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας τον περασμένο Μάρτιο.

Έλα, όμως, που ο Τατάρ δεν κρατά το στόμα του κλειστό και το επανέφερε στο προσκήνιο. Ο εγκάθετος της Άγκυρας στα κατεχόμενα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι CNNTürk, είπε αρχικά πως το αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο είναι η περιοχή, που έχουν εγκατασταθεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (İΗΑ) και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (SİHA) [drones] για να μπορούν να διεξάγουν έλεγχο. Δεν αρκέστηκε, μόνο σε αυτές τις πολύ κατατοπιστικές λεπτομέρειες.  Μπήκε στη συνέχεια στο… ψητό, κάνοντας αναφορά στους ευρύτερους σχεδιασμούς της Άγκυρας στην περιοχή:

  • «Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (İΗΑ) και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (SİHA) χρειάζονται 6 με 7 ώρες, από το σημείο που βρίσκονται στην Τουρκία, για να φθάσουν στο ‘νότο’ [στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές]. Όμως τα İΗΑ και τα SİHA, που έχουν εγκατασταθεί στο Λευκόνοικο, θα μπορούν να απογειώνονται και να επιθεωρούν το τι γίνεται στην περιοχή, που εκτείνεται μέχρι την ‘νότια Κύπρο’ ή την Αίγυπτο, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η βάση του Λευκονοίκου χρησιμοποιείται για τη δική μας άμυνα»( μετάφραση ΓΤΠ).

Απαντώντας ερώτηση σχετικά εάν υπάρχει ναυτική βάση στα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι δεν  υπάρχει ναυτική βάση και ότι μπορεί να εξεταστεί το θέμα. Σε αυτό ελέγχεται ο κατοχικός ηγέτης καθώς η Τουρκία έχει εκπονήσει σχέδια για την κατασκευή ναυτικής βάσης στο κατεχόμενο Μπογάζι και αναμένεται σύντομα να αρχίσουν εργασίες.

Η ουσία στα όσα είπε ο Ερσίν Τατάρ βρίσκεται στην αναφορά του για την Αίγυπτο, χώρα την οποία έχει εν πολλοίς θέσει στο στόχαστρο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών η κατοχική Τουρκία. Αυτό ήταν μεν γνωστό, ωστόσο έχει περισσότερη σημασία όταν λέγεται από τουρκικής πλευράς. Ήταν εξαρχής ξεκάθαρο πως η αεροπορική βάση έχει κατασκευαστεί όχι μόνο για να στραφεί κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και επειδή θέλουν και επιδιώκουν τον στρατηγικό έλεγχο της περιοχής. Χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο την Κύπρο η Άγκυρα στρέφεται κατά της Αιγύπτου, της Συρίας και του Ισραήλ ενώ στην λίστα θα προστεθούν κι άλλα κράτη, αναλόγως των ορέξεων του Ερντογάν.

Η Λευκωσία- διά του ΥΠΕΞ- έχει ενημερώσει τις χώρες της περιοχής με συγκεκριμένα στοιχεία για τις προθέσεις των Τούρκων. Στοιχεία, τα οποία δεν μπορούν να τύχουν αμφισβήτησης. Οι χώρες της περιοχής άρχισαν να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και άρχισαν να αντιδρούν. Άλλωστε εάν δεν αντιδράσουν θα βρεθούν προς εκπλήξεων με τα τουρκικά αεροσκάφη σε σύντομο χρόνο να βρίσκονται στους δικούς τους αιθέρες.

Πρέπει να υπάρξει συλλογική αντίδραση και επιβάλλεται να γίνει τούτο αμέσως. Να λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά των τριμερών συνεργασιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *