Βάρνα, άλλο ένα (θετικό) ψήφισμα: Η ΚΔ νομιμοποιείται να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 42(7) της Συνθήκης της ΕΕ

A handout photo made available by the Bulgarian Government press office shows a group photo of (from L to R) Turkish President Recep Tayyip Erdogan, Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov, European Council President Donald Tusk, European Commission President Jean-Claude Junker before the summit meeting between the leaders of the European Union and Turkey on at Evksinograd Residence in the town of Varna, Bulgaria on 26 March 2018. EPA/BULGARIAN GOVERNMENT PRESS OFFICE

Του Χρίστου Χ. Ιωσηφίδη

Πάει και η Βάρνα. Μας έμειναν οι δηλώσεις και η φραστική «αλληλεγγύη». Πολύ εύστοχη η δήλωση του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών: «Στην Κύπρο έδωσαν λόγια και στην Τουρκία ευρώ…». Από την άλλη, όμως, δεν θα έπρεπε να έχουμε και παράπονο. «Πήραμε ό,τι ζητήσαμε…» από την ΕΕ, δηλώνει ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κ.Δ. Δηλαδή, αν ζητούσαμε περισσότερα; Οι δύο αυτές πολιτικές δηλώσεις συνοψίζουν τη διαχρονική κατάσταση απουσίας ουσιαστικής αξιοποίησης της ιδιότητας της Κύπρου, κράτους-μέλους της ΕΕ. 

Δεν υποτιμούμε βέβαια το ξεκάθαρο μήνυμα που οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ έλαβαν εντολή να μεταφέρουν στην Τουρκία στη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου. Ούτε πιθανή μελλοντική αξιοποίησή του. Το συγκρίνουμε όμως με τις πραγματικές σημερινές δυνατότητες της Κύπρου, κράτους-μέλους της ΕΕ, να απαιτήσει τουλάχιστον τη μεταφορά στη Βάρνα προειδοποίησης προς την Τουρκία για πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές κυρώσεις, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις υποδείξεις για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για άρση της κατοχής κυπριακών εδαφών και επιβουλής επί της κυπριακής ΑΟΖ.

Το πολιτικό υπόβαθρο είναι εκεί. Η Κυπριακή Δημοκρατία νομιμοποιείται να ζητήσει την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 42(7) της Συνθήκης της ΕΕ για σαφή, έμπρακτη αλληλεγγύη από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Πράγματι, το εν λόγω άρθρο προνοεί, μεταξύ άλλων, «υποχρέωση βοήθειας και συνδρομής» από τα άλλα κράτη-μέλη «με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους», όταν ένα κράτος-μέλος «είναι θύμα ένοπλης επίθεσης στο έδαφός του». Πέραν της Συνθήκης της ΕΕ, η πολιτική κυρώσεων που εφαρμόζει η ΕΕ έναντι της «φίλης» Ρωσίας λόγω Ουκρανίας αποτελεί λαλίστατο προηγούμενο. Αρκεί η Κύπρος να υποδείξει στους εταίρους της ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει να ομοφωνεί για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, εάν δεν ληφθούν ανάλογα μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

Σε αντίθετη περίπτωση, η Τουρκία θα στείλει στον κάλαθο των αχρήστων και το νέο ψήφισμα-θέσεις των «28» στα συμπεράσματα του Εαρινού Συμβουλίου. Όπως έκανε κατ’ επανάληψη για προηγούμενες αναφορές. Ο Τούρκος νεο-σουλτάνος δεν πτοείται με ψηφίσματα και άλλες φραστικές υποδείξεις της ΕΕ, του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών Οργανισμών… Μόνο με δραστικές πολιτικές, οικονομικές και άλλες πρακτικές πιέσεις μπορεί να αντιληφθεί τα πραγματικά συμφέροντα του τουρκικού λαού και να συναιτιστεί. Σε αντίθετη περίπτωση, θα συνεχίσει ακάθεκτος την πορεία του εις βάρος της Κύπρου, της Ελλάδας, της ΕΕ και άλλων γειτόνων του. Η ζημιά και τα τετελεσμένα συνεχώς θα διογκώνονται και οι Κύπριοι πολιτικοί θα χρεώνονται από την Ιστορία για ατολμία και αναποφασιστικότητα. Με μόνο το ιδιοτελές προσωπικό όφελος της παραμονής τους στην εξουσία.

Και όμως. Ως κράτος-μέλος της ΕΕ, η Κ.Δ. έχει τη δυνατότητα και πρέπει να αξιοποιεί συνεχώς τους Θεσμούς και τους μηχανισμούς της. Η μη χρήση των δυνατοτήτων διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους καθιστά την Κ.Δ. ουσιαστικά ανύπαρκτο μόρφωμα και τους πολιτικούς της απλούς θεατές και διαχειριστές, εις βάρος των συμφερόντων του λαού που τους διατηρεί στην εξουσία. Η απουσία λήψης δικαστικών μέτρων σε διεθνή Δικαστήρια, όπως εύστοχα και κατ’ επανάληψη εισηγείται ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς, είναι χαρακτηριστικό της ατολμίας των πολιτικών της Κ.Δ. Ας ελπίσουμε όμως ότι τα τελευταία ηχηρά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα σημάνουν την απαρχή νέας, κλιμακούμενης αποτελεσματικής διεκδικητικής πολιτικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *