Ύποπτες “δουλειές” με τα F-35 της Τουρκίας: Ακυρώθηκε η συμμετοχή της στο πρόγραμμα, αλλά…

Φωτογραφία του μαχητικού F-35 της Τουρκίας, όπως την έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Λόκχιντ Μάρτιν. Τα τουρκικά F-35 αγοράστηκαν από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Φωτογραφία via Twitter, @thef35

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η υπόθεση των αμερικανικών μαχητικών S-400, που αγόρασε -και τελικά έχασε- η Τουρκία, δεν λέει να μας αφήσει να ησυχάσουμε, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η κατοχική δύναμη εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα κατασκευής τους λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400.

Εντοπίστηκαν κάποιες ύποπτες «κινήσεις», που παραβιάζουν τους αμερικανικούς νόμους, τους οποίους υπέγραψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και θα έχει ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε ποιος είναι αυτός που έδωσε την εντολή για να συνεχιστεί η κατασκευή μερικών εξαρτημάτων των F-35, από τουρκικές εταιρείες. Διότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να «σπάσει» το απόρρητο και κάποια μυστικά αυτού του αεροπλάνου να φτάσουν στα χέρια της Ρωσίας, με την οποία η Τουρκία έχει υπογράψει στρατηγική και στρατιωτική συμφωνία.

Από μία επιστολή τεσσάρων γερουσιαστών πληροφορηθήκαμε ότι το Πεντάγωνο κράτησε τουρκικές εταιρείες στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, παρά το γεγονός ότι αποφασίστηκε πως η Τουρκία δεν θα παραλάβει  τα μαχητικά αεροπλάνα, λόγω ακριβώς της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία. Έχει «εκτοξευθεί» από το πρόγραμμα. Τελεία και παύλα.

  • Πρόκειται για τους γερουσιαστές Jeanne Shaheen και Chris Van Hollen (Δημοκρατικοί), και James Lankford και Thom Tillis (Ρεπουμπλικάνοι).

Είναι σημαντικό ότι οι γερουσιαστές ανήκουν και στα δύο κόμματα, και στο Δημοκρατικό και στο Ρεπουμπλικανικό, που σημαίνει ότι υπάρχει μία ευρύτερη ομοφωνία μεταξύ των νομοθετών σε ότι αφορά την Τουρκία και τις παρανομίες της. Οι δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές θα έλεγα ότι είναι και της επιρροής του προέδρου Τραμπ, αλλά στα θέματα της κατοχικής δύναμης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και ζητούν την τιμωρία της.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές διαμαρτύρονται για την απόφαση αυτή να χρησιμοποιούνται τουρκικές εταιρείες για την παραγωγή των F-35 και καλούν τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ να σταματήσει να αγοράζει εξαρτήματα για τα μαχητικά αεροπλάνα από την Τουρκία.

Στην επιστολή τους προς τον επικεφαλής του Πενταγώνου, οι γερουσιαστές αναφέρονται και στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την τουρκική κυβέρνηση προσθέτοντας ότι «παραμένουν ανήσυχοι για την κατεύθυνση που ακολουθεί η Τουρκία υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν».

Γράφουν στην επιστολή περιγράφοντας τη σημερινή Τουρκία, υπό το σημερινό της πρόεδρο:

«Από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και το Ιράκ έως τις αυθαίρετες συλλήψεις Αμερικανών στην Άγκυρα, έως την αμυντική συνεργασία με τη Ρωσία, η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σαν υπεύθυνος σύμμαχος και δεν συνεργάζεται με τη Δύση στο επίπεδο που περιμένουμε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

Οι Αμερικανοί νομοθέτες επαναφέρουν και το θέμα των S-400, ζητώντας να τηρηθούν οι νόμοι και να εφαρμοστούν κυρώσεις. Προειδοποιούν μάλιστα ότι τα σχέδια για αγορά εξαρτημάτων για τα F-35 από τουρκικές εταιρείες υπονομεύουν τις πιέσεις που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος.

  • Να θυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2019 οι ΗΠΑ εκδίωξαν επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των αμερικανικών μαχητικών, λόγω ακριβώς της συμφωνία μες τη Ρωσία για τους S-400.
  • Να θυμίσουμε ότι τα έξι F-35 που είχε αγοράσει η Τουρκία, τα πήρε η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, και,
  • Να θυμίσουμε επίσης ότι τερματίστηκε η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων, οι οποίοι εγκατέλειψαν την Αμερική όταν τους αφαιρέθηκαν οι βίζες παραμονής.

Οι Γερουσιαστές υπενθυμίζουν ότι η υφυπουργός Άμυνας Έλεν Λόρντ είχε δηλώσει ότι θα τερματιστεί κάθε συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα “στις αρχές του 2020”.

Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή εάν η απόφαση ελήφθη μετά από παρέμβαση του προέδρου Τραμπ για να βοηθήσει τον φίλο του, όπως τον χαρακτηρίζει, Ταγίπ Ερντογάν.

Αλλά είναι μία κακή απόφαση διότι, όπως γράφουν οι γερουσιαστές, παραβιάζει τους αμερικανικούς νόμους.

Το βασικό ερώτημα, λοιπόν, είναι ποιος έλαβε αυτή την απόφαση, πίσω από τις πλάτες του Κογκρέσου, παραβιάζοντας τους σχετικούς νόμους, που υπέγραψε ο κ. Τραμπ… Ήταν άλλη μία υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου στον Ταγίπ Ερντογάν για να μην καταρρεύσει η τουρκική πολεμική βιομηχανία; Αναμένουμε και θα επανέλθουμε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *