Βήματα εδραίωσης της κατοχής και παράλληλες κινήσεις πολιτικής, οικονομικής αναβάθμισης του ψευδοκράτους από την Άγκυρα

FILE PHOTO: Ο Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στα εγκαίνια του τμήματος του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία. Φωτογραφία ΚΥΠΕ

Του Κώστα Βενιζέλου

Σε δύο επίπεδα κινείται η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό, επιχειρώντας από τη μια να δυσκολέψει διπλωματικά τη Λευκωσία και από την άλλη να προβαίνει σε μικρά βήματα αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος στον διεθνή χώρο. Παράλληλα προχωρεί στην υιοθέτηση μέτρων που δημιουργούν τετελεσμένα επί του εδάφους.

Σε αυτό το σχεδιασμό που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης φαίνεται να παρακάμπτεται ο  κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αν και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του δεν διαφοροποιείται από την πολιτική και ενέργειες που δρομολογούνται. Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν πως η Τουρκία διατηρεί απευθείας κανάλι με την ψευδοκυβέρνηση, προς την οποία διαβιβάζει εντολές για υλοποίηση διαφόρων ενεργειών επί του εδάφους. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει τις επόμενες εβδομάδες να επανέλθει σε διπλωματικό επίπεδο στο Κυπριακό ζητώντας «μια τελευταία προσπάθεια», καθορίζοντας και χρονοδιάγραμμα. Η κίνηση αυτή γίνεται για να δυσκολέψει τη Λευκωσία, η οποία δηλώνει έτοιμη για μια νέα προσπάθεια, επανέναρξης της διαδικασίας ενώ ανησυχεί κατά πόσο μπορεί το Κυπριακό να αντέξει ακόμη μια αποτυχία, η τρίτη για φέτος (δύο Πενταμερείς).

Όπως προκύπτει από τις επαφές την περασμένη εβδομάδα στα κατεχόμενα του Τούρκου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού,  συντονιστή για κυπριακές υποθέσεις, Ρετζέπ Ακντάγ, έχουν διαμορφώσει οδικό χάρτη. Αυτός ο οδικός χάρτης καθορίζει τα επόμενα βήματα, τα οποία αφορούν τόσο πολιτικές κινήσεις όσο και ενέργειες στα κατεχόμενα εδραίωσης της τουρκικής παρουσίας.

Ως προς τις ενέργειες της τουρκικής πλευράς, αυτές σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνται ως εξής:

Πρώτο, η Άγκυρα συστηματικά εργάζεται για διεθνείς επαφές του ψευδοκράτους, πρωτίστως όμως για σύναψη οικονομικών συναλλαγών ( εμπόριο, τουρισμός κ.λπ.), φλερτάροντας με χώρες της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας. Αυτές οι κινήσεις, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, έχουν ενταθεί την τελευταία περίοδο.  Παράλληλα, με διαφορετική τακτική γίνεται προσπάθεια δημιουργίας απευθείας καναλιών με την Ε.Ε. Αυτή η προσπάθεια βρίσκει έδαφος στις Βρυξέλλες, στο χώρο της γραφειοκρατίας.

Δεύτερο, καταβάλλεται προσπάθεια για να ανοίξουν νέα γραφεία του ψευδοκράτους στο εξωτερικό. Επί τούτου πραγματοποιούνται διερευνητικές επαφές αν και οι «αντιπροσωπείες» του κατοχικού καθεστώτος από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζονται δεν χρειάζονται διαπίστευση/άδεια. Η «διεθνής» παρουσία του ψευδοκράτους αποτελεί διαχρονική επιδίωξη της Άγκυρας. Σε αυτή τη φάση αποφάσισαν να καταβληθεί μια νέα προσπάθεια.

Τρίτο, μέσα από τα πανεπιστήμια γίνονται κινήσεις αναβάθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα λεγόμενα πανεπιστήμια με τη στήριξη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προσπαθούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς ανώτατων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Τέταρτο, η ψευδοκυβέρνηση θα κλιμακώσει τις  αποφάσεις της,  που ακυρώνουν επαφές, εκδηλώσεις/ οργανωμένες μεταβάσεις Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα και θρησκευτικές τελετές και προσκυνήματα.

Πέμπτο, σε ό,τι αφορά το θέμα με τα μαρωνίτικα χωριά, πέραν από τις εξαγγελίες, έγινε μόνο μία «υπηρεσιακή» σύσκεψη στην παρουσία της τουρκικής πρεσβείας, ενώ δεν φαίνεται να έχουν γίνει άλλα βήματα. Πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιες κινήσεις αναμένεται να γίνουν όταν ξεκαθαρίσουν κάποια ζητήματα που συζητούν Τουρκία και ψευδοκυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, αν και τίποτε δεν έχει ανακοινωθεί, δεν θα πρέπει να θεωρούνται τυχαία δύο γεγονότα: Η επίσκεψη στην περιοχή του Τούρκου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού, συντονιστή για κυπριακές υποθέσεις, Ρετζέπ Ακντάγ, την περασμένη εβδομάδα και το άνοιγμα σε Τούρκους υπηκόους και «υπηκόους» του ψευδοκράτους, παραλίας στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου.

