Βρετανική αλαζονεία, Brexit και η αυτοδιάλυση μιας… αυτοκρατορίας

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΕΡΤΗ

Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ λαός διαμαρτύρεται έντονα στους δρόμους, και ο Πρωθυπουργός του ισχυρίζεται ότι… προωθεί και υλοποιεί την απόφαση του λαού!
Ο πληγωμένος του εγωισμός τον παρασύρει σε σημεία ανεξέλεγκτα. Να πιστεύεις ότι είσαι αναντικατάστατος, και όταν δηλώνεις στους συν-Ευρωπαίους σου:

— Εγώ θα σας εγκαταλείψω, είτε με συμφωνία είτε χωρίς συμφωνία.

— Brexit, δηλαδή;
— Μάλιστα! Βρετανικό εφεύρημα δεν ήταν –και– το Grexit;
— Και δεν φεύγεις; (Ήταν βέβαιοι οι συν-Ευρωπαίοι ότι δεν θα το αποτολμούσαν οι Βρετανοί; Ευκαιρία γύρευαν για να απαλλαγούν από τις ηγεμονικές τους τάσεις και τις μεταποικιακές ραδιουργίες τους;) Μπα, μπλοφάρει!
Όταν, όμως, πραξικοπηματικά ο Μπόρις Τζόνσον έφτασε στο σημείο τόσης περιφρόνησης των δημοκρατικών θεσμών, ώστε να επιχειρεί ρυμούλκηση –με απειλές και φράξιες– του Κοινοβουλίου, και οι Βρετανοί βουλευτές αντιλαμβάνονται την έκταση του προβλήματος.
Το ερώτημα πλανάται:
— Τι επιδιώκει ο Βρετανός Πρωθυπουργός με την… αμετακίνητη απόφαση του για άτακτο Brexit, ζητώντας –ωστόσο– συνεχείς αναβολές; (Εν γνώσει του ότι η ισχνή πλειοψηφία υπέρ του Brexit, πιθανότατα μετέβαλε γνώμη, συνειδητοποιώντας τις αρνητικές συνέπειες του –άτακτου– Brexit!)
Χωρίς χαιρεκακία: Όπως απόπου «έφυγε» η Βρετανία, αυτοδιαλύοντας την τεράστια Αυτοκρατορία της, άφησε πίσω της χάος, έτσι και τώρα με την (αυτόβουλη και επιδιωκόμενη μάλιστα!) έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Όσοι βλέπουν –στατικά, αμετακίνητα και… έμφοβα– τις αυτοκρατορίες –ή τις κατά φαντασίαν… υπερδυνάμεις– ας μελετήσουν προσεκτικά ένα χάρτη της Βικτοριανής εποχής: Της –τότε– Μεγάλης Βρετανίας!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *