Υπάλληλος της Άγκυρας με δημόσια παραδοχή ο Τατάρ: Δηλώνει προστάτης και υπερασπιστής των τουρκικών συμφερόντων

Στιγμιότυπο από την πομπώδη τελετή με την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον παράνομο ψευτο-“πρόεδρο” του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ στην Άγκυρα στις 26 Οκτωβρίου 2020. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο νέος κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ,  δηλώνει ότι «προστατεύει τα συμφέροντα» της κατοχικής Τουρκίας. Εκείνο, που προφανώς εννοεί είναι πως εκφράζει τα τουρκικά συμφέροντα και τα υποστηρίζει, ακολουθώντας εντολές. Έφερε δε ως παράδειγμα το θέμα των ενεργειακών πόρων και επισήμανε πως «ήταν ένα κομβικό σημείο για εμάς η έναρξη γεωτρήσεων από την Τουρκία μετά την διεξαγωγή σεισμικών ερευνών. Τώρα είμαστε και εμείς τόσο δυνατοί όσοι εκείνοι στο θέμα της ενέργειας. Κάνουμε και εμείς βήματα έναντι των δικών τους βημάτων…».

Υπενθυμίζεται ότι πριν εμφανιστεί ο Τατάρ, η Τουρκία και το ψευδοκράτος υπέγραψαν, το 2011, συμφωνία για τον καθορισμό των «θαλάσσιων συνόρων τους». Στην παράνομη αυτή συμφωνία δεν ακολουθήθηκε η συνήθης πρακτική της μέσης γραμμής, αλλά πήρε η κατοχική δύναμη πολύ μεγαλύτερη θαλάσσια περιοχή. Βεβαίως, όπως είναι γνωστό, αυτή αποφασίζει και οι εκάστοτε εγκάθετοι εκτελούν, χωρίς να σκέφτονται, εννοείται, τα συμφέροντα της Κύπρου. Στη συνέχεια το «υπουργικό συμβούλιο» των κατεχομένων αποφάσισε την παραχώρηση «δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης» στην τουρκική ΤΡΑΟ.

Διαχρονικά, οι Τουρκοκύπριοι χρησιμοποιούνται από την Άγκυρα για να προωθηθεί, μεταξύ άλλων, η επεκτατική της ενεργειακή πολιτική, για να εδραιωθεί η παρουσία της στην Κύπρο.  Η κατοχική δύναμη στέλνει ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε κάποιες περιοχές οι έρευνες γίνονται εκ μέρους του ψευδοκράτους, που έχει εκχωρήσει, δήθεν, «δικαιώματα» στην Τουρκία. Σε άλλες περιοχές, τις οποίες αμφισβητεί, κάνει έρευνες και γεωτρήσεις επειδή… έτσι γουστάρει και γιατί θεωρεί πως μπορεί να αρπάξει το φυσικό πλούτο και τη… θάλασσα.

«Όταν καθίσω στο τραπέζι ή όταν μιλώ με ξένους διπλωμάτες, προστατεύω και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, όχι μόνο των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δεν κάνει οτιδήποτε διαφορετικό από αυτό που έπρατταν οι προκάτοχοί του. Η διαφορά είναι πως αυτός το δηλώνει και δημόσια. Υπάρχει, πάντως, ένα στοιχείο το οποίο τον διαφοροποιεί με τους προκάτοχούς του: Δεν υπήρξε πιο υποτακτικός στην Άγκυρα κατοχικός ηγέτης. Το έδειξε εξαρχής, το επιβεβαιώνει πολύ περισσότερο στο σύντομο διάστημα, το οποίο ανέλαβε καθήκοντα. Λειτουργεί ως μαθητόπαιδο, δεν κάνει βήμα εάν δεν ρωτήσει.

Το γεγονός ότι η Τουρκία είναι επιθετική, αμφισβητεί και αρπάζει διά της ισχύος περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ ή προελαύνει στη νεκρή ζώνη, ανοίγει την Αμμόχωστο, επιβάλλει τετελεσμένα, είναι μέρος των σχεδιασμών της. Σχεδιασμός, τον οποίον εφαρμόζει για  έλεγχο της περιοχής. Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μέρος της μεγάλης εξίσωσης, αλλά εργαλείο, όχημα, που διευκολύνει την υλοποίηση των πολιτικών της. Πόσο αυτό γίνεται αντιληπτό μεταξύ των Τουρκοκυπρίων; Για να απαντηθεί τούτο το ερώτημα, θα αξιοποιήσω, για μια ακόμη φορά, μια τοποθέτηση του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου, Σενέρ Λεβέντ:

  • «Μπορεί να βρουν (οι Ελληνοκύπριοι) πάρα πολλούς υποστηρικτές στην τουρκική πλευρά που θα κάνουν γλυκές κουβέντες μαζί τους για την ομοσπονδία, αλλά δεν μπορούν να βρουν έστω και έναν σύμμαχο κατά των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας. Ακριβώς το αντίθετο. Οι Τουρκοκύπριοι δεν παραπονιούνται καθόλου για τις ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα. Μάλιστα, νομίζουν ότι αυτό ωφελεί για τη λύση του Κυπριακού. Παρακαλούν να φοβηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά και να παραδοθεί στους τουρκικούς όρους. Εσείς νομίζετε ότι αν τώρα η Τουρκία κάνει απόβαση στην Πάφο, στην τουρκική πλευρά θα βγει κάποιος ειρηνόφιλος που θα το καταδικάσει αυτό;»

Ο Ερσίν Τατάρ δεν κρατά τα προσχήματα, όπως προκάτοχοί του, που ήθελαν να δείχνουν ότι είναι «ανεξάρτητοι» ηγέτες ενός παράνομου μορφώματος, που… αναπνέει και λειτουργεί μόνο με «οξυγόνο» από την Τουρκία. Ο Τατάρ είναι εκεί για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας και όχι της Κύπρου. Οι Τουρκοκύπριοι, όμως, εξυπηρετούνται μόνο εάν απαλλαγούν από την Τουρκία, την κατοχή και πορευθούν μαζί με τους άλλους Κυπρίους, μέσα από το κράτος μας, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *