Βρυχάται επικίνδυνα το θηρίο του δημογραφικού

Η ολομέλεια της κυπριακής Βουλής. Φωτογραφία Philenews

Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΡΥΔΗ

Είναι με πόνο ψυχής και μεγάλη αγωνία, αλλά και απογοήτευση που βλέπουμε πολιτικά κόμματα να απέχουν συνειδητά ή άλλως πως από τις συνεδρίες της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που ασχολείται με το δημογραφικό πρόβλημα και όλες τις παράπλευρες επιπτώσεις του.

Στις δύο τελευταίες συνεδρίες της συγκεκριμένης Επιτροπής που προεδρεύεται από βουλευτή του ΕΛΑΜ, (στη δεύτερη συνεδρία κλήθηκε και παρέστη και η υπουργός Εργασίας, όπως επίσης και η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας), απουσίαζαν τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι.

Είναι προφανείς οι λόγοι της απουσίας, όμως ό,τι και να συμβαίνει κανένας δεν νομιμοποιείται να απουσιάζει από τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διαχείριση του δημογραφικού προβλήματος. Σήμερα, μετά το κυπριακό πρόβλημα που εξακολουθεί να παραμένει άλυτο, ως αποτέλεσμα της πολύχρονης Τουρκικής αδιαλλαξίας, το επόμενο μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα της Κύπρου είναι το δημογραφικό, που έχει εξελιχθεί σε πραγματικό εφιάλτη, ο οποίος βρίσκεται ήδη εντός των πυλών και απειλεί τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας. Η Κύπρος μαστίζεται από σοβαρή υπογεννητικότητα, γηράσκει επικίνδυνα και αιμορραγεί, ακατάσχετα, δημογραφικά.

Η παράνομη μετανάστευση και οι παράπλευρες επιπτώσεις της αποτελούν μία άλλη απειλή για την ημικατεχόμενη Κύπρο. Κατοχή, γήρανση πληθυσμού και παράνομη μετανάστευση, συνθέτουν έναν επικίνδυνο εκρηκτικό μηχανισμό.

Το θέμα βέβαια δεν είναι σημερινό και δεν αφορά μόνο την παρούσα Κυβέρνηση. Αφορά και όλες τις προηγούμενες, αλλά και την κάθε επόμενη, η οποία δεν έχει το δικαίωμα ούτε να ολιγωρήσει, ούτε να αδρανήσει. Ούτε βέβαια και να σιωπήσει.

Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τη Βουλή, (στο σύνολο της), η οποία στη διαχείριση των ζητημάτων αυτών έχει τεράστιο και σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.

Από την προσπάθεια διαχείρισης του δημογραφικού εφιάλτη, δεν έχει κανένας το δικαίωμα ούτε να αποστασιοποιηθεί ούτε να αυτοαναιρηθεί, ούτε και να απουσιάσει. Χρειάζεται καθολική προσπάθεια και διαχείριση, γι’ αυτό η κυπριακή πολιτεία δεν δικαιούται να εφησυχάζει.

Η Κυβέρνηση αλλά και η Βουλή οφείλουν να μελετήσουν το θέμα, ως θέμα επιβίωσης του ντόπιου πληθυσμού στην πατρώα γη,(πάντα με σεβασμό στους νόμιμους μετανάστες), μακριά από κομματικά χρώματα και πολιτικές σκοπιμότητες.

Προς το παρόν δυστυχώς πλεονάζει η απουσία συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων που πρέπει να κάνουν δεύτερες σκέψεις για τη συμπεριφορά τους. Και πρέπει να γρηγορούν γιατί το θηρίο του δημογραφικού εφιάλτη βρυχάται επικίνδυνα και δεν πρόκειται να τους περιμένει να ικανοποιήσουν φιλοδοξίες, τακτικισμούς και σκοπιμότητες…

Υ.Γ: Η αρθρογραφία αυτή αποτελεί κραυγή αγωνίας από έναν άνθρωπο που από το 2009 δεν έλειψε ποτέ από καμία συνεδρία, ούτε του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής πολιτικής, ούτε από τη Βουλή. Η αντιμετώπιση του δημογραφικού εφιάλτη δεν μπορεί να γίνεται ανάλογα με τα πολιτικά κέφια ή συμφέροντα του οποιουδήποτε. Αυτή η προσέγγιση είναι εγκληματική.

Γρηγορείτε λοιπόν…

* Ο Χρίστος Καρύδης είναι Οικονομολόγος – Δημοσιογράφος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *