Τουρκία, ένα κράτος-ταραξίας: Η στρατηγική της έντασης με Ελλάδα τείνει να θρέφει την Τουρκία;

Photo via Twitter, @V_Siriopoulos

TOY ΓΙΩΡΓΟY ΣΚΑΦΙΔΑ

Θα τους τσακίσουμε… Θα τους συντρίψουμε… Βαριές κουβέντες, αποπνέουσες ένταση, ειπώθηκαν κατ’ επανάληψη τις περασμένες ημέρες από την πολιτική ηγεσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, εν μέσω εορτών αλλά και εν όψει εκλογών, μόλις λίγες εβδομάδες προτού έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Θα τους τσακίσουμε… Θα τους συντρίψουμε… Βαριές κουβέντες που έρχονται να διαμηνύσουν με άλλα, πιο δραματικά, λόγια αυτό θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο: ότι δηλαδή η Ελλάδα θα υπερασπιστεί κατά τρόπο αποφασιστικό την εδαφική της κυριαρχία εάν εκείνη απειληθεί.

Το μήνυμα είναι σαφές. Το πομπώδες ύφος, ωστόσο, προβληματίζει.

  • Προβληματίζει γιατί η στρατηγική της έντασης τείνει να θρέφει την Τουρκία, ένα κράτος-ταραξία με επεκτατικές διαθέσεις που λειτουργεί κατά τρόπο πειρατικό αμφισβητώντας δια της ισχύος ξένα κυριαρχικά δικαιώματα, των ελληνικών συμπεριλαμβανομένων. Είναι, άλλωστε, ακριβώς οι δραματοποιημένες σκηνές της συντηρούμενης έντασης που επιτρέπουν στην Τουρκία να παγιώνει εντυπώσεις διαφιλονικούμενης κυριαρχίας στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, αλλά και να παριστάνει τον «θιγόμενο» ή τον «υπερασπιστή του δικαίου» όποτε η άλλη πλευρά ανεβάζει τους τόνους.

Οι μεγαλοστομίες προβληματίζουν, όμως, και για έναν άλλο λόγο… όταν δεν συνοδεύονται από αναλόγως «αποφασιστικές πράξεις» όχι στο καθαρά στρατιωτικό πεδίο (όπου η ελληνική εγρήγορση παραμένει στο κόκκινο και φαίνεται) αλλά σε μέτωπα εκκρεμοτήτων όπως είναι εκείνα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων και της κήρυξης ΑΟΖ.

Παραδίδοντας τα ηνία του υπουργείου Εξωτερικών τον Οκτώβριο, ο Νίκος Κοτζιάς παρουσίασε περίπου σαν ειλημμένη απόφαση μια διαδικασία τμηματικής επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων που θα ξεκινάει από το Ιόνιο, προσφέροντας τη σχετική προεργασία στους διαδόχους του προς υλοποίηση. Δύο μήνες μετά, δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση και ούτε πρόκειται.

Και μόλις πριν λίγες ημέρες, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος προανήγγειλε, αν και αναρμόδιος, την «ανακήρυξη ΑΟΖ» στο Καστελόριζο «εντός των επομένων μηνών», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτή η κίνηση «θα απελευθερώσει τη δυνατότητα απάντλησης μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που θα καλύψουν τις ανάγκες για τις επόμενες γενιές».

  • Όλα αυτά βέβαια στη θεωρία… γιατί στην πράξη η Ελλάδα δεν έχει οριοθετήσει ΑΟΖ με καμία από τις γειτονικές της χώρες και δεν πρόκειται να το πράξει ειδικά στο Καστελόριζο και ειδικά μέσα στους επόμενους μήνες, όταν μάλιστα δεν τολμάει καν να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στο Ιόνιο.

Εν τω μεταξύ βέβαια, όσο εμείς θα περιμένουμε τις μεγαλοστομίες να γίνουν πράξη, οι Τούρκοι θα πανηγυρίζουν ανέξοδες νίκες ενάντια σε κάθε ελληνική διακήρυξη που μένει ανεκπλήρωτη. Συντονισμένες πράξεις, συνέπεια λόγων και έργων, μετρημένοι τόνοι, εγρήγορση και καλά υπολογισμένες τοποθετήσεις: ο μόνος δρόμος μπροστά, εν όψει 2019. Καλή μας χρονιά. Και καλή τύχη.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.