Τριμερής με το καπάλιν: Η ΚΔ οφείλει να λάβει στρατηγικές αποφάσεις και όχι να επιδίδεται σε προεκλογικά πανηγύρια

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’, στο Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία 16 Ιανουαρίου 2018.

Της Ελένης Θεοχάρους

Ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται για νέα στρατιωτική εισβολή στην Συρία- χωρίς να έχει επεμβατικά δικαιώματα, και ενώ έχει «εισβάλει» και πάλιν παράνομα στην Κυπριακή ΑΟΖ, ετοιμαζόμενη και για γεώτρηση, και ενώ ο ΟΗΕ καλεί την ΚΔ σε «αυτοσυγκράτηση», η κυβέρνηση μας τον χαβά της: Υπογράφει «memorandum of understanding», «με το καπάλιν», όπως λέμε στην τοπολαλιά. Τριμερείς Κύπρου-Ελλάδος με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Παλαιστίνη Λίβανο και τετραμερής με Ισραήλ και Ιταλία. 

Επίσης εργολαβικά «κατασκευάζει» αγωγούς. Στην πραγματικότητα οι κυβερνώντες και οι συνεταίροι τους στο ΑΚΕΛ, το μόνο που επιδιώκουν είναι ο αγωγός προς την Τουρκία. Που θα ελέγχει και την στρόφιγγα.

Βεβαίως η κυβέρνηση που όφειλε να γνωρίζει ότι στην ΕΕ μπορεί μεν να ισχύουν κανόνες που εδράζονται στις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά λαμβάνονται υπ όψιν και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που κατά καιρούς διακυβεύονται, παραγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα. Δεν διεκδικεί όπως πράττει κάθε κράτος τα συμφέροντα του. Στην ΕΕ τίποτα δεν σου προσφέρεται αν δεν το ζητήσεις. Εφ όσον λοιπόν είναι σαφές ότι είναι προς το συμφέρον της ΕΕ η κατασκευή του αγωγού EastMed, με τον οποίο το φυσικό αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ θα διοχετεύεται στην ΕΕ, κύριος  στόχος της κυβέρνησης θα έπρεπε να ήταν η κατασκευή του.  Πρόσφατα η ΕΕ ενέκρινε κονδύλι  34,5 εκ ευρώ για μελέτες κατασκευής του EastMed. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει το ενδιαφέρον των εταίρων για το Κυπριακό φυσικό αέριο που αποτελεί εναλλακτική πηγή ενέργειας για ένα ιδιαίτερα ενεργοβόρο σύστημα.

Συνεπώς, η ΚΔ οφείλει να λάβει στρατηγικές αποφάσεις και όχι να επιδίδεται σε προεκλογικά πανηγύρια με μνημόνια αμοιβαίας κατανόησης, με σαφή τον κίνδυνο, αν συνεχίσει να είναι στην εξουσία  η ίδια Κυβέρνηση, να σταλεί τελικά το αέριο προς την Τουρκία. Είναι ξεκάθαρο πως αν δεν ήταν επιλογή της Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ ο αγωγός μέσω Τουρκίας, σήμερα ο EastMed θα ήταν σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής. Δυστυχώς πληρώνουμε τα λάθη του Προέδρου και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, που προσέφεραν στην Τουρκία εκτός από πολλά άλλα, και τον αγωγό, για να αλλάξει δήθεν την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό. Η Άγκυρα έγινε πιο σκληρή και καθημερινά προκαλεί εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ενώ ετοιμάζεται να φέρει ένα γιγαντιαίο τρυπάνι μήκους 230 μέτρων, προκειμένου να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Ήδη ο Αλμπαϊράκ δηλώνει ότι το γεωτρύπανο θα πλεύσει σύντομα στα νερά της Κύπρου ενώ ο Μπουρτζιού επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε γεώτρηση.

Μα ήδη ο Πρόεδρος τους «αδειοδότησε» να κάνουν τη γεώτρηση μέσα στην ΑΟΖ του παράνομου κρατιδίου. Αποδεχόμενος τα τετελεσμένα της εισβολής, αλλά και τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας. Από την άλλη άρχισε ξανά η συζήτηση Κύπρου-Ελλάδας για οριοθέτηση των ΑΟΖ, και η κυβέρνηση υπερπροβάλλει με κάθε τρόπο –τα θετικά βεβαίως– συμπεράσματα της συνόδου της Ρώμης για το Κυπριακό, τη νέα τριμερή με την Ιορδανία και τις δραστηριότητες των ξένων πετρελαϊκών εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι Τούρκοι θεωρούν ότι όλες αυτές οι «συμφωνίες» που υπογράφονται και όλα όσα εξαγγέλλονται έχουν ως μοναδικό στόχο να ενισχύσουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εν όψει προεδρικών εκλογών.

Εντούτοις ο Πρόεδρος μη έχοντας εναλλακτικό σχέδιο επιμένει στην ίδια γραμμή επίλυσης του Κυπριακού και θα συνεχίσει από εκεί όπου έμεινε. Βήματα μπροστά, κατ’ ευθείαν στο βάραθρο της διάλυσης. Βήματα μπροστά, να γίνουμε βιλαέτι της Τουρκίας.

Αλλά ο λαός θα ανακόψει τα βήματα προς την καταστροφή. Θα αλλάξει πορεία και βηματισμό, θα φέρει την αλλαγή, θα ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των ψευδαισθήσεων και των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων. Τα βήματα του Προέδρου δεν είναι προς το μέλλον αλλά προς τα πίσω, προς την ποντικοπαγίδα με το τυρί. Που είναι η μόνη η οποία προσφέρεται δωρεάν στην ΕΕ και στον ΟΗΕ.

*Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *