Βουλγαρική «σφήνα» στο Σκοπιανό: Σκοπεύει να εξυπηρετήσει τα Σκόπια και να «ρίξει» την Αθήνα

FILE PHOTO. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαιρετάει τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ Nikola Dimitrov στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στις 14 Ιουνίου 2017/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Του Γιώργου Πετράκη
Σφήνα στο Σκοπιανό επιχειρεί να μπει η Βουλγαρία καθώς αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2018 και θέλει να προωθήσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αυτής επιδιώκοντας ανταλλάγματα που θα δικαιώνουν τις Βουλγαρικές βλέψεις στην ΠΓΔΜ, αλλά θα διευκολύνουν την σκοπιανή ηγεσία να ξεφύγει από την δύσκολη θέση αποδοχής του συμβιβασμού με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σκοπιανού Τύπου ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόρις Μπορίσοφ μετά την συνάντηση που είχε με την καγκελάριο Αγγελα Μερκελ την περασμένη Τέταρτη στο Βερολίνο την ενημέρωσε ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ θα είναι στις προτεραιότητες της Βουλγαρικής Προεδρίας της Ε.Ε. και ζήτησε την στήριξη της. 

Αν και η Βουλγαρία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια με την συνταγματική ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας», κατά καιρούς οι σχέσεις είναι διαταραγμένες καθώς η Σόφια δεν έχει αναγνωρίσει την «μακεδονική γλώσσα» θεωρώντας ότι οι σλαβομακεδονες είναι Βουλγαρική οντότητα και ομιλούν παραλλαγή της βουλγαρικής γλώσσας, ενώ και ο “μακεδονισμός» στην ΠΓΔΜ δεν έχει εγκαταλείψεις τις βλέψεις για την βουλγαρική «Μακεδονία του Πιρίν».

Η Βουλγαρική ηγεσία έχει δηλώσει ότι για να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να προηγηθεί η υπογραφή διμερούς Συμφωνίας Φιλίας και Καλής Γειτονίας. Μέσω αυτού του Συμφώνου όμως η Βουλγαρία απαιτεί από την ΠΓΔΜ, να αναγνωρίσει ότι οι δυο χώρες έχουν κοινή ιστορία, να συμφωνήσει στον κοινό εορτασμό κάποιων ιστορικών γεγονότων, όπως η “Εξέγερση του Ιλιντεν”, να αφαιρέσει από τα σχολικά βιβλία ιστορίας τα αποσπάσματα που αναφέρουν ότι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Βουλγαρία ήταν κατακτητής και βρέθηκε στην πλευρά του φασιστικού Άξονα, αλλά και την παραίτηση των Σκοπίων από κάθε είδους αξίωση και δραστηριοποίηση για την «μακεδονική» μειονοτητα στην Βουλγαρία, χωρίς όμως να προβλέπεται αντίστοιχη υποχρέωση για την Βουλγαρία σχετικά με την Βουλγαρική μειονοτητα στην ΠΓΔΜ.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζ. Ζαεφ εχει ανακοινώσει ότι στο τέλος Ιουνίου θα επισκεφθεί την Σόφια για συνομιλιες με τον Μπ. Μπορίσοφ, ζητώντας στήριξη στην ευρωατλαντική πορεία της χώρας του, αλλά εάν ο κ. Μπορισοφ επιμεινει σε αυτό το σκληρό πακέτο δύσκολα θα μπορέσει να το αποδεχθεί ο κ. Ζάεφ. Εάν όμως υπάρξει συμφωνία για ένα πιο ευέλικτο Σύμφωνο Φιλίας και Καλής Γειτονίας, τότε η πΓΔΜ θα εχει ξεπεράσει ένα σημαντικό εμπόδιο και θα εχει αποκτήσει έναν ισχυρό σύμμαχο εντός της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Η Βουλγαρική αυτή σφήνα εκδηλώνεται την στιγμή, που παρά τα χαμόγελα και τις φιλοφρονήσεις στην συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Ν. Δημητρόφ, η Ελληνική κυβέρνηση κατέστησε απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εγκατάλειψη της κοινής θέσης των 28 του ΝΑΤΟ απλώς και μόνον για να διευκολυνθεί ο κ. Ζαεφ και να παρουσιάσει «έργο» στο εσωτερικό της χώρας του.

Εξάλλου ήταν μάλλον απογοητευτικές οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Δημητρώφ που παρά τα καλά λόγια για τις διμερείς σχέσεις δήλωσε ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για τα αγάλματα, και απέφυγε την οποιαδήποτε δέσμευση για έστω και συμβολική κίνηση καλής θέλησης ώστε να αποδειχθεί ότι οι δηλώσεις για «εγκατάλειψη των προβοκατόρικων κινήσεων” έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο.

Ο κ. Δημητρώφ μάλιστα επέμεινε στην νέα τακτική της κυβέρνησης του, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., με το προσωρινό όνομα, με μοναδικό επιχείρημα ότι έτσι θα ενισχυθεί η πολιτική σταθερότητα στην ΠΓΔΜ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *