Βεγγαλικά αντί όπλα κατά της διαφθοράς

File Photo: Πόντιουμ της Κυπριακής Δημοκρατίας Φωτογραφία ΚΥΠΕ

Της ΤΩΝΙΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μας έχει συνηθίσει στις τουφεκιές στον αέρα. Άσφαιρες συνήθως, αλλά πάντα με δυνατό κρότο. Τα «δεν θα ανεχθώ» τα «θα δείξω μηδενική ανοχή» τα έχει απασφαλίσει πολλές φορές στα μούτρα της κοινής γνώμης σαν βεγγαλικά αποπροσανατολισμού. Μετά τον χειρισμό του στο θέμα των χρυσών διαβατηρίων και μετά τις εικόνες που είδαμε στο βίντεο του Αλ Τζαζίρα, αυτό που μάλλον τελείωσε οριστικά είναι η ανοχή των πολιτών στις άσφαιρες τουφεκιές.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στην προκαταρκτική του έκθεση για το θέμα των πολιτογραφήσεων είχε θέσει ζήτημα «χιλιάδων πολιτογραφήσεων μελών οικογενειών ξένων επενδυτών» και έκανε λόγο για αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου «εκτός νομικού πλαισίου». Ο Ελεγκτής παρουσίασε τα αρχικά του συμπεράσματα στη Βουλή και ανέμενε στοιχεία κι εντολή για περαιτέρω διερεύνηση.

Αντ’ αυτού, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε ουσιαστικά να ακυρώσει τον ρόλο του Γενικού Ελεγκτή και να δώσει τον έλεγχο στον Γενικό Εισαγγελέα. Έστω και αν με αυτή την κίνηση στην ουσία ζητούσε από έναν πρώην υπουργό του να εξετάσει αποφάσεις ενός Υπουργικού Συμβουλίου του οποίου ήταν μέλος!

Τώρα, ο Πρόεδρος ετοιμάζει «δέσμη μέτρων κατά της διαφθοράς», ενώ η υπουργός Δικαιοσύνης, εξήγγειλε τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς με σχετικό κονδύλι στον νέο προϋπολογισμό. Μα ποια Αρχή κατά της διαφθοράς; Ποια μηδενική ανοχή; Και ποια δέσμη μέτρων; Ο Γενικός Ελεγκτής, που είναι μια επιτυχημένη, κατά γενική ομολογία, Αρχή ελέγχου, παραγκωνίστηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο.

Χωρίς την πολιτική βούληση, χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής και μεταμέλειας, δεν μπορεί να υπάρξει πάταξη της διαφθοράς, όσο δυνατά και αν φωνάξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα πρόσωπα του κομματικού κατεστημένου της αντιπολίτευσης. Η πικρή πείρα μας δείχνει ότι αν δεν έβγαινε το βίντεο στην επικαιρότητα, το θέμα θα έπεφτε ξανά στα μαλακά. Όπως θα γινόταν και με τη Γενική Λογίστρια και το σφαγείο του συζύγου της, αν δεν πιάνονταν στο παρεμπιπτόντως, από ελέγχους που έγιναν για τον κορωνοϊό.

Η τακτική «αποσυμπίεσης» της οργής της κοινής γνώμης με το διορισμό επιτροπών και παρα-επιτροπών διερεύνησης που στόχο έχουν να ροκανίσουν το χρόνο, δεν πείθουν πια κανέναν. Το πατρονάρισμα και η προσπάθεια να κατευναστεί η κοινή γνώμη με επικοινωνιακά τεχνάσματα δείχνει ασέβεια και απαξίωση της ίδιας της δημοκρατίας και του θεσμού που υπηρετεί. Οι πολίτες πια αισθάνονται προσβεβλημένοι από τα θεατρινίστικα ξεσπάσματα του Προέδρου, αλλά και από τη συμπαιγνία των κομμάτων που διαχρονικά εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς. Αν θέλουν να γίνουν πιστευτοί, πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα από ανέξοδες φωνασκίες για να το αποδείξουν.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *