Υπερσύγχρονο και με πολλές δυνατότητες το γεωτρύπανο West Capella

FILE PHOTO. Το γεωτρύπανο West Capella της ΤΟΤΑΛ

Του Αντώνη Στ. Στυλιανού
Η άφιξη του πλοίου γεωτρύπανου West Capella στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη αποτελεί απτή απόδειξη της αδιάλειπτης προώθησης και συνέχισης της ενεργειακής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το West Cappella είναι το πλοίο γεωτρύπανο που θα πραγματοποιήσει τη διερευνητική γεώτρηση στον στόχο «Ονησίφορος» (ΟW-1) στο νοτιοδυτικό τμήμα του οικοπέδου 11, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στην εταιρεία TOTAL.

Το West Cappella είναι ένα πλοίο γεωτρύπανο έκτης γενιάς, εξειδικευμένο για γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη νερού, με δραστηριότητες κυρίως ανοικτά της Αφρικής. Κατασκευάστηκε το 2008 στο ναυπηγείο της Samsung Heavy Industries και έχει μήκος 228 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα. Στο πλοίο μπορούν να φιλοξενηθούν 180 άτομα, ενώ φέρει ελικοδρόμιο για προσνηώσεις και απονηώσεις ελικοπτέρων. Το μέγιστο βάθος νερού στο οποίο μπορεί να κατεβάσει το γεωτρύπανό του είναι τα 10.000 πόδια (3.048 μέτρα) και το μέγιστο βάθος γεωτρήσης 37.500 πόδια (11.430 μέτρα). Σημειώνεται εδώ ότι η γεώτρηση στον στόχο «Ονησίφορος» εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 3.500–4.000 μέτρα, με βάθος νερού τα 1.700 μέτρα. 

Πριν την ενοικίαση του πλοίου γεωτρύπανου από την TOTAL, το πλοίο διενεργούσε γεωτρήσεις για λογαριασμό της ExxonMobil στη Νιγηρία, στο οικόπεδο Usan από το 2009. Αν και το πλοίο είχε ενοικιαστεί από την ExxonMobil μέχρι τον Απρίλιο του 2017 από τη διαχειρίστρια εταιρεία του Seadrill Partners, τον Μάιο του 2016 η ExxonMobil τερμάτισε το συμβόλαιο με τη συμφωνία με την διαχειρίστρια εταιρεία για αποζημίωση να φτάνει τα 125 εκατομμύρια δολάρια. Έκτοτε το πλοίο βρισκόταν στην Τενερίφη, οπόταν και ξεκίνησε την πλεύση του για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το West Cappella έχει δεσμευτεί από την ΤΟΤΑL για τη διεξαγωγή μιας διερευνητικής γεώτρησης, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 50 μέρες και το συμβόλαιο με τη Seadrill Partners εκτιμάται ότι αγγίζει τα 10 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το West Cappella, μετά τη διενέργεια της γεώτρησης στην Κυπριακή ΑΟΖ, έχει ενοικιαστεί από τη μαλαισιανή εταιρεία Petrons για τρεις μήνες – από την 1η Οκτώβριου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει σχετικές NAVTEX που αφορούν τις προετοιμασίες στο Οικόπεδο 11 για τη γεώτρηση στον στόχο «Ονησίφορος» και τη δέσμευση της περιοχής για την καθεαυτή γεώτρηση, ενώ εκδίδεται σχετική NAVTEX που αφορά τη ζώνη ασφαλείας γύρω από το γεωτρύπανο σε ακτίνα 500 μέτρων.

*Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *