Ζητά και τα ρέστα η Τουρκία! Αντιδρά στο ενδεχόμενο να αγοράσει η Κύπρος όπλα από τις ΗΠΑ

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το ακούσαμε κι αυτό! Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί απειλή για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την Τουρκία. Κι αυτό γιατί έχει κατατεθεί στο αμερικανικό κογκρέσο νομοσχέδιο για άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο. Η αντίδραση στο νομοσχέδιο των Γερουσιαστών Μενέντεζ και  Ρούμπιο προήλθε από το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους.

  • Η αντίδραση προήλθε από τους εγκάθετους της Άγκυρας στα κατεχόμενα και συνιστά πρόκληση. Η Τουρκία κατέχει σημαντικό τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συντηρεί στρατεύματα κατοχής σε επιθετική διάταξη ενώ στην αντίπερα όχθη, στις ελεύθερες περιοχές, περιορισμένες είναι οι δυνατότητες σε στρατιωτικό επίπεδο.

Υπάρχει προδήλως μια ανισορροπία δυνάμεων στο στρατιωτικό πεδίο και μόνο το καθεστώς Ερντογάν ( ή παρομοίου τύπου),  μπορεί να ζητά και τα ρέστα από ένα μικρό κράτος. Μια χώρα, όπως η Κύπρος που αμυντικός προϋπολογισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέρχεται σε €352 εκατ. (1,9% επί του ΑΕΠ), διαθέτει τα μίνιμουμ επίπεδα ασφάλειας.

Είναι σημαντικό να μελετήσει κανείς πως αυτός ο προϋπολογισμός κατανέμεται.

  • Οι δαπάνες του  2018 υποδιαιρούνται ως ακολούθως: €7,9 εκατ. για το Υπουργείο Άμυνας, €134,2 εκατ. για τη μισθοδοσία μονίμων αξιωματικών και υπαξιωματικών και την καταβολή επιδομάτων, €147,5 εκατ. για την Εθνική Φρουρά (μισθοδοσία ΕΠΥ, μισθοτροφοδοσία οπλιτών, υπηρεσίες συντήρησης) και €61,9 εκατ. για το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης (προμήθεια, εκσυγχρονισμός, συντήρηση οπλικών συστημάτων, εκτέλεση έργων που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις).

Συνεπώς, οι όποιες αντιδράσεις γίνονται για να ασκηθούν πιέσεις προς τη Λευκωσία. Η Άγκυρα ενδεχομένως να μην ήθελε να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Ουάσινγκτον και έδωσε οδηγίες στο ψευδοκράτος να τοποθετηθεί επί του θέματος. Να αντιδράσει με τις συνήθεις απειλές και τις υπερβολές.

Το «υπεξ» του κατοχικού καθεστώτος αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η τ/κ πλευρά θεωρεί σημαντική την σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή και την Κύπρο και προς αυτό το σκοπό είναι έτοιμη για οποιαδήποτε συνεργασία.

  • «Ωστόσο πρέπει να γίνει αντιληπτή η ευαισθησία μας στο θέμα των βημάτων που μπορούν να γίνουν και μπορεί να ανακόψουν την πορεία προς την ασφάλεια, την σταθερότητα και ευημερία που υφίσταται σήμερα στο νησί μας που βρίσκεται σε μια δύσκολη γεωγραφική θέση», σημειώνει για να καταγράψει τη διαφωνία του και την έντονη αντίδρασή του.

Η άρση του εμπάργκο για πώληση αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία έχει περισσότερο πολιτική σημασία. Έχει συμβολισμό και συνιστά άρση μιας αδικίας. Εάν θα αγοράσει οπλικά συστήματα η Κύπρος ή όχι, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Θα έχει την πρόσβαση και την επιλογή, εάν και εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Αυτό δεν σημαίνει πως θα αγοράσει εξοπλισμό. Ωστόσο, θεωρούμε πως τόσα χρόνια οι ΗΠΑ τιμωρούσαν το θύμα, την υπό κατοχή χώρα και επιβράβευαν την κατοχική δύναμη, την Τουρκία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.