Προφανής στόχος της τουρκικής πλευράς δεν είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους. Όχι μόνο γιατί ένα τέτοιο εγχείρημα θεωρείται σήμερα δύσκολο αλλά πρωτίστως επειδή οι σχεδιασμοί τους είναι πέραν και πάνω από την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Από το 1983 και εντεύθεν έχουν κατασκευάσει ένα μόρφωμα, το οποίο θέλουν να καταστήσουν μέσα από τις διαπραγματεύσεις κανονικό κράτος. Μέχρι τότε θα γίνονται κινήσεις ενσωμάτωσης ( όχι προσάρτησης), που θα εδραιώνουν την τουρκική παρουσία και έλεγχο, θα διασφαλίζουν σε κάποιο βαθμό διεθνείς επαφές του ψευδοκράτους διατηρώντας ανοικτό το ενδεχόμενο μετεξέλιξής του σε περίπτωση συμφωνίας.

Η Τουρκία είναι ξεκάθαρο πως δεν θεωρεί πως ο στρατηγικός, πολιτικός και οικονομικός έλεγχος του νησιού επιτυγχάνεται με δυο κράτη ή διχοτόμηση καθώς στο βάθος, εκτός των άλλων είναι και το μεγάλο κεφάλαιο της Ενέργειας. Ο πλήρης έλεγχος είναι ο στόχος, του νησιού και του «περιβάλλοντος χώρου»(ΑΟΖ).

Η Λευκωσία σε στάση αναμονής

Η Λευκωσία στρέφει την προσοχή της στις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη αυτό το μήνα. Κυρίως στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει επανέναρξη των συνομιλιών σύντομα. Αυτό ενδεχομένως να μην το ευνοεί σε αυτή τη φάση ο Γενικός Γραμματέας, ωστόσο, δεν αποκλείεται να κάνει μια μικρή δοκιμή εάν οι ημερομηνίες συμπέσουν με την εκεί παρουσία του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Να πραγματοποιηθεί, δηλαδή, μια κοινή συνάντηση για να αξιολογηθούν τα δεδομένα και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Τέτοιες κινήσεις τακτικής, όμως, εμπεριέχουν ρίσκο για το αποτέλεσμα μιας ακόμη προσπάθειας.

Περίοδος τριμερών συνάξεων υψηλού επιπέδου από τον Νοέμβριο

Περίοδος τριμερών συναντήσεων υψηλού επιπέδου θα είναι oι μήνες από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχουν προγραμματιστεί τριμερείς Ελλάδος και Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο και Ιορδανία. Η χώρα πραγματοποίησης των χωριστών αυτών τριμερών δεν έχει ξεκαθαρίσει, παρόλο που στόχος της Λευκωσίας είναι να φιλοξενήσει τις περισσότερες από τις συνόδους αυτές.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αυτό τον μήνα, στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδος, Κύπρου και Παλαιστίνης, δίνοντας με τον τρόπο αυτό συνέχεια στην εδραίωση και της συνεργασίας αυτής.

Αναταράξεις και εκτός Κύπρου από τα απόρρητα

Το θέμα της αποστολής από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη επιστολής με απόρρητα έγγραφα σε επιλεγμένους αποδέκτες προκαλεί, ως φαίνεται, αναταράξεις όχι μόνο εντός της Κύπρου και στις τοπικές πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά και εκτός της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ξένες κυβερνήσεις, πρωτίστως, όμως, τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν ανησυχία για το γεγονός ότι πρακτικά, έστω και αποσπασματικά, έχουν δοθεί σε μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα. Σημειώνεται πως πέραν από τα έγγραφα που έχουν δοθεί και αφορούν θέσεις που έχουν κατατεθεί στην Πενταμερή (πλαίσιο Γκουτέρες, θέσεις ε/κ πλευράς, τουρκικής και τουρκοκυπριακής για την ασφάλεια), στα επισυναπτόμενα περιλαμβάνονται και πρακτικά από το τελευταίο δείπνο στο Κραν Μοντάνα, αλλά και από την τελευταία συνάντηση, στην Κύπρο, με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Από την παρουσίαση πρακτικών σαφώς και καταγράφονται τοποθετήσεις τρίτων, που ενδεχομένως να μην ήθελαν να γίνουν γνωστές οι θέσεις τους και σε πρόσωπα εκτός της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Τούτο συν γενικά η ενέργεια αυτή καθ’ εαυτή φαίνεται να ενοχλεί πολλούς εκτός Κύπρου. Ο βαθμός ενόχλησης αναμένεται να εκφραστεί και κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτό τον μήνα.

Πάντως, οι αποδέκτες της επιστολής και των εγγράφων που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν φαίνεται να ξεπερνούν τους σαράντα και, όπως πληροφορούμαστε, οι δημοσιογράφοι που παρέλαβαν τον μεγάλο λευκό φάκελο είναι γύρω στους 10.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